MAΥΡΗ ΣΗΜΑΙΑ, Αναρχικό Δελτίο Αντιπληροφόρησης και Δράσης, νο 53, Ιούλης 2009

ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΑΝΑΠΛΑΣΗ
ΤΟΥ ΠΕΔΙΟΥ ΤΟΥ ΑΡΕΩΣ

"Αν δεν αντισταθούμε σε όλες τις γειτονιές οι πόλεις μας θα γίνουν μοντέρνες φυλακές"

Στο προηγούμενο Δελτίο φιλοξενήσαμε μια ανάλυση για την ανάπλαση στο Πεδίο του Άρεως και τα πολιτικά, κοινωνικά και οικονομικά της ζητούμενα (με τίτλο “Στην ανάπλαση του Πεδίου του Άρεως το πράσινο γίνεται το ντεκόρ για την επιβολή του ελέγχου”). Στις 12 Μάη ‘09, μετά από κάλεσμα της Πρωτοβουλίας Αγώνα από το λόφο του Στρέφη, έγινε σχετική συζήτηση στο Πάρκο Κύπρου και Πατησίων όπου συμμετείχαν αρκετοί άνθρωποι από την περιοχή. Στις 24 Μάη έγινε συγκέντρωση στο άγαλμα του Κωνσταντίνου με συμμετοχή αρκετών δεκάδων ανθρώπων μετά από δημόσιο κάλεσμα της “Πρωτοβουλίας κατοίκων και αλληλέγγυων ενάντια στην ανάπλαση του Πεδίου του Άρεως”. Έγιναν ενημερώσεις για το τι συμβαίνει γενικότερα στο Πεδίο και ειδικότερα στο περιφραγμένο τμήμα του που έχει μετατραπεί σε ένα τεράστιο εργοτάξιο, ακολούθησε περιήγηση δίπλα στην καταπατημένη έκταση και τα αυθαίρετα του Κυριακού, και στη συνέχεια είσοδος στο εργοτάξιο αφού ρίχτηκε μέρος της περίφραξης από σιδηροπλέγματα. Μέσα στο Πεδίο είχαν πέσει πολλά μπετά, κι όπου υπήρχαν καλούπια για να πέσουν και άλλα ξηλώθηκαν. Ακολούθησε περιήγηση μέσα στο χώρο του υπό ανακαίνιση κτηρίου του πρώην "θεάτρου Άλσους", όπου σημειώθηκαν δολιοφθορές σε μηχανήματα και οχήματα που χρησιμοποιούνται για ρίψη μπετόν, κι έξοδος από την πλευρά της οδ. Ευελπίδων όπου ξηλώθηκε επίσης τμήμα της περίφραξης, αφού πρώτα καλέστηκε νέα συγκέντρωση για την Κυριακή 31 Μάη το απόγευμα στο άγαλμα του Κωνσταντίνου.

Μετά τη δυναμική περιήγηση κατοίκων κι αλληλέγγυων κυκλοφόρησε η παρακάτω απειλητική “δήλωση-καταγγελία” υπογραμμένη από την υπερνομάρχη Ντ. Μπέη: “Οι μάσκες έπεσαν. Μια ισχνή μειοψηφία που φέρει τον τίτλο “Πρωτοβουλία Κατοίκων και Αλληλέγγυων ενάντια στη ανάπλαση του Πεδίου του Άρεως” επιβεβαίωσε τον προβοκατόρικο ρόλο της, καταστρέφοντας την περίφραξη του χώρου όπου είναι σε εξέλιξη τα έργα ανάπλασης στο Πεδίο του Άρεως. Δύο πολίτες κυριολεκτικά που εδώ και μήνες σαμποτάρουν την ανάπλαση του ιστορικού πάρκου που έχει δρομολογηθεί από τη Υπερνομαρχία Αθηνών-Πειραιώς επιχειρούν να επιβάλλουν το δικό τους νόμο, ενάντια στις απαιτήσεις, τις ανάγκες και το δικαίωμα της συντριπτικής πλειοψηφίας των κατοίκων του Λεκανοπεδίου για μια καλύτερη ποιότητα ζωής. Οι δολιοφθορές των γνωστών-αγνώστων στο χώρο του Πεδίου του Άρεως ξεπέρασαν κάθε όριο, αποκαλύπτοντας τους βαθύτερους στόχους τους και τα άνομα συμφέροντα τους. Ως Υπερνομάρχης Αθηνών-Πειραιώς είμαι αποφασισμένη να εξαντλήσω κάθε νόμιμο μέσο, θα προχωρήσω ακόμη και σε μηνύσεις, προκειμένου να συνεχιστεί και να ολοκληρωθεί απρόσκοπτα η ανάπλαση του Πεδίου του Άρεως...”.

