MAΥΡΗ ΣΗΜΑΙΑ, Αναρχικό Δελτίο Αντιπληροφόρησης και Δράσης, νο 53, Ιούλης 2009

ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ “ΤΕΧΝΟΠΟΛΗ”
ΚΑΙ ΣΕ ΚΑΘΕ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟ ΕΡΓΟ ΣΤΗΝ ΠΑΡΝΗΘΑ

Η Πάρνηθα, το μεγαλύτερο βουνό της Αττικής συνολικής έκτασης πάνω από 300.000 στρ. και ιδιαίτερου φυσικού κάλλους, καταστρέφεται και λεηλατείται συστηματικά εδώ και χρόνια με την παρουσία του Καζίνου που επεκτείνεται τόσο στην κορφή Μαυροβούνι όσο και σε μια ευρύτερη περιοχή, συμπεριλαμβανομένου του παλιού ξενοδοχείου Ξένια, του πάρκου κεραιών, των στρατιωτικών βάσεων στις ψηλότερες κορφές της και επιπλέον με τη συνεχή επέκταση της πόλης πάνω στο βουνό, με την οικοδόμηση νέων οικιστικών μονάδων όπως στην Ιπποκράτειο Πολιτεία που χτίζεται μέσα στο δάσος δυτικά των Κιούρκων, και στους άνω Θρακομακεδόνες όπου επικρατεί οικοδομικός οργασμός.

Γίνεται έτσι κατανοητό ότι η καταστροφή της Πάρνηθας δεν ξεκίνησε με την πυρκαγιά της 28ης Ιούνη 2007 που κατέκαψε μεγάλο μέρος της αλλά πολύ περισσότερο δεν τελείωσε με αυτήν, αφού ένα πλήθος συμφερόντων πάνω στο βουνό ευθυγραμμίζονται με το σχεδιασμό της πολιτικής και οικονομικής εξουσίας για την ενσωμάτωση του ορεινού όγκου της στην καπιταλιστική οικονομία της αθηναϊκής μητρόπολης.

Σε αυτή την κατεύθυνση κινείται το προεδρικό διάταγμα που κατατέθηκε μετά την καταστροφική πυρκαγιά, στο όνομα της "προστασίας" του Δρυμού -το οποίο είχε σχεδιαστεί ήδη από τις αρχές του 2006 από τον υπουργό ΠΕΧΩΔΕ Γ. Σουφλιά και με συνεχείς τροποποιήσεις εγκρίθηκε τελικά τον Αύγουστο του 2008 από το Σ.τ.Ε.-, που προωθεί την περαιτέρω εμπορευματοποίηση του ορεινού όγκου της Πάρνηθας ανοίγοντας νέους "δρόμους" για την επέλαση της καπιταλιστικής ανάπτυξης, τόσο στον πυρήνα όσο και στην περιφέρειά του.

Σύμφωνα με αυτό, ο δρυμός -ενώ τριπλασιάζεται σε έκταση από 38.000 στρ. σε 110.000 στρ. και ορίζονται τα ακριβή όρια του- τεμαχίζεται σε 18 ζώνες υποτιθέμενης προστασίας επιτρέποντας διάφορες χρήσεις γης για κάθε μία από αυτές, όπως έργα αναψυχής, αγροτική εκμετάλλευση, τουριστική, οικιστική και βιομηχανική ανάπτυξη.

Συγκεκριμένα επιτρέπεται η επέκταση της ήδη υπάρχουσας οικοδόμησης στην Ιπποκράτειο Πολιτεία, την κοινότητα της Δροσοπηγής και την Βαρυμπόμπη σε έκταση 1.837 στρεμμάτων, και η δόμηση για τη δημιουργία και επέκταση παιδικών κατασκηνώσεων της μονής Πετράκη και της μονής Κλειστών κοντά στους Θρακομακεδόνες. Παράλληλα σχεδιάζεται η δημιουργία μουσείου στα παλιά βασιλικά ανάκτορα και η ανέγερση καταστημάτων αναψυχής στην Αγία Τριάδα, καθώς και ο περιορισμός της ελεύθερης πρόσβασης στο Δρυμό και η επιβολή αντιτίμου στους επισκέπτες.
Ενώ τέλος, κορυφαίο αναπτυξιακό έργο που σχεδιάζεται στην Πάρνηθα είναι η δημιουργία πρότυπης βιομηχανικής περιοχής στα όρια του Δρυμού και μέσα στο πευκοδάσος.

