MAΥΡΗ ΣΗΜΑΙΑ, Αναρχικό Δελτίο Αντιπληροφόρησης και Δράσης, νο 46, Μάης 2007

ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤH ΣΥΝΟΔΟ ΤΟΥ G8 ΣΤΟ HEILIGENDAMM

ΚΑΝΕΝΑΣ ΑΛΛΟΣ ΚΟΣΜΟΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΕΦΙΚΤΟΣ
ΟΣΟ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΡΑΤΟΣ ΚΑΙ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΜΟΣ!

Ενόψει της συνόδου του G8, που θα πραγματοποιηθεί στις 6-8 Ιούνη στη Γερμανία, στο Heiligendamm, 20 χλμ. από το Ροστόκ, έχει κινητοποιηθεί ένα μεγάλο φάσμα αντιεξουσιαστικών, αυτόνομων, αντιφασιστικών και άλλων ριζοσπαστικών ομάδων από πολλές χώρες, καθώς ο στόχος να παρεμποδιστεί η ομαλή διεξαγωγή της συνόδου αποτελεί συνέχεια μια σειράς δυναμικών κινητοποιήσεων που τα τελευταία χρόνια έδωσαν, παγκόσμια, νέα πνοή και απήχηση στο πρόταγμα του αγώνα για την ανατροπή του κράτους και του καπιταλισμού, αλλά και καθώς στη συγκεκριμένη περίπτωση συλλογικότητες από τη Γερμανία έχουν ρίξει για περισσότερο από δύο χρόνια το βάρος τους στην όσο το δυνατόν πλατύτερη ενημέρωση συντρόφων ανά τον κόσμο και στην κοινή διαμόρφωση των σχεδίων δράσης ενάντια στη σύνοδο.

Οι βασικότερες κινητοποιήσεις που έχουν εξαγγελθεί είναι: στις 2 Ιούνη αντιφασιστική διαδήλωση στην πόλη Schwerin, όπου οι φασίστες του γερμανικού NPD καλούν σε διεθνή πορεία, στις 4 Ιούνη δράσεις αλληλεγγύης στους μετανάστες, στις 5 Ιούνη, ημέρα άφιξης των ηγετών του G8, αποκλεισμός του αεροδρομίου Laage του Ροστόκ, στις 6 Ιούνη που αρχίζει η σύνοδος θα στηθούν πολλά διαφορετικά μπλόκα και οδοφράγματα στους δρόμους που οδηγούν στο Heiligendamm, ενώ στις 7 Ιούνη θα συνεχιστούν τα μπλόκα και θα επιχειρηθούν παράλληλες πορείες προς το τείχος που θα περιβάλλει το χώρο της συνόδου. Ήδη από τις 3 Ιούνη θα λειτουργούν γύρω από το Heiligendamm κατασκηνώσεις για τη φιλοξενία διαδηλωτών, την επικοινωνία και την οργάνωση των δράσεων ενάντια στη σύνοδο, ενώ κέντρα/σημεία συνάντησης θα υπάρχουν στο Ροστόκ, το Αμβούργο και το Βερολίνο όπου αναμένονται επίσης κινητοποιήσεις.

Πρέπει να σημειωθεί ότι ο σχεδιασμός των κινητοποιήσεων είναι και αποτέλεσμα ενός ευρύτερου συντονισμού ανάμεσα σε πλήθος πολιτικών και κοινωνικών σχημάτων -πολλές φορές ανταγωνιστικών- με άξονα την "αποτελεσματικότητα" και το "σεβασμό στις διαφορετικές τακτικές" (στα πρότυπα των διακριτών πορειών που υπήρξαν στην Πράγα). Ενώ το ριζοσπαστικό κομμάτι του κινήματος συσπειρώνεται στα πλαίσια του δικτύου dissent! και στο Αντιφασιστικό Μπλοκ. Δημοσιεύουμε αποσπάσματα από το κάλεσμα του Αντιφασιστικού Μπλοκ, ακριβώς γιατί, παρόλες τις όποιες διαφορές μας υπάρχουν και αξιοσημείωτες ομοιότητες, καθώς πίσω από τις επιλογές τακτικής, αναγνωρίζει και μιλά για τις θέσεις και την προοπτική που καθορίζουν κάθε στιγμή της δράσης μας, βλέποντας τα γεγονότα ενάντια στις συνόδους των αφεντικών ως μια ακόμα στιγμή του καθημερινού κοινωνικού και ταξικού πολέμου.

“ΜΑΥΡΗ ΣΗΜΑΙΑ”

Διεθνές κάλεσμα του Αντιφασιστικού Μπλοκ

“… Η φαρσοκωμωδία που θα εκτυλίσσεται μέσα στη σύνοδο παρακινεί και μια εξίσου θλιβερή φαρσοκωμωδία έξω από αυτήν. Μια κουστωδία από ΜΚΟ, συνδικάτα, κόμματα, προσωπικότητες και ρεφορμιστικές οργανώσεις θα συγκεντρωθούν απ'έξω για να καταγγείλουν την έλλειψη διαφάνειας. Θα μιλήσουν για την απαλλαγή του τρίτου κόσμου από το χρέος, για την οικοδόμηση ενός εναλλακτικού Ευρωπαϊκού κοινωνικού μοντέλου απέναντι στο "κακό" νέο-φιλελεύθερο όραμα του καπιταλισμού. Αλλά, πάνω απ'όλα, θα απαιτήσουν μια "θέση στο τραπέζι του διαλόγου" για την καλύτερη διαχείριση της μιζέριας και της εκμετάλλευσης. Με λίγα λόγια, για να χτίσουν έναν "καπιταλισμό με χαμογελαστό πρόσωπο".

Εμείς όμως, αντικρατιστές και επαναστάτες από όλες τις τάσεις, θα συναντηθούμε στο γερμανικό βορρά για έναν διαφορετικό λόγο… Δεν μας ενδιαφέρει μια θέση στο τραπέζι του διαλόγου του καπιταλισμού, ούτε να παρέχουμε ένα ανθρώπινο πρόσωπο σ'αυτό που όπως γνωρίζουμε είναι ένα εγγενώς ελαττωματικό σύστημα. Ξέρουμε ότι δεν μπορεί να υπάρξει καμία "καλύτερη ζωή" μέσα σε μια εφιαλτική πραγματικότητα. Το δικό μας όραμα είναι διαφορετικό. Το όραμα