“Καθόλου τσιμεντοποίηση" έλεγε η προπαγάνδα της Υπερνομαρχίας για την πολυδάπανη (9.000.000 ευρώ) ανάπλαση του Πεδίου. Η περιήγηση όμως μέσα στο περιφραγμένο Πεδίο έπεισε και τον πιο δύσπιστο για το αντίθετο καθώς παντού υπήρχαν μπετά. Και ούτε καν το 10% του τεράστιου προϋπολογισμού δεν προορίζεται για δέντρα και φυτά. Κι ενώ το αυτονόητο κοινωνικό ζητούμενο για το Πεδίο ήταν δέντρα και χώμα, εδώ και 15 μήνες εξελίσσεται μέσα στη σιωπή ένα τεράστιο έργο βιτρίνας που οδηγεί μαθηματικά σε ένα ακόμη περισσότερο τσιμεντοποιημένο, ελεγχόμενο κι εμπορευματοποιημένο χώρο. Επιτέλους όμως η σιωπή έσπασε: Την Κυριακή 31 Μάη, παρά τις απειλές της υπερνομάρχη, την προσπάθεια μερικών τοπικών παραγοντίσκων που λειτουργούν ως άμισθοι υπάλληλοι της υπερνομαρχίας να υπονομεύσουν την κινητοποίηση, και την παρουσία μιας αστυνομικής δύναμης, πραγματοποιήθηκε και νέα συγκέντρωση δεκάδων κατοίκων και αλληλέγγυων ενάντια στην ανάπλαση. Ακολούθησε πορεία μέσα στο πάρκο-εργοτάξιο όπου έγινε γενικευμένο ρίξιμο της περίφραξης από σιδηροπλέγματα και λαμαρίνες σε πολλά σημεία ώστε να είναι ελεύθερη η πρόσβαση, ενώ ρίχτηκαν μπογιές στη διαφημιστική πινακίδα του έργου επί της λεωφ. Αλεξάνδρας.

Να τονισθεί ότι το Πεδίο είναι ένα σημαντικό κοινωνικό μέτωπο του αγώνα για την προάσπιση κι επαναοικειοποίηση των ελεύθερων χώρων γιατί αποτελεί ένα κεντρικό σημείο συνάντησης των πολιτικών και οικονομικών σχεδιασμών για κερδοσκοπία και έλεγχο πάνω στους ελεύθερους χώρους, προώθησης της λεγόμενης "πράσινης" αρχιτεκτονικής κι επιχειρηματικότητας, νομιμοποίησης μεγαλόσχημων καταπατητών δημόσιας γης (Μ. Κυριακού), πολιτικής συμπαιγνίας και συναίνεσης όλων των παραγόντων και φορέων του πολιτικού συστήματος. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι γύρω από την ανάπλαση αυτού του κατεξοχήν μητροπολιτικού πάρκου στο κέντρο της Αθήνας βασιλεύει εδώ και ένα χρόνο μια ένοχη σιωπή, που με το ρίξιμο της περίφραξης εκτίθεται κι αποκαλύπτεται, όπως και τα μπετά και οι αποψιλώσεις που κρύβονται πίσω της.

