αρχική σελίδα

 

 

ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΟΥΣ ΔΙΩΚΟΜΕΝΟΥΣ ΤΗΣ
ΔΙΑΔΗΛΩΣΗΣ ΤΗΣ 8ΗΣ ΜΑΡΤΗ 2007
 ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΑΝΑΔΙΑΡΘΡΩΣΗ

 

Στις 11 Οκτώβρη 2011, ξεκίνησε στο Μεικτό Ορκωτό Δικαστήριο Χαλκίδας, η δίκη των 12 διαδηλωτών που κατηγορούνται για συμμετοχή στις συγκρούσεις που ξέσπασαν στις 8 Μάρτη του 2007 στο Σύνταγμα κατά τη διάρκεια φοιτητικής διαδήλωσης ενάντια στην αναδιάρθρωση του εκπαιδευτικού συστήματος. Και συγκεκριμένα ενάντια στην επιβολή του νόμου-πλαισίου για τα πανεπιστήμια και την αναθεώρηση του άρθρου 16 του συντάγματος, που αποτέλεσαν το θεσμικό πλαίσιο για την εντατικοποίηση των σπουδών, την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων και την κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου.

Η αντίσταση που αναπτύχθηκε όλη εκείνη την περίοδο, με αποκορύφωμα τα γεγονότα στην πορεία της 8ης Μάρτη, όπου για ώρες χιλιάδες διαδηλωτές συγκρούονταν με τα ΜΑΤ μπροστά στη Βουλή, ξεπέρασε σε μεγάλο βαθμό τα όρια ενός αμυντικού αγώνα πάνω σε μία πτυχή της αναδιάρθρωσης, παίρνοντας χαρακτηριστικά μετωπικής αντιπαράθεσης χιλιάδων αγωνιστών με τους ευρύτερους σχεδιασμούς αναδιάρθρωσης των δομών εκμετάλλευσης και καταπίεσης.
Η δυναμική του αγώνα, η αποφασιστικότητα χιλιάδων ανθρώπων να ανατρέψουν τους συγκεκριμένους σχεδιασμούς με πολύμηνες καταλήψεις των σχολών, συνεχείς διαδηλώσεις και συγκρούσεις με τις δυνάμεις καταστολής, οι στιγμές που συναντήθηκαν νεολαίοι και άλλοι αγωνιστές στα οδοφράγματα, που αψηφήθηκαν οι εκβιασμοί της ιδεολογικής τρομοκρατίας και της κατασταλτικής βίας, οι στιγμές που ξεπεράστηκαν στο δρόμο οι λογικές της εκτόνωσης και της διαμεσολάβησης, που διαρρήχθηκαν τα όρια της παθητικής διαμαρτυρίας που υπαγορεύει η νομιμότητα, όλες αυτές οι στιγμές άνοιξαν ένα δρόμο ευρύτερης ρήξης με τους νόμους και τους θεσμούς και απείλησαν να μετατρέψουν αυτό το πεδίο αγώνα σε σημείο αναφοράς και έμπνευσης και για άλλους καταπιεζόμενους.
Μπροστά σε αυτή τη προοπτική, η ιδεολογική και κατασταλτική επίθεση του καθεστώτος εντάθηκε με στόχο τη συκοφάντηση των αναρχικών, την απομόνωση των ριζοσπαστικών αντιλήψεων αγώνα και την τρομοκράτηση όλων των αγωνιζόμενων ανθρώπων που αμφισβήτησαν έμπρακτα τους νόμους στο δρόμο και δοκίμασαν να τους ανατρέψουν. Όλο εκείνο το διάστημα τα ΜΜΕ επιδόθηκαν σε μια εκστρατεία αποπολιτικοποίησης του αγώνα και εγκληματοποίησης των διαδηλωτών που συγκρούονταν με τα δολοφονικά σώματα ασφαλείας, ενώ η καθεστωτική Αριστερά αναμάσησε το παραμύθι περί “λιγοστών κουκουλοφόρων” και “προβοκατόρων” και εξίσωσε την κοινωνική αντι-βία με τη δολοφονική βία των σωμάτων ασφαλείας. Στη διαδήλωση και τις συγκρούσεις της 8ης Μάρτη, οι αστυνομικές δυνάμεις απάντησαν με εκτεταμένη χρήση χημικών κατά των διαδηλωτών, με ξυλοδαρμούς και περισσότερες από 60 συλλήψεις από τις οποίες οι 12 είχαν κακουργηματικό χαρακτήρα. Ενώ ο αγωνιστής Β. Στεργίου προφυλακίστηκε για έξι μήνες, με μοναδικό “στοιχείο” την πολιτική και κοινωνική του ταυτότητα ως αναρχικού και εργάτη.

Αναμφισβήτητα, τα συγκρουσιακά αυτά γεγονότα αποτέλεσαν μια σημαντική παρακαταθήκη αγώνα καθώς και ένα προμήνυμα της κοινωνικής εξέγερσης του Δεκέμβρη, που ξέσπασε λίγους μήνες αργότερα. Και συνέβαλαν στο δυνάμωμα της κοινωνικής αντίστασης στην περίοδο που ακολούθησε μέχρι τις μέρες μας, η οποία χαρακτηρίστηκε σε μεγάλο βαθμό από τις αλλεπάλληλες κοινωνικές συγκρούσεις χιλιάδων διαδηλωτών με τις κατασταλτικές δυνάμεις, στις κινητοποιήσεις μπροστά στη Βουλή.

Η ανάδειξη αυτών των γεγονότων και η αλληλεγγύη σε όσους διώκονται για τη συμμετοχή τους σε αυτά, αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της αντίστασης στην γενικευμένη επίθεση του κράτους και των αφεντικών που εξελίσσεται με σφοδρότητα σήμερα, επιβάλλοντας ένα καθεστώς Έκτακτης Ανάγκης και προκαλώντας συνθήκες εξαθλίωσης στο μεγαλύτερο μέρος της κοινωνίας. Αποτελούν, αναπόσπαστο κομμάτι του καθημερινού, αδιάκοπου και σε βάθος χρόνου αγώνα για την κοινωνική επανάσταση, για έναν κόσμο ισότητας, αλληλεγγύης και ελευθερίας.
 ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΕΚΤΑΚΤΗΣ ΑΝΑΓΚΗΣ, ΤΟ ΦΟΒΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΞΑΘΛΙΩΣΗ ΕΝΤΕΙΝΟΥΜΕ ΤΙΣ ΣΥΛΛΟΓΙΚΕΣ ΑΝΤΙΣΤΑΣΕΙΣ ΣΕ ΚΑΘΕ ΜΕΤΩΠΟΤΟΥ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΥ - ΤΑΞΙΚΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ


ΔΕΝ ΞΕΧΝΑΜΕ ΤΟΥΣ ΔΙΩΚΟΜΕΝΟΥΣ ΤΩΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΑΓΩΝΩΝ


Η ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΟΠΛΟ ΜΑΣ!

 


αναρχική συλλογικότητα «Κύκλος της Φωτιάς», Δεκέμβρης 2011 

 

 

 


  

 

 

 

 

 

 

1