MAΥΡΗ ΣΗΜΑΙΑ, Αναρχικό Δελτίο Αντιπληροφόρησης και Δράσης, νο 46, Μάης 2007

 

Πορεία στην Πτολεμαΐδα, Δευτέρα 16 Απρίλη 2007

Η πορεία είχε καλεστεί από τη συνέλευση αναρχικών - ανατιεξουσιαστών Κοζάνης - Πτολεμαΐδας για τη δολοφονία του Β. Καραλευθέρη στο ΑΤ Πτολεμαΐδας. Στην πορεία συμμετείχαν περίπου 150 άτομα. Αρκετοί σύντροφοι/ισσες από Θεσσαλονίκη, Κοζάνη και άλλες πόλεις. Ξεκίνησε από την κεντρική πλατεία της Πτολεμαΐδας και αφού πέρασε από αρκετές γειτονίες κατευθύνθηκε στο αστυνομικό τμήμα όπου πετάχτηκαν χρώματα. Ανάμεσα στα συνθήματα που φωνάχτηκαν ήταν: Ο εισαγγελέας κάνει πως δεν ξέρει-Οι μπάτσοι κάψαν τον Καραλευθέρη, Όταν οι μπάτσοι κάψουν τα παιδία σας τότε ίσως να βγείτε απ’ τα κλουβιά σας, Οι θάνατοι στα τμήματα δεν είναι αυτοκτονίες-είναι κρατικές δολοφονίες, Όλες οι αξίες αυτής της κοινωνίας βρίσκονται στις κάνες της αστυνομίας, Αν δεν αντισταθούμε σ’ όλες τις γειτονιές θα γίνουνε οι πόλεις μοντέρνες φυλακές, Ούτε φασισμός ούτε δημοκρατία, κάτω ο κρατισμός, ζήτω η αναρχία. Επίσης αρκετά ήταν τα συνθήματα για τους φυλακισμένους αγωνιστές.

Συγκέντρωση στην Κοζάνη, Τρίτη 17 Απρίλη

Στα δικαστήρια Κοζάνης έγινε η δίκη του μοναδικού κατηγορούμενου από τους επτά αστυνομικούς που είχαν βάρδια την ώρα που ξέσπασε η πυρκαγιά στο κρατητήριο του Β. Καραλευθέρη. Η δίκη ξεκίνησε το πρωί και τελείωσε το απόγευμα. Έξω υπήρχε σταθερά συγκέντρωση μιας 20άδας συντρόφων με πανό, που μοίραζαν κείμενα και φώναζαν συνθήματα. Τα δικαστήρια κι ολόκληρη η πόλη ήταν γεμάτα από μπάτσους. Παρά την πρόταση του εισαγγελέα για αθώωσή του, οι δικαστές καταδίκασαν τελικά τον μπάτσο για ανθρωποκτονία από αμέλεια σε 18μηνη φυλάκιση με 3ετή αναστολή.

Πορεία στο Ίλιο, Πέμπτη 19 Απριλίου

Περίπου 120 άτομα ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του Φόρουμ Αλβανών Μεταναστών για συγκέντρωση - πορεία μετά την “αυτοκτονία” του 20χρονου Λ. Καλτσά στο ΑΤ Ιλίου, ανάμεσά τους πολλοί αναρχικοί, αντιεξουσιαστές, αυτόνομοι, αριστεροί, καταληψίες. Η συγκέντρωση έγινε στην πλ. Αγ. Φανουρίου, όπου κρεμάστηκαν πανό, μοιράζονταν προκηρύξεις σε ελληνικά και αλβανικά στους περαστικούς και διαβάζονταν κείμενα. Η πορεία πέρασε από το Αστυνομικό Τμήμα όπου ήταν παραταγμένες διμοιρίες ΜΑΤ και ΟΠΚΕ. Φωνάχτηκαν συνθήματα όπως "όταν σκοτώσουν τα παιδιά σας-τότε θα βγείτε από τα κλουβιά σας", "οι μετανάστες είναι της γης οι κολασμένοι-έλληνες και ξένοι εργάτες ενωμένοι", "το αφεντικό είναι ο εχθρός-και όχι ο συνάδελφος ο αλβανός", "σε ελλάδα, τουρκία, αλβανία-ο εχθρός είναι στις τράπεζες και στα υπουργεία", "αυτοί με τις στολές δίπλα στις πορείες είναι πάντα έτοιμοι για δολοφονίες", "το γκουαντανάμο δεν είναι μακριά-19 νεκροί μέσα στα κελιά".

Πορεία στο Ίλιο, Παρασκευή 20 Απρίλη

Περίπου 300 διαδηλωτές/τριες συμμετείχαν στην πορεία που κάλεσαν Αναρχικοί από τις Δυτικές Συνοικίες. Η πορεία ξεκίνησε με δυναμική, κινήθηκε μέσα από τις γειτονιές και κατευθύνθηκε στο αστυνομικό τμήμα ενώ όλη η περιοχή βοούσε από τα συνθήματα και μοιράστηκαν χιλιάδες έντυπα αντιπληροφόρησης. Την πορεία παρακολουθούσε πολύς κόσμος που βγήκε στα μπαλκόνια και τα παράθυρα, ενώ συγγενείς και φίλοι ήταν συγκεντρωμένοι στο σπίτι του 20 χρονου Λ. Καλτσά. Όταν η πορεία έφθασε μπροστά στο αστυνομικό τμήμα που φρουρούνταν από ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις, έγινε επίθεση από τους διαδηλωτές και για κάποια λεπτά έπεσε ένας καταιγισμός από πέτρες και μπογιές. Οι μπάτσοι απάντησαν με βροχή από δακρυγόνα αλλά η πορεία δεν διαλύθηκε. Οι σύντροφοι αποχώρησαν συντεταγμένα μέσα από τα στενά, ενώ τα ΜΑΤ ακολουθούσαν από απόσταση. Η πορεία ολοκληρώθηκε μετά από μια μεγάλη διαδρομή φτάνοντας στην πλατεία από όπου και ξεκίνησε.

 

*