αρχική σελίδα

 

ΑΜΕΣΗ ΠΑΥΣΗ ΤΟΥ ΚΑΘΕΣΤΩΤΟΣ ΟΜΗΡΙΑΣ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΕΠΙΒΛΗΘΕΙ ΣΤΟΥΣ ΔΙΩΚΟΜΕΝΟΥΣ ΜΕ ΤΟΝ ΚΟΥΚΟΥΛΟΝΟΜΟ


Στις 2 Μάρτη 2015, πολιτικοί κρατούμενοι ξεκίνησαν απεργία πείνας διεκδικώντας την κατάργηση των τρομονόμων (187 & 187Α), του κουκουλονόμου, των φυλακών τύπου Γ, την οριοθέτηση της χρήσης του DNA σαν αποδεικτικό μέσο, την απελευθέρωση του πολυτραυματία Σάββα Ξηρού και την άρση της ποινικοποίησης συγγενικών και συντροφικών σχέσεων των κρατουμένων.

Κατά τη διάρκεια αυτής της πολιτικής απεργίας πείνας ενάντια στο ειδικό κατασταλτικό οπλοστάσιο του κράτους, αγωνιστές, αναρχικοί και αντιεξουσιαστές, προχώρησαν σε δημόσιες δηλώσεις πολιτικής ανυπακοής ενάντια στον κουκουλονόμο και στο ειδικό καθεστώς ομηρίας στο οποίο βρίσκονται εξαιτίας της παραπομπής τους για κακούργημα με βάση τον νόμο «για την τέλεση πράξεων με καλυμμένα χαρακτηριστικά»,αρνούμενοι να δηλώνουν παρουσία στα αστυνομικά τμήματα, όπως ορίζει ο περιοριστικός όρος που τους έχει επιβληθεί αντί της προφυλάκισής τους.

Μέσα από αυτή την πρωτοβουλία αγώνα επιχειρήθηκε να αναδειχθεί ότι ο αγώνας ενάντια στον κουκουλονόμο και συνολικά στο ειδικό κατασταλτικό καθεστώς είναι υπόθεση όλων όσοι αγωνίζονται από τα κάτω ενάντια στο σύγχρονο ολοκληρωτισμό. Ταυτόχρονα η πρωτοβουλία αυτή αποτέλεσε και μια έμπρακτη κίνηση αλληλεγγύης στους πολιτικούς κρατούμενους απεργούς πείνας.

Ο ιδεολογικός πόλεμος και η κρατική καταστολή σε βάρος αυτού του αγώνα κλιμακώθηκε σε κεντρικό επίπεδο με στόχο την κατειλημμένη Πρυτανεία (με την κατασυκοφάντηση του εγχειρήματος από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ και τον υπουργό δημόσιας τάξης Πανούση, τις πρυτανικές αρχές και τα ΜΜΕ, με το τελεσίγραφο εκκένωσης από τις πρώτες ώρες της κατάληψης, με δεκάδες συλλήψεις και διώξεις αγωνιστών έξω από την κατειλημμένη Πρυτανεία, απαγόρευση της μοτοπορείας που είχε καλεστεί στις 14/4 με αφετηρία τα Προπύλαια, πολυήμερη περικύκλωση του χώρου και καταπάτηση του κοινωνικού ασύλου των Προπυλαίων από τα ΜΑΤ από τις 15/4, αποκλεισμό πλήθους αγωνιστών έξω από την κατάληψη και απαγόρευση εκδήλωσης ενάντια στον κουκουλονόμο που είχε προγραμματιστεί στο πλαίσιο σειράς εκδηλώσεων μέσα στην κατειλημμένη Πρυτανεία). Σημείο κορύφωσης αυτής της ιδεολογικής και κατασταλτικής επίθεσης, η οποία στόχευε στην αποδυνάμωση και την απονοηματοδότηση του αγώνα των απεργών πείνας και των αλληλέγγυων, ήταν η εισβολή των δυνάμεων καταστολής στην κατάληψη της Πρυτανείας στις 17/4, με τη σύλληψη των συντρόφων/ισσών που αποτελούσαν την τελευταία περιφρούρησή της.