Πρόκειται για μια τεράστια επένδυση ύψους 170.000.000 ευρώ από την λεγόμενη "Τεχνόπολη- Ακρόπολις ΑΕ". Μια ιδιωτική κοινοπραξία που αποτελείται ήδη από 134 εταιρίες πληροφορικής, τηλεπικοινωνιών, τραπεζών κ.α. (όπως οι INTERSYS AE, A.C & E HELLAS AE, BROKER SYSTEMS, UNISYSTEMS AEE, RAINBOW COMPUTER AE, ΠΛΑΙΣΙΟ ΑΕ, ΠΛΑΙΣΙΟ ΑΚΙΝΗΤΩΝ Α.Ε., ΙΝΤΡΑΚΟΜ IT SERVISES, ΕΚΔΟΤΙΚΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΛΙΒΑΝΗ, SIEMENS AE, ΣΧΟΛΕΣ ΟΜΗΡΟΣ, ΤΡΑΠΕΖΑ ΠΕΙΡΑΙΩΣ, ALPHA BANK, OTE, ΠΑΠΑΣΩΤΗΡΙΟΥ Α.Ε.), η οποία ιδρύθηκε το 2000 με στόχο τη δημιουργία ενός τεχνολογικού πάρκου - στα πρότυπα των τεχνολογικών πάρκων που κατασκευάζονται παγκόσμια για την ανάπτυξη και προώθηση της τεχνολογικής βιομηχανίας. Για την υλοποίηση του έργου η εταιρία χρηματοδοτείται κατά 35% από το ελληνικό κράτος (αφού έχει υπαχθεί στον αναπτυξιακό νόμο με κοινή υπουργική απόφαση των υπουργείων ΠΕΧΩΔΕ και Ανάπτυξης). Να σημειωθεί επίσης ότι τα κίνητρα που παρέχει το κράτος "δεν περιορίζονται σε κονδύλια και χρηματοδοτήσεις αλλά περιλαμβάνουν και φορολογικές διευκολύνσεις" όπως δήλωσε ο γενικός γραμματέας έρευνας και τεχνολογίας Γιάννης Τσουκαλάς (Ελεύθερος Τύπος, 10/2/08).

Το τεχνολογικό πάρκο σχεδιάζεται να κατασκευαστεί στην περιοχή των Αφιδνών και συγκεκριμένα στο 25ο χιλιόμετρο της εθνικής οδού Αθηνών-Λαμίας δίπλα στην κοινότητα Δροσοπηγή, στο παλιό λατομείο αργίλου της Α.Γ.Ε.Τ. Ηρακλής και σε μια ευρύτερη περιοχή στα βόρεια και δυτικά του. Με συνολική έκταση περίπου 500 στρεμμάτων και κτιριακές εγκαταστάσεις 110.000 τ.μ. που συμπεριλαμβάνουν κτίρια γραφείων, αίθουσες συνεδρίων, εμπορικό κέντρο, ξενώνες, αθλητικές εγκαταστάσεις, spa, τράπεζες, παιδικούς σταθμούς, χώρους πάρκινγκ κ.α. Επίσης σε αυτό προβλέπεται να εργάζονται περισσότερα από 6.000 άτομα, γεγονός που σημαίνει την επιπλέον οικιστική και εμπορική ανάπτυξη στην ευρύτερη περιοχή.