Γι’ αυτό και ο αυτοοργανωμένος κοινωνικός αγώνας που αναπτύσσεται στο Πεδίο -ενάντια στους πολιτικούς και οικονομικούς σχεδιασμούς για ένα "ασφαλές και λειτουργικό πάρκο", ενάντια στην "πράσινη" αρχιτεκτονική και την "πράσινη" επιχειρηματικότητα, καθώς επίσης ενάντια στη συναίνεση των τοπικών παραγοντίσκων κι αυτόκλητων εκπροσώπων των κατοίκων- πρέπει να ενισχυθεί και να υποστηριχθεί από όλους τους ειλικρινείς και χωρίς εξαρτήσεις αγωνιστές για το φυσικό περιβάλλον και τους ελεύθερους χώρους σε ολόκληρο το λεκανοπέδιο.

Το επόμενο κάλεσμα συγκέντρωσης ήταν για την Κυριακή 14 Ιούνη στο άγαλμα του Κωνσταντίνου. Από νωρίς εμφανίστηκαν δυο διμοιρίες ΜΑΤ μπροστά από το άγαλμα της Αθηνάς όπου πριν από 15 μέρες οι διαδηλωτές είχαν καταστρέψει πλήρως την περίφραξη. Εκεί υπήρχε κι ένας εργάτης κρατώντας την πόρτα του εργοταξίου ανοιχτή για να μπουν μέσα, αν χρειαζόταν, τα ΜΑΤ. Κάποια στιγμή η αστυνομία ειδοποιήθηκε ότι σε διάφορα σημεία του πάρκου κάποιοι έσπαγαν τα λουκέτα ανοίγοντας τις πόρτες της περίφραξης, γι’ αυτό και εμφανίστηκαν περιμετρικά του πάρκου ασφαλίτες και ομάδες Δέλτα. Εμφανίστηκε επίσης μια ακόμη διμοιρία ΜΑΤ και άλλοι μπάτσοι που παρατάχθηκαν απέναντι από τους πρώτους συγκεντρωμένους στο άγαλμα του Κωνσταντίνου. Το πάρκο ήταν υπό αστυνομική κατοχή. Παρόλη την αστυνομοκρατία κρεμάστηκε ένα πανό ενάντια στην ανάπλαση, η συγκέντρωση έγινε κι ακολούθησε συζήτηση. Η συνέλευση κάλεσε νέα συζήτηση στις 18 Ιούνη στο πάρκο της Ναυαρίνου στα Εξάρχεια κι ακολούθησε πορεία μέσα στο πάρκο από δεκάδες συγκεντρωμένους ακολουθούμενους από δεκάδες μπάτσους! Οι διαδηλωτές, φωνάζοντας συνθήματα και μοιράζοντας κείμενα στον κόσμο, έφθασαν μπροστά στην περίφραξη στο ύψος του περίπτερου-αναψυκτηρίου "Γαρδένια". Η περίφραξη που είχε καταστραφεί πριν από 15 μέρες είχε ξαναστηθεί και σε εκείνο το σημείο παρατάχθηκαν τρεις διμοιρίες ΜΑΤ και άλλοι μπάτσοι, εμποδίζοντας τους διαδηλωτές να προχωρήσουν.

