MAΥΡΗ ΣΗΜΑΙΑ, Αναρχικό Δελτίο Αντιπληροφόρησης και Δράσης νο 58, Γενάρης 2011

 

ΣΤΟΥΣ ΚΑΙΡΟΥΣ ΤΟΥ ΦΟΒΟΥ ΚΑΙ ΤΩΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΩΝ

 

Ζούμε και δρούμε μέσα σε ένα κόσμο γεμάτο διαιρέσεις ανάμεσα σε καταπιεστές και καταπιεζόμενους, εκμεταλλευτές και εκμεταλλευόμενους, με την τέχνη στην κυρίαρχη μορφή της να αποτελεί έναν ακόμα πυλώνα στήριξης αυτών των διαχωρισμών. Σαν άτομα και συλλογικότητες που ασχολούνται με το θέατρο, τη μουσική, το σχέδιο, αρνούμαστε τη θαλπωρή μιας "ουδέτερης" γωνιάς για να ξεδιπλώσουμε την ανάγκη μας για έκφραση και δημιουργία. Η επιλογή να εκφραστούμε και να δημιουργήσουμε αυτοοργανωμένα, μακριά από διαμεσολαβητές, εμπόρους και "ειδικούς", είναι ένα ακόμα μέσο αναμέτρησης με τις "αξίες" που στηρίζουν τον κόσμο της Εξουσίας.

Μια από τις όψεις αυτού του κόσμου είναι και η προσπάθεια για την κατοχή κάθε σπιθαμής δημόσιου χώρου μέσα στην μητρόπολη. Με μοναδικό γνώμονα το κέρδος και τον κοινωνικό έλεγχο, στο όνομα της "ανάπλασης" και της "ανάπτυξης", ελεύθεροι χώροι τσιμεντοποιούνται και περιφράσσονται, καφετέριες και τραπεζοκαθίσματα γεμίζουν ασφυκτικά πεζόδρομους και πλατείες, ενώ οι στρατιωτικοποιημένες αστυνομικές περίπολοι συμπληρώνουν την αισθητική της κατανάλωσης και της κοινωνικής αποξένωσης.

Σε μια εποχή που ο καπιταλισμός δείχνει το πιο άγριο πρόσωπό του, αλλά και σε μια εποχή που η έκφραση της συλλογικής δύναμης εργαζόμενων, άνεργων και νεολαίων έχει συντρίψει σε καίριες στιγμές την εικόνα του παθητικού δέκτη, η προσπάθεια αποστείρωσης των δημόσιων χώρων έχει στόχο να ελαχιστοποιήσει την "απειλή" της συνάντησης μεταξύ των ανθρώπων, ντόπιων και μεταναστών.

Δεν είναι όμως τα ρατσιστικά πογκρόμ της αστυνομίας, η διάδοση της ρητορικής του φόβου μέσα από τα ΜΜΕ, τα φασιστικά παραληρήματα μίσους για τους πρόσφυγες και μετανάστες ή η αστυνομικά ελεγχόμενη χαύνωση του νεαρού πληθυσμού της πόλης μέσα από τα ναρκωτικά, που θα καθορίσουν τη χρήση των δημόσιων χώρων. Αλλά η δυνατότητα των ανθρώπων να ορθώνουν αντιστάσεις και να παίρνουν τη ζωή τους στα χέρια τους.

Δεν συναινούμε και δεν θα επιτρέψουμε την εξάπλωση νοσηρών φαινομένων ρατσιστικού μίσους, όπως οι επιθέσεις σε βάρος μεταναστών και προσφύγων στις πλατείες του Αγ. Παντελεήμονα και της Αττικής, που γίνονται με την πλήρη κάλυψη και συνοδοιπορία της αστυνομίας.

Σήμερα είναι μια ακόμα μέρα όπου ξεπερνάμε στην πράξη τα όρια μια κανονικότητας που μας θέλει άπραγους και άφωνους μπροστά στην προσπάθεια διαχωρισμού των δημόσιων χώρων από την κοινωνική τους διάσταση και χρήση.

Ξεφεύγουμε από την αστική κουλτούρα του εντυπωσιασμού και των πολιτικών σκοπιμοτήτων που εξυπηρετούν τα υπαίθρια θεσμικά καλλιτεχνικά "events" της πόλης, παίζουμε θέατρο και κουκλοθέατρο, αφήνουμε πολύχρωμα ίχνη με τη μορφή graffity, δημιουργούμε αυτοοργανωμένα, ισότιμα και συλλογικά αποτυπώνοντας τον ελεύθερο κόσμο που ονειρευόμαστε.

Συνεισφέρουμε στην προάσπιση της ελεύθερης συνάντησης όλων - ντόπιων και μεταναστών, εργατών και νεολαίων - στους δημόσιους χώρους, χωρίς κοινωνικούς αποκλεισμούς, χωρίς φόβο και καχυποψία.

ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ ΤΟΥΣ ΕΛΕΥΘΕΡΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ, ΓΙΑΤΙ ΠΑΛΕΥΟΥΜΕ ΓΙΑ ΕΝΑΝ ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΚΟΣΜΟ!

 

Συνάντηση για την αυτοοργανωμένη έκφραση και δημιουργία,
 18 Δεκέμβρη 2010

 * Το Σάββατο 18/12/10, η Συνάντηση για την αυτοοργανωμένη έκφραση και δημιουργία πραγματοποίησε παρέμβαση - εκδήλωση στην πλατεία Βικτωρίας με μικροφωνική, graffity, κουκλοθέατρο και θεατρικά δρώμενα.

 

*