Πρόκειται δηλαδή για την κατασκευή μιας ολόκληρης πόλης στους πρόποδες της Πάρνηθας σε ένα ιδιαίτερο σημείο του δρυμού, στον αυχένα όπου ενώνεται ο ορεινός όγκος της Πάρνηθας με αυτόν της Πεντέλης. Στο μοναδικό σημείο του αυχένα που έχει παραμείνει αδόμητο από την συνεχή επέκταση της πόλης στα Β.Α. της Αττικής. Ένα τερατούργημα που, προωθείται ως "πράσινο" έργο, στα πρότυπα της "πράσινης" αρχιτεκτονικής, για "πράσινη" επιχειρηματικότητα. (Να σημειωθεί πως τη μελέτη έχει εκπονήσει ο "πράσινος" αρχιτέκτονας Τομπάζης, ο οποίος εκτός των άλλων έχει αναλάβει την "ανάπλαση" του Πεδίου του Άρεως και το σχεδιασμό των τουριστικών εγκαταστάσεων στο Κάβο Σίδερο στην Κρήτη).

Μια ολόκληρη πόλη με στόχο την συγκέντρωση της ελίτ του εγχώριου και παγκόσμιου καπιταλισμού, όπως εταιρίες υψηλής τεχνολογίας (Μικροηλεκτρονικής) καθώς επίσης τράπεζες, μεγάλες πολυεθνικές εταιρείες και εκπαιδευτικά ιδρύματα μεταπτυχιακών σπουδών με αντικείμενο την πληροφορική, τις τηλεπικοινωνίες, τις ψηφιακές τεχνολογίες ήχου και εικόνας, τη βιοτεχνολογία, τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας κ.α. Δηλαδή τα πεδία εκείνα της τεχνολογίας και της επιστήμης που αποτελούν την αιχμή του δόρατος της καπιταλιστικής ανάπτυξης και χρησιμοποιούνται από την κυριαρχία για τον έλεγχο της ζωής, του ανθρώπου και της κοινωνίας.

Σύμφωνα με τη Διεθνή Ένωση Επιστημονικών Πάρκων (IASP), "επιστημονικό / τεχνολογικό πάρκο είναι ένας οργανισμός που τον διαχειρίζονται εξειδικευμένα στελέχη με κύριο στόχο τον εμπλουτισμό της κοινότητάς τους μέσω της προώθησης μιας κουλτούρας καινοτομίας και ανταγωνισμού στις συνδεόμενες επιχειρήσεις και ιδρύματα γνώσης".

Βρισκόμαστε μπροστά σε ένα τεράστιο αναπτυξιακό έργο που ευελπιστεί να αποτελέσει την silicon valley της Ν.Α. Ευρώπης και επιπλέον σχεδιάζεται να πραγματοποιηθεί καταβροχθίζοντας εκτάσεις των εναπομεινάντων δασών του ήδη πληγωμένου οικοσυστήματος της Πάρνηθας.

Από την μεριά μας δεν τρέφουμε αυταπάτες για τις συνέπειες που έχουν πάνω στη φύση και την κοινωνία οι σχεδιασμοί του κράτους και του καπιταλισμού - με ή χωρίς τον προσδιορισμό "πράσινος". Δηλαδή ανεπανόρθωτες καταστροφές και άγρια λεηλασία του φυσικού περιβάλλοντος, ένταση των συνθηκών εκμετάλλευσης, καταπίεσης και ελέγχου των κοινωνιών. Ο αγώνας ενάντια στην κατασκευή του τεχνολογικού πάρκου στην Πάρνηθα και σε κάθε αναπτυξιακή δραστηριότητα σε αυτήν, όπως επίσης και σε κάθε άλλο σημείο που εκδηλώνεται η κρατική-καπιταλιστική επιθετικότητα, είναι μέρος του συνολικότερου αγώνα για τη γη και την ελευθερία.

ΚΑΤΩ ΤΑ ΞΕΡΑ ΣΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΡΝΗΘΑ

ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΣ ΦΥΣΗΣ ΤΗ ΛΕΗΛΑΣΙΑ
ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗ ΓΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ

Ανοιχτή Συνέλευση από το λόφο του Στρέφη,
6/11/08

 

*