αρχική σελίδα

 



Κάλεσμα αλληλεγγύης στα δικαστήρια τις Ευελπίδων για δίκη συντρόφισσας που συμμετείχε στην τελευταία περιφρούρηση της κατειλημμένης Πρυτανείας
: Πέμπτη 28 Μάη, 9.00 π.μ., κτίριο 2

Την Πέμπτη 28 Μάη, στα δικαστήρια της Ευελπίδων, δικάζεται συντρόφισσα που συμμετείχε στην κατάληψη της Πρυτανείας του ΕΚΠΑ, στο πλαίσιο του αγώνα αλληλεγγύης στην απεργία πείνας των πολιτικών κρατούμενων ενάντια στο ειδικό κατασταλτικό οπλοστάσιο του κράτους. Συνελήφθη το βράδυ της Πέμπτης 16 Απρίλη, κατά τη διάρκεια του αστυνομικού αποκλεισμού της κατάληψης, όταν χρειάστηκε να αποχωρήσει για ιατρικούς λόγους. Μαζί δικάζονται και άλλα 3 άτομα, που ενώ αφέθηκαν από τις αστυνομικές δυνάμεις να μπουν στο κτίριο, τα ξημερώματα της Παρασκευής 17 Απρίλη, συνελήφθησαν λίγη ώρα μετά, κατά την έξοδό τους.


Αναρχική συλλογικότητα «Κύκλος της Φωτιάς»
 

Ενημέρωση

Στη δίκη που έγινε την Πέμπτη 28/5, στη θέση του κατηγορούμενου όπως όριζε το δικαστήριο, ήταν μια από τους κατάληψίες της Πρυτανείας. Μέσα όμως από από τις καταθέσεις των μαρτύρων υπεράσπισης, την τοποθέτηση της ίδιας της συντρόφισσας, αλλά και τη νομική υπεράσπιση της συνηγόρου, αναδείχθηκε ο πολιτικός χαρακτήρας της δίωξης και σε θέση κατηγορούμενου μπήκαν οι εμπνευστές και οι υπηρέτες των ειδικών κατασταλτικών νομοθεσιών, οι συκοφάντες των εγχειρημάτων αντίστασης, αντιπληροφόρησης και αλληλεγγύης, οι καταπατητές του κοινωνικού ασύλου του πανεπιστημίου. Οι πολιτικοί προϊστάμενοι και συνοδοιπόροι του συστήματος εκμετάλλευσης, καταπίεσης, λεηλασίας και καταστολής, που επιχείρησαν να κάμψουν την απεργία πείνας των πολιτικών κρατούμενων και τον αγώνα αλληλεγγύης σε αυτήν.


Το δικαστήριο αναγνώρισε, χωρίς μάλιστα να ζητηθεί από τη συνήγορο υπεράσπισης, το ελαφρυντικό των μη ταπεινών ελατηρίων (!) και επέβαλε για την κατηγορία της διατάραξης οικιακής ειρήνης ποινή 6 μηνών φυλάκισης με τριετή αναστολή, για την οποία ασκήθηκε έφεση.


Στα τρία άτομα που παρουσιάστηκαν πρόσκαιρα στην κατάληψη το τελευταίο βράδυ και δικαιολογήθηκαν αποστασιοποιημένα από τον πολιτικό της χαρακτήρα, επιβλήθηκε για την ίδια κατηγορία η ποινή των 8 μηνών φυλάκισης με τριετή αναστολή (επίσης άσκησαν έφεση)χωρίς ελαφρυντικό.


Αρχικά οι ποινές ήταν 4 και 6 μήνες αντίστοιχα, όμως προκειμένου να ασκηθεί έφεση (που έχει σαν προϋπόθεση το ελάχιστο 6 μήνες φυλάκισης) και για να υφίσταται η διάκριση με βάση το ελαφρυντικό (!) ανέβηκαν και οι δύο ποινές κατά δύο μήνες.


Η διάκριση αυτή δεν είχε βέβαια να κάνει με κάποια ευνοϊκή μεταχείρηση της καταληψία από την πλευρά των δικαστών. Η ποινή σε βάρος των τριών, είναι προφανώς μια τιμωρητική καταδίκη που έχει στόχο την αποτροπή της επανεμφάνισης σε αντίστοιχα εγχειρήματα.


Στη δίκη ως βασικός μάρτυρας κατηγορίας εμφανίστηκε τελικά να καταθέσει, εκπροσωπώντας το ΕΚΠΑ, ο αντιπρύτανης Ναπολέων Μαραβέγιας, περί της παρακώλυσης των υπηρεσιών του ιδρύματος εξαιτίας της κατάληψης. Η κατάθεση του συγκεκριμένου προέκυψε με βάση την κατεπείγουσα, από τις πρώτες ώρες τις κατάληψης, προκαταρκτική εξέταση της εισαγγελίας πρωτοδικών, που ξεκίνησε έπειτα από αίτημα της Πρυτανείας του ΕΚΠΑ προς τον υπουργό Προ. Πο. Πανούση, τον αρχηγό της ΕΛΑΣ, τον προϊστάμενο της εισαγγελίας Πρωτοδικών και τον διευθυντή της ΓΑΔΑ, για άμεση παρέμβαση.


Να σημειωθεί εδώ, ότι σε ερώτηση της συνηγόρου υπεράσπισης για το αν είχαν προκληθεί φθορές στην Πρυτανεία, ο αντιπρύτανης απάντησε «όχι». Κατά τα άλλα βέβαια, οι συλληφθέντες από την εκκένωση της Πρυτανείας που δικάζονται στις 12 Ιούνη, αντιμετωπίζουν ανάμεσα σε άλλα και την κατηγορία για «διακεκριμένες φθορές», για ένα αλφάδι χαραγμένο σε ξύλινο τραπέζι, κάποια συνθήματα στους εξωτερικούς τοίχους και άδειους πυροσβεστήρες (!).


Κι αν η εκκένωση της Πρυτανείας δια στόματος Πανούση «έσωσε την τιμή της κυβέρνησης», τιμή της συντρόφισσας, όπως είπε η ίδια ολοκληρώνοντας την «απολογία» της, ήταν η συμμετοχή της στην κατάληψη. Προσθέτοντας, δανειζόμενη ένα ωραίο σχόλιο συντρόφου απέναντι στους γελοίους ισχυρισμούς που διατυπώνονταν σε μια από τις ανακοινώσεις του ΕΚΠΑ περί κινδύνου για θάνατο από ναρκωτικά στον χώρο της κατειλημμένης Πρυτανείας, ότι «το μόνο από το οποίο θα μπορούσαν να πεθάνουν οι καταληψίες, ήταν από τα γέλια, για τα κατάπτυστα επιχειρήματα των πρυτανικών αρχών».
 


Nemus

 

1