MAΥΡΗ ΣΗΜΑΙΑ, Αναρχικό Δελτίο Αντιπληροφόρησης και Δράσης, νο 46, Μάης 2007

KAΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΚΑΤΑΛΗΨΕΙΣ

ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΛΗΨΗ
ΜΥΛΛΕΡΟΥ ΚΑΙ ΓΕΡΜΑΝΙΚΟΥ

Εδώ και οχτώ μήνες το κτήριο στη συμβολή των οδών Μυλλέρου και Γερμανικού (πλ. Δουρούτη), μέρος του παλιού εργοστασίου του Μεταξουργείου, βρίσκεται υπό κατάληψη και λειτουργεί ως στεγαστικός και κοινωνικός αυτοδιαχειριζόμενος χώρος.

Η κατάληψη είναι επιλογή η οποία πηγάζει από την αποστροφή που νοιώθουμε απέναντι στις συνθήκες που επιβάλλει ο σύγχρονος πολιτισμός στην καθημερινή ζωή των κατοίκων της μητρόπολης. Τα εξαντλητικά ενοίκια, οι συνθήκες εργασίας και η εμπορευματοποίηση της ζωής μας περιορίζουν ασφυχτικά τη δημιουργικότητα, την έκφραση και τις επιθυμίες, τόσο συλλογικά όσο και προσωπικά.

Η κατάληψη είναι μια επιλογή που πηγάζει από την επιθυμία μας για ισότιμη συνεύρεση και επικοινωνία, για έκφραση και δημιουργία, ελεύθερη από ιεραρχίες και μεσολαβήσεις. Για μια καθημερινή ζωή συλλογική και αυτο-οργανωμένη βασισμένη στην αλληλεγγύη και το σεβασμό της προσωπικής διαφορετικότητας.

Η κατάληψη είναι το έδαφος ανάπτυξης της κριτικής μας ως καθημερινή ζωή και της καθημερινής μας ζωής ως κριτική απέναντι στον κυρίαρχο πολιτισμό.

Το κτήριο αυτό, εγκαταλελειμμένο επί 15 χρόνια, ενώ ήδη βρισκόταν στην ιδιοκτησία του Δήμου, αποτελούσε όχημα υποσχέσεων του εκάστοτε δημάρχου σε σχέση με την μετατροπή του σε πολιτιστικό κέντρο.

Τα σχέδια του δήμου για το κτήριο της κατάληψης αλλά και του συμπλέγματος του παλιού εργοστασίου στο σύνολό του, αποσκοπούν στη δημιουργία ενός εξωραϊσμένου κελύφους νεκρού στο εσωτερικό του από οποιαδήποτε μορφή συμμετοχικής αξιοποίησης και τα οποία ουδεμία σχέση έχουν με τις οργανικές ανάγκες της γειτονιάς. Είναι ευρέως γνωστό ότι το παλιό εργοστάσιο του Μεταξουργείου αποτελεί λόγω της θέσης του, έναν από τους βασικότερους μοχλούς στα σχέδια μετατροπής της ζώνης Ψυρρή - Μεταξουργείο - Βοτανικός σε μια περιοχή εντατικής καπιταλιστικής εκμετάλλευσης.

Είμαστε αντίθετοι στα σχέδια αυτής της δήθεν ανάπλασης της περιοχής, διότι θεωρούμε ότι το μόνο που εξυπηρετούν είναι τα συμφέροντα του κεφάλαιου που αποκλείουν τους κατοίκους της από οποιαδήποτε αυτό-διαμόρφωση των κοινωνικών όρων ζωής.

Με αυτή την τακτική ο Κεραμεικός, μια περιοχή κατά παράδοση εργατική, θα περάσει στα χέρια ενός μεταμοντέρνου συμπλέγματος καπιταλιστών και φαντασμένων καλλιτεχνών, μετατρέποντάς την σε μηχανή εμπορευματοποιημένης τέχνης και μαζικής διασκέδασης. Οι πλατείες θα αδειάσουν από παιδιά και θα γεμίσουν φτιασιδωμένους γιάπηδες, το γέλιο, η μπάλα και η παρέα θα δώσουν τη θέση τους στους φραπέδες, την πόζα και την τέχνη προκάτ. Μια από τις τελευταίες γειτονιές του κέντρου θα καταστραφεί. Αυτό το ονομάζουμε πολεοδομική καταστολή.

Τα αποτελέσματα αυτής της καταστολής-ανάπλασης είναι γνωστά από το παράδειγμα του Ψυρρή και άλλων περιοχών, όπου οι κάτοικοι παραγκωνίστηκαν και κατά κάποιο τρόπο εκδιώχθηκαν μέσω της ανόδου των ενοικίων και την συρροή επιχειρηματιών κι επενδυτών που μόνη τους αξίωση ήταν το κέρδος χωρίς κανέναν ενδοιασμό.

Η υπεράσπιση του κτηρίου της Μυλλέρου και Γερμανικού είναι κομβική ενάντια στην απαλλοτρίωση της ζωής μας από την πολεοδομική καταστολή του κεφάλαιου και τη μετατροπή του Μεταξουργείου σε ακόμα μια νεκρή ζώνη.

Γνωρίζουμε ότι τις τελευταίες μέρες έχουν γίνει κινήσεις από μεριάς του Δήμου και της κατασκευαστικής εταιρίας ΚΑΣΤΩΡ για την άμεση και βίαιη απομάκρυνσή μας από το κτίριο με συνδρομή της αστυνομίας.

Είναι προφανές πως ο λόγος για τον οποίο απειλείται άμεσα το εγχείρημά μας, παρότι δεν έχουν δοθεί καν πολεοδομικές άδειες για την ανάπλαση του κτηρίου, είναι πως το πρόταγμα της κατάληψης Μυλλέρου και Γερμανικού βρίσκεται σε ρήξη τόσο με οικονομικά συμφέροντα των εμπλεκόμενων παραγόντων, όσο και με την γενικότερη συνθήκη που επιθυμούν να επιβάλουν - απάθεια, αφομοίωση, υποταγή.

Θεωρώντας πως είμαστε συνεχιστές/ίστριες μιας ευρύτερης διεθνούς καταληψιακής παράδοσης και μέρος του εγχώριου καταληψιακού κινήματος, αναγνωρίζουμε τις ευθύνες που μας αναλογούν και τη στήριξη που δεχόμαστε.

Είμαστε έτοιμοι κι έτοιμες να υπερασπιστούμε τις ιδέες και τις πρακτικές μας και τους χώρους στους οποίους δραστηριοποιούμαστε.

Η ΚΑΤΑΛΗΨΗ ΘΑ ΜΕΙΝΕΙ!

Κατάληψη Μυλλέρου και Γερμανικού,
25/4/2007

- - Πορεία αλληλεγγύης στην κατάληψη της Μυλλέρου & Γερμανικού θα γίνει το Σάββατο 12 Μάη στις 2μμ. Την πορεία καλούν καταληψίες, αλληλέγγυοι/ες σύντροφοι/ισσες. Η πορεία θα ξεκινήσει από την πλατεία στο σταθμό του Θησείου όπου θα γίνει συγκέντρωση από τις 11πμ.

 

*