MAΥΡΗ ΣΗΜΑΙΑ, Αναρχικό Δελτίο Αντιπληροφόρησης και Δράσης νο 58, Γενάρης 2011

 

Ενάντια στην "καθαρή Αθήνα" της εξουσίας, των αφεντικών και των φασιστών

 

Μέσα σε μια συνθήκη όπως αυτή της σημερινής καπιταλιστικής κρίσης, η πειθάρχηση των χαμηλότερων κοινωνικών στρωμάτων στις διαταγές και τα τελεσίγραφα της εξουσίας τίθεται, όλο και πιο ξεκάθαρα, με πολεμικούς όρους. Το κράτος και τα αφεντικά, τα φερέφωνά τους στα μμε και οι πρόθυμοι χαμάληδές τους, προβάλλοντας το φάντασμα της "οικονομικής χρεοκοπίας της χώρας" και του "πατριωτικού καθήκοντος", έχουν κηρύξει ανοιχτά τον πόλεμο σ' όλους εκείνους που αρνούνται να υποταχτούν και να δεχτούν πειθήνια την όλο και πιο έντονη αφαίμαξη και υποτίμηση της ζωής τους. Υπό τον κίνδυνο μιας επικείμενης κατάρρευσης, γίνεται σαφές ότι εκεί που τελειώνει η συναίνεση αρχίζει η τάξη και η ασφάλεια.

Ένα από τα μέτωπα αυτού του πολέμου, είναι αυτό που διεξάγεται ενάντια στους πιο υποτιμημένους από τους υποτιμημένους, ενάντια στους πιο αποκλεισμένους από τους αποκλεισμένους, ενάντια στους μετανάστες και τις μετανάστριες. Δηλαδή, ενάντια σ' αυτούς που εξαναγκάζονται σε φυγή αφού η παγκόσμια κυριαρχία τούς έχει λεηλατήσει, καταστρέψει και ξεριζώσει για να μπορεί ο "ανεπτυγμένος" κόσμος, του οποίου η Ελλάδα αποτελεί κομμάτι, να ζει μέσα σε μια συνθήκη πλαστής ευμάρειας. Είναι ένα ανελέητο ανθρωποκυνηγητό που μαίνεται και εντείνεται αδιάκοπα γύρω μας, δίπλα μας. Ένα ανθρωποκυνηγητό που δε θα λάβει τέλος όσο η συνένοχη αδιαφορία και σιωπή συνεχίζει να το συντηρεί: διακηρύξεις του υπουργικού συμβουλίου για την "ανάπλαση" και την "αναβάθμιση" του ιστορικού κέντρου με δηλωμένο σκοπό μια "καθαρή Αθήνα". Αστυνομοκρατία, εκκενώσεις κτιρίων και καθημερινές εκκαθαριστικές επιχειρήσεις με στόχο την εξαφάνιση των αφρικανών μεταναστών μικροπωλητών και άλλων "μιασμάτων". Συλλήψεις, βιασμοί και δολοφονίες μέσα και έξω από τα τμήματα "προστασίας του πολίτη", στα σύνορα αλλά και σ' όλη την επικράτεια της χώρας. Φυλακίσεις στα στρατόπεδα συγκέντρωσης του 21ου αιώνα (που στη δημοκρατική ψευτογλώσσα βαφτίζονται "κέντρα κράτησης μεταναστών") και μαζικές απελάσεις (που βαφτίζονται "επαναπροωθήσεις") χιλιάδων απόκληρων του καπιταλιστικού παραδείσου.

