αρχική σελίδα

 

ΚΡΑΤΙΚΗ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ ΣΤΟ ΣΑΝΤΙΑΓΚΟ

 

Όπως είχε προαναγγελθεί εδώ και καιρό από τα χιλιανά ΜΜΕ, στις 14 Αυγούστου πραγματοποιήθηκε πογκρόμ των κατασταλτικών μηχανισμών με στόχο αναρχικούς και αντιεξουσιαστές. Με μια συντονισμένη επιχείρηση της αστυνομίας, στις 7 το πρωί, πραγματοποιήθηκαν εισβολές σε διάφορες καταλήψεις και σπίτια στο Σαντιάγκο και σε άλλα μέρη της χώρας.

Σπάστηκαν πόρτες και παραβιάστηκαν ιδιωτικές οικίες, οι ένοικοί τους απειλήθηκαν με όπλα και 14 άτομα απήχθησαν βίαια. Πρόκειται για αναρχικούς που απήχθησαν από τα σπίτια τους για να γίνουν μέρος μιας κατασταλτικής μεθόδευσης του ειδικού εισαγγελέα  Alejandro Pena, ο οποίος διέταξε τις συλλήψεις και είναι επικεφαλής των ερευνών.

 Η επιχείρηση με την κωδική ονομασία "Salamander" πραγματοποιήθηκε από 200 μπάτσους των ειδικών δυνάμεων σε 17 σπίτια στο Σαντιάγκο και 2 στο Βαλπαραΐσο. Οι πράξεις για τις οποίες θεωρούνται ύποπτοι οι συλληφθέντες είναι μια σειρά από επιθέσεις που έγιναν τα τελευταία χρόνια σε τράπεζες, επιχειρήσεις, αστυνομικά τμήματα κ. α.

Οι μπάτσοι δήλωσαν ότι οι έρευνες διήρκεσαν τέσσερα χρόνια και η επιχείρηση διεξήχθη με τη συμμετοχή ειδικών σε παρακολουθήσεις, αναλύσεις, συστήματα υποκλοπών και βιντεοσκοπήσεων.

Μία από τις επιδρομές έγινε από την ομάδα PDI (εκπαιδευμένη από το FBI για την καταστολή εξεγέρσεων), η οποία εισέβαλε πυροβολώντας  στην κατάληψη Sacco και Vanzetti. Οι γείτονες, ακούγοντας τις φωνές των νέων από την αυλή και τα παράθυρα, ήταν μάρτυρες του πώς οι αστυνομικοί, που είχαν καλυμμένα τα πρόσωπά τους με κουκούλες, τους έσυραν από το κτίριο και τους έβαλαν σε οχήματα της αστυνομίας, οδηγώντας τους σε άγνωστο προορισμό. Η αστυνομία προχώρησε έπειτα σε απειλές προς τους γείτονες, οι οποίοι φοβήθηκαν να παρουσιαστούν ως μάρτυρες της βίαιης επιχείρησης η οποία υποστηρίχθηκε από δύο ελικόπτερα, ειδικές δυνάμεις και από άγνωστους πολίτες. Τα ΜΜΕ έφθασαν στο σημείο λίγα μόνο λεπτά μετά την επιχείρηση και τους πυροβολισμούς, αφότου η αστυνομία και η δικαιοσύνη είχαν παρέμβει και διαμορφώσει το χώρο όπου έλαβαν χώρα τα γεγονότα. Η σκευωρία ήταν έτοιμη και τα ΜΜΕ άρχισαν το έργο της μαζικής παραπληροφόρησης. 

  

Tα ονόματα των συλληφθέντων συντρόφων είναι: Pablo Morales Furiman, Rodolfo Retamales Leiva, Omar Hermosilla Marin, Andrea Urzua Cid, Felipe Guerra Guajardo, Cristian Cancino Carrasco, Carlos Riveros Luttgue, Vinicio Aguilera, Camilo Perez Tamayo, Ivan Goldenberg Gonzalez, Candelaria Cortes-Monroy Infante, Francisco Solar Dominguez, Diego Morales, Monica Caballero Sepulveda. Η Andrea Urzua είχε συλληφθεί ξανά στο Neuquen της Αργεντινής το 2008. Ο Rodolfo Retamales Leiva, γνωστός και ως "Heron", και ο Pablo Morales, είναι πρώην μέλη της ριζοσπαστικής ομάδας Grupo Lautaro που την περίοδο 1973-1990 πάλεψε ενάντια στην χούντα του Πινοσέτ. Και οι δύο πέρασαν πάνω από 12 χρόνια στην φυλακή μετά την αποκατάσταση της δημοκρατίας. Τα ΜΜΕ φωτογράφισαν τους δύο άντρες ως τους "εγκέφαλους" πίσω από τις βομβιστικές επιθέσεις που είχαν στόχο τράπεζες, γραφεία ξένων εταιρειών, πρεσβείες, εκκλησίες και αστυνομικά τμήματα στο Σαντιάγκο και άλλες πόλεις.