Σε ό,τι αφορά την κίνηση πολιτικής ανυπακοής στον κουκουλονόμο, οι κατασταλτικοί μηχανισμοί κινητοποιήθηκαν επίσης άμεσα. Στις 15/4 ένας σύντροφος και μια συντρόφισσα που έχουν υπογράψει δημόσιο κείμενο πολιτικής ανυπακοής, προσήχθησαν στην Ασφάλεια στο πλαίσιο του κύματος προσαγωγών και συλλήψεων έξω και γύρω από την Πρυτανεία. Εκεί ενημερώθηκαν για το άνοιγμα δικογραφίας σε βάρος τους και τη διενέργεια προανάκρισης από την αστυνομία σε συνεννόηση με τις δικαστικές αρχές για το αδίκημα της «παραβίασης περιορισμού διαμονής» (ενέργεια που προφανώς στοχεύει όσους έχουν κάνει αντίστοιχες πολιτικές δηλώσεις). Πρόκειται βέβαια για μία κατηγορία παντελώς αστήριχτη, καθώς οι διωκόμενοι ούτε τόπο διαμονής έχουν αλλάξει ούτε φυσικά αποτελούν τόπο διαμονής τους τα αστυνομικά τμήματα! Υποδηλώνει όμως τον στόχο των αστυνομικών και δικαστικών μεθοδεύσεων για τη συνέχιση της ομηρίας των αγωνιστών που έχουν προχωρήσει στην κίνηση ανυπακοής στον κουκουλονόμο και για την εκδικητική μεταχείριση όσων αγωνίστηκαν για την κατάργηση του.

Ο κύκλος της απεργίας πείνας των πολιτικών κρατουμένων και του παράλληλου αγώνα στους δρόμους ολοκληρώθηκε, έχοντας καταφέρει ρήγματα στο κατασταλτικό οπλοστάσιο, κερδίζοντας έδαφος για τους αγωνιζόμενους.

Όσον αφορά ειδικά τον κουκουλονόμο, καταργήθηκαν οι περισσότερες διατάξεις του -πλην της ληστείας-, πράγμα που κερδήθηκε χάρις στον αγώνα μέσα και έξω από τις φυλακές, μέρος του οποίου αποτελεί και η κίνηση πολιτικής ανυπακοής. Ωστόσο, οι περιοριστικοί όροι που έχουν επιβληθεί στους διωκόμενους με τον καταργημένο πλέον κουκουλονόμο εξακολουθούν να ισχύουν όσο παραμένουν υπόδικοι, με αποτέλεσμα να παρατείνεται αυτή η ιδιότυπη μορφή ομηρίας!

Οι αδιαμεσολάβητοι, αντιθεσμικοί, αυτοοργανωμένοι αγώνες θα συνεχίζονται αμείωτοι μέχρι τη συντριβή του καθεστώτος έκτακτης ανάγκης, μέχρι τη συνολική ανατροπή του κόσμου του κράτους και του καπιταλισμού που παράγει την εκμετάλλευση και την καταπίεση.


Ως συνέλευση διωκόμενων με τον κουκουλονόμο, αναρχικών, αντιεξουσιαστών και αλληλέγγυων, στηρίζουμε την πολιτική επιλογή των συντρόφων/ισσών μας να πάψουν να δίνουν παρών στα αστυνομικά τμήματα για όσο χρόνο είναι υπόδικοι.

Απαιτούμε την άμεση παύση των αστυνομικών και δικαστικών μεθοδεύσεων εναντίον των αγωνιστών που έχουν προχωρήσει στην κίνηση πολιτικής ανυπακοής στον κουκουλονόμο.

Απαιτούμε την άρση των περιοριστικών όρων που έχουν επιβληθεί στους διωκόμενους με τον κουκουλονόμο και εξακολουθούν να ισχύουν ακόμα και σήμερα που οι διατάξεις του έχουν καταργηθεί.

Στεκόμαστε αλληλέγγυοι στους διωκόμενους αγωνιστές που συνελήφθησαν κατά τη διάρκεια κινήσεων αλληλεγγύης στην απεργία πείνας.


Συνεχίζουμε να δίνουμε το ΠΑΡΩΝ στους κοινωνικούς και ταξικούς αγώνες που αναπτύσσονται από τα κάτω, ενάντια στην κρατική καταστολή και την καπιταλιστική βαρβαρότητα, για μια κοινωνία ισότητας, αλληλεγγύης, ελευθερίας.




Διωκόμενοι με τον κουκουλονόμο, Αναρχικοί-ές, Αντιεξουσιαστές-τριες, Αλληλέγγυοι-ες

29/4/2015



 

 

1