Μια από τις πλέον αποκρουστικές και εξόφθαλμες όψεις αυτού του ανθρωποκυνηγητού είναι αυτή που αποτυπώνεται στην πλατεία του Αγίου Παντελεήμονα, την πλατεία Αττικής και την ευρύτερη περιοχή. Οι συγκεκριμένες πολυεθνικές γειτονιές του "υποβαθμισμένου κέντρου της πρωτεύουσας" αποτελούν το πεδίο όπου η ρατσιστική πολιτική του κράτους και των μπάτσων του συναντιέται ξεδιάντροπα με τις επιδιώξεις και τις ονειρώξεις του γνωστού φασιστικού θιάσου, ο οποίος και αποτελείται από ένα συνονθύλευμα χουντοπατριωτών κατοίκων και καταστηματαρχών, μπράβων και νονών της νύχτας, μαχαιροβγαλτών παρακρατικών νεοναζί της χρυσής αυγής και νεαρών φασιστοχούλιγκαν, εφέδρων αξιωματικών και παραγοντίσκων του Καρατζαφέρη. Εν όψει των επικείμενων δημοτικών-περιφερειακών εκλογών και με την διαχρονική ανοχή και στήριξη του οικείου του αστυνομικού τμήματος, όλο αυτό το χαφιεδότσουρμο έχει εντείνει το τελευταίο διάστημα τις φασιστικές μεθόδους του που περιλαμβάνουν ξυλοδαρμούς, μαχαιρώματα, εμπρησμούς και επιθέσεις σε σπίτια, χώρους λατρείας και καταστήματα ασιατών μεταναστών. Αυτοί που τσιρίζουν ότι δε θ' αφήσουν "να γίνει η Αθήνα Καμπούλ" προσπαθούν να κρύψουν, χωρίς να τα καταφέρνουν, ότι αυτό που ονειρεύονται είναι να μετατρέψουν αυτήν την πόλη σ' ένα απέραντο φασιστικό κάτεργο. Μέσω της διασποράς του τρόμου και της ρατσιστικής προπαγάνδας, συντάσσονται με τους σχεδιασμούς και την αφήγηση της εξουσίας και των μμε της και προσπαθούν να πείσουν τους "από κάτω" ότι υπεύθυνοι για όλα τα δεινά τους είναι αυτοί που βρίσκονται ακόμα πιο κάτω, οι ασιάτες και οι αφρικανοί μετανάστες και πρόσφυγες: "υπεύθυνοι για το παραεμπόριο και την πτώση του τζίρου των καταστημάτων", τη στιγμή που η μαφία του νόμιμου εμπορίου που στοιχίζεται πίσω από τον εμπορικό σύλλογο Αθηνών πλουτίζει εδώ και χρόνια εκμεταλλευόμενη στυγνά τους εργαζόμενους. "Φορείς της πάσης φύσης εγκληματικότητας", τη στιγμή όπου το οργανωμένο έγκλημα της σωματεμπορίας και του χονδρεμπορίου απαγορευμένων ναρκωτικών ουσιών κινείται και ευδοκιμεί υπό τη διακριτική κάλυψη της ελ.ας. "Κίνδυνος για τη δημόσια υγεία" αφού είναι αναγκασμένοι να επιβιώνουν υπό άθλιες συνθήκες στα χαμόσπιτα που τους νοικιάζουν, έναντι αστρονομικών ποσών, οι "καθαροί" έλληνες ιδιοκτήτες.

Η αντιστροφή της πραγματικότητας δεν τελειώνει εδώ. Εκείνοι που συντάχτηκαν με την έλευση της τρόικας και ψήφισαν το μνημόνιο, όπως οι φασίστες του λα.ο.ς, αυτοχρίζονται σε υπερασπιστές και σωτήρες των "φτωχών πλην τίμιων ελλήνων". Εκείνοι που βρίσκονται στο μισθολόγιο της ελληνικής αστυνομίας, όπως οι παρακρατικοί νεοναζί της χρυσής αυγής, γρυλίζουν για την "έλλειψη αστυνόμευσης". Στους καιρούς όπου οι ψευδαισθήσεις ευημερίας τελειώνουν οριστικά, η εξουσία και οι μισάνθρωποι ακολουθητές της προσπαθούν να δημιουργήσουν το κλίμα και τις προϋποθέσεις για έναν κανιβαλικό πόλεμο: θέλουν να διαιρέσουν και να στρέψουν τους ντόπιους ενάντια στους μετανάστες αλλά και σ' όσους στέκονται στο πλάι τους, τους βαλκάνιους μετανάστες ενάντια στους αφρικανούς και τους ασιάτες μετανάστες και πρόσφυγες. Ένας κτηνώδης φαύλος κύκλος όπου η κρατική και η παρακρατική ρατσιστική καταστολή και τρομοκρατία θα μπορεί να εμφανίζεται σαν η ιδανική συνταγή για την "αποκατάσταση της ομαλότητας".

Κι όμως, μπροστά σ' αυτήν τη ζοφερή πραγματικότητα και στο ακόμα πιο επαίσχυντο μέλλον που μας προετοιμάζουν, υπάρχουν επιλογές αξιοπρέπειας που μπορούν ν' αποτελέσουν αναχώματα και υπολογίσιμα εμπόδια: Η συνειδητοποίηση της κοινωνικής-ταξικής θέσης μας και η έμπρακτη αντιπαράθεση με τα ιδεολογήματα και τις εκδηλώσεις του εθνικισμού και του ρατσισμού. Η διατήρηση της ιστορικής μνήμης που μας δείχνει ξεκάθαρα ποιοι είναι οι εχθροί μας και ποιοι τ' αδέλφια μας. Η αυτοοργανωμένη δράση, η κοινωνική-ταξική αυτοάμυνα και αλληλεγγύη, η συγκρότηση κοινοτήτων αγώνα ντόπιων και μεταναστών για την αντίσταση ενάντια σ' αυτούς που μας καταπιέζουν και μας εκμεταλλεύονται και θέλουν να μας καταντήσουν μισάνθρωπους κανίβαλους και εθελούσιους δούλους.

Για έναν κόσμο χωρίς σύνορα, καταπίεση, εκμετάλλευση και ρατσισμό
Ενάντια στον αποκλεισμό, το ρατσισμό και τον κοινωνικό κανιβαλισμό

 

 Αλληλέγγυες - Αλληλέγγυοι
8 Οκτώβρη 2010

 

 

*