 Μεταξύ των συλληφθέντων είναι σύντροφοι με δράση αντιπληροφόρησης σε κοινοτικά ραδιόφωνα,  και υπάρχουν καταγγελίες για κλοπή  υλικού προς δημοσίευση, κατάσχεση βιντεοκαμερών, βιντεοταινιών, συμπεριλαμβανομένου του φιλμ της καταστολής της πρόσφατης διαδήλωσης στο κέντρο του Σαντιάγκο στη μνήμη του δολοφονημένου Jaime Mendoza Collio και σε αλληλεγγύη με τους πολιτικούς κρατούμενους ιθαγενείς Mαπούτσε.

Οι συλληφθέντες μεταφέρθηκαν σε αστυνομικό τμήμα της περιοχής Nunoa, για να περάσουν αργότερα από Δικαστήριο του Σαντιάγκο, μέρος στο οποίο έγινε συγκέντρωση αλληλεγγύης προς τους συλληφθέντες. Οι αλληλέγγυοι χτυπήθηκαν και εκδιώχτηκαν βάναυσα από την αστυνομία. Συγκρούσεις ξέσπασαν με την αστυνομία και σε πανεκπαιδευτική πορεία μαθητών και φοιτητών στο κέντρο του Σαντιάγκο.

 Οι συλληφθέντες κατηγορούνται για τοποθέτηση εκρηκτικών και εμπρηστικών μηχανισμών και σύσταση παράνομης τρομοκρατικής οργάνωσης.

Οι μπάτσοι ανέφεραν επίσης πληροφορίες σχετικά με τη φερόμενη οικονομική υποστήριξη της ομάδας. Κάποιοι λογαριασμοί σε χιλιανές τράπεζες πάγωσαν και οι Oscar Omar Hermosilla και Carlos Riveros Luttge κατηγορούνται ότι χρηματοδοτούσαν την ομάδα. Οι αρχές λένε ότι πριν από λίγα χρόνια, η ομάδα πιθανόν να έλαβε χρήματα από χώρες όπως η Ιταλία, η Ελλάδα, το Μεξικό και η  Αργεντινή.

Η όλη επιχείρηση είναι μια κρατική τρομοκρατική μεθόδευση που θυμίζει πολύ την υπόθεση "Μαρίνι" στην Ιταλία, και  στοχεύει στο χτύπημα του αναρχικού κινήματος στη Χιλή, την χειραγώγηση και τον αποπροσανατολισμό της κοινωνίας από τα πραγματικά της προβλήματα όπως η ανέχεια και οι συνεχείς αυξήσεις των τιμών, την αποσιώπηση των αλλεπάλληλων απεργιών πείνας από εργαζόμενους και ιθαγενείς αγωνιστές, και στη συγκάλυψη της κρατικής αναποτελεσματικότητας στη διάσωση 33 ανθρακωρύχων που παγιδεύτηκαν σε βάθος 700 μέτρων.

Ανακοινώσεις εκδόθηκαν από στέκια και καταλήψεις του Σαντιάγκο που υπέστησαν εισβολές, έρευνες, συλλήψεις και κατασχέσεις υλικού, όπως το Κατειλημμένο Κοινωνικό Κέντρο La Crota, το CSO Sacco y Vanzetti και το CSA Jonny Cariqueo. Σε ανακοίνωση που εξέδωσαν ο Αυτόνομος Κοινωνικός Χώρος και Ελευθεριακή Βιβλιοθήκη Jonny Cariqueo, ο κατειλημμένος Κοινωνικός Χώρος και Βιβλιοθήκη Sacco yVanzetti, και  η κατάληψη La Crota bikepunk, αναφέρονται μεταξύ άλλων : "Είμαστε ο στόχος που επιλέχθηκε για να αποσιωπηθεί η τραγωδία των 33 ανθρακωρύχων και των οικογενειών τους, θύματα της εκμετάλλευσης των ισχυρών, και η απεργία πείνας που κάνουν οι σύντροφοι Μαπούτσε, αγωνιζόμενοι για τη γη που τους ανήκει". "Η  πολιτική και δικαστική σκευωρία είναι προφανής, η κατασκευή μιας παράνομης 'τρομοκρατικής' οργάνωσης στην οποία υπάρχουν ηγέτες είναι σχιζοφρενική. Εμείς, ως αντιεξουσιαστές ή αναρχικοί δεν πιστεύουμε, ούτε υπακούμε σε ιεραρχίες, ακόμα λιγότερο σε εντολές. Αυτό που ο εισαγγελέας Pena ονομάζει χρηματοδότηση της τρομοκρατίας ονομάζεται διεθνιστική αλληλεγγύη. Αυτό που η αστυνομία ονομάζει 'κέντρα εξουσίας' είναι σπίτια όπου φτιάχνονται βιβλιοθήκες και καλείται ο κόσμος να αντιμετωπίσει  την σημερινή πραγματικότητα της εκμετάλλευσης και της ανοησίας, όπου χτίζονται κοινωνικές σχέσεις μακριά από την εμπορευματοποίηση, που στηρίζονται σε αξίες όπως η αλληλεγγύη, οι σχέσεις οριζόντιου χαρακτήρα, η αμοιβαία στήριξη και η αυτοδιαχείριση".