Ωστόσο μια ομάδα των συγκεντρωμένων, περνώντας μέσα στο εργοτάξιο από κάποιο σημείο που είχε ήδη ανοίξει στην περίφραξη, εμφανίστηκε πίσω από τα παραταγμένα ΜΑΤ φωνάζοντας συνθήματα. Ακολούθησε ένταση και διαπληκτισμοί με τους διαδηλωτές μέσα και έξω από την περίφραξη και την αστυνομία να προσπαθεί να τους διώξει απειλώντας με συλλήψεις. Σε εκείνο μάλιστα το σημείο του εργοταξίου όπου είχαν μπει οι διαδηλωτές, επειδή έχουν πέσει πάρα πολλά τσιμέντα, ο εργολάβος τα είχε σκεπάσει με χαλίκια για να μη φαίνονται! Ο κόσμος που βρισκόταν εκείνη τη στιγμή στο πάρκο είχε μείνει άναυδος μπροστά στα γεγονότα και οι περισσότεροι εκφράζονταν θετικά για τους διαδηλωτές που φώναζαν: Το πάρκο θα μείνει - τσιμέντο δεν θα γίνει, Ο φράχτης στο Πεδίο δεν στεριώνει - μπάτσοι γουρούνια δολοφόνοι, Το πάθος για τα δέντρα και τη λευτεριά είναι δυνατότερο απ’ όλα τα μπετά, Ανάπλαση με ΜΑΤ κι αστυνομία - η χούντα δεν τελείωσε το 73, Αν δεν αντισταθούμε σε όλες τις γειτονιές οι πόλεις μας θα γίνουν μοντέρνες φυλακές, Μπάτσοι σκυλιά φυλάτε τα μπετά κ. ά.
Κάποια στιγμή κι αφού ήρθαν κι άλλες ακόμα αστυνομικές δυνάμεις, μια διμοιρία και ασφαλίτες, οι μπάτσοι άρχισαν να τραβούν και να απωθούν με τη βία τους διαδηλωτές που βρίσκονταν μέσα στο εργοτάξιο, και σε έναν πέρασαν χειροπέδες κι άρχισαν να τον τραβούν έξω συλλαμβάνοντάς τον. Μετά από συνεχείς αντεγκλήσεις με τους συγκεντρωμένους, οι μπάτσοι άφησαν τελικά ελεύθερο τον συλληφθέντα και κάποτε "κατάφεραν" επιτέλους να εκκενώσουν το εργοτάξιο ενώ ο κόσμος που συγκεντρωνόταν όλο και περισσότερος απ’ έξω τους χλεύαζε. Οι συγκεντρωμένοι αποχώρησαν με πορεία φωνάζοντας συνθήματα και γράφοντας ενάντια στην ανάπλαση πάνω στις διαφημιστικές πινακίδες του έργου...

Στις 31 Ιούνη πραγματοποιήθηκε στο Πεδίο του Άρεως εκδήλωση πληροφόρησης της πρωτοβουλίας κατοίκων και αλληλέγγυων ενάντια στην ανάπλαση. Η εκδήλωση ήταν προγραμματισμένη να γίνει στο άγαλμα της Αθηνάς δίπλα στην περίφραξη, αλλά μετά την αναγγελία της η Υπερνομαρχία και ο εργολάβος μετακίνησαν τα σιδηροπλέγματα και τις λαμαρίνες του φράχτη κλείνοντας τελείως το χώρο, ενώ στο σημείο τοποθετήθηκε και αστυνομική δύναμη. Για αυτό η εκδήλωση έγινε τελικά στο άγαλμα του Κωνσταντίνου όπου αναρτήθηκαν πανό, τοποθετήθηκε μικροφωνική απ’ όπου μεταδίδονταν μηνύματα ενάντια στην ανάπλαση, μοιράζονταν φυλλάδια και γινόταν ενημέρωση σε περιοίκους και περαστικούς. Το βράδυ έγινε προβολή του ντοκιμαντέρ "El forat de la virgonia". Κάποια στιγμή στη διάρκεια της εκδήλωσης εμφανίστηκαν κάποιοι της Υπερνομαρχίας οι οποίοι επιχείρησαν να αποσπάσουν τους χάρτες που αποτυπώνουν τα έργα της ανάπλασης κι είχαν αναρτηθεί για ενημέρωση του κόσμου. Τελικά αποχώρησαν άπρακτοι κάτω από τις αποδοκιμασίες των παριστάμενων.

Ο αγώνας ενάντια στην ανάπλαση για την εντατικοποίηση της κερδοσκοπίας και τον ασφυκτικό έλεγχο του Πάρκου στο όνομα της "αξιοποίησής" του, συνεχίζεται...

πρωτοβουλιακός

 

*