Στις 17 Αυγούστου πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση αλληλεγγύης από 200 αλληλέγγυους έξω από δικαστήριο του Σαντιάγκο, όπου θα περνούσαν από ακρόαση οι συλληφθέντες αναρχικοί. Το δικαστήριο περικυκλώθηκε από περίπου 150 αστυνομικούς εξοπλισμένους με κανόνια νερού και δακρυγόνα. Οι μπάτσοι διέλυσαν τη συγκέντρωση και προσήγαγαν 40 άτομα, τα οποία μετέφεραν σε αστυνομικό τμήμα του Σαντιάγκο για ανάκριση. Εικοσιπέντε διαδηλωτές, η πλειονότητα των οποίων ήταν αναρχικοί, συνελήφθησαν για φθορά δημόσιας περιουσίας και διατάραξη κοινής ειρήνης.

 

 H ακρόαση για την απαγγελία των κατηγοριών σε βάρος των 14 συλληφθέντων συντρόφων ήταν μαραθώνια.  Ένα άλλο άτομο που φέρεται ως κατηγορούμενος είναι ο Gustavo Fuentes Aliaga, ο οποίος βρίσκεται στη φυλακή για άλλες υποθέσεις και σύμφωνα με τις καταγγελίες των διωκόμενων συντρόφων είναι καταδότης και ψευδομάρτυρας του εισαγγελέα Pena.

Σύμφωνα με την αστυνομία, στις 20 Αυγούστου μια αυτοσχέδια βόμβα εξερράγη σε υπόγειο γκαράζ μεγάλου εμπορικού κέντρου στην πρωτεύουσα , χωρίς να τραυματιστεί κανείς. Άλλες τρεις βόμβες βρέθηκαν και εξουδετερώθηκαν σύμφωνα με τους Carabineros. Στα σημεία που είχαν τοποθετηθεί οι βόμβες, βρέθηκαν φυλλάδια που αναφέρονταν στον ειδικό εισαγγελέα Alejandro Pena, ο οποίος ηγείται της επίθεσης ενάντια στους αναρχικούς.

 

Το δικαστήριο του Σαντιάγκο, διέταξε την προσωρινή κράτηση 8 εκ των 14 συλληφθέντων μέχρι την διεξαγωγή της δίκης. Οι υπόλοιποι 6 κατηγορούμενοι αφέθηκαν προσωρινά ελεύθεροι με απαγόρευση εξόδου από την χώρα, απαγόρευση να επικοινωνήσουν μεταξύ τους, εβδομαδιαία παρουσία στις τοπικές αρχές, απαγόρευση να επισκεφθούν κρατουμένους, και τα κοινωνικά κέντρα και τις καταλήψεις όπου εισέβαλε η αστυνομία. Το δικαστήριο έδωσε στους εισαγγελείς 180 μέρες να ολοκληρώσουν την έρευνα που αφορά 23 βομβιστικές επιθέσεις που περιλαμβάνονται στην δικογραφία των κατηγορουμένων.

 

Να θυμίσουμε ότι το μόνο θύμα αυτών των επιθέσεων ήταν ένας αναρχικός, ο Mauricio Morales Duarte, ο οποίος σκοτώθηκε στις 23 Μάη 2009, ενώ μετέφερε με το ποδήλατό του μια βόμβα που προοριζόταν για στρατόπεδο της χιλιανής αστυνομίας. (βλ: O KOΙΝΩΝΙΚΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ ΣΤΗ ΧΙΛΗ στο Αναρχικό Δελτίο ΜΑΥΡΗ ΣΗΜΑΙΑ, νο 53, Ιούλης 2010).

 

 Μ.Σ.

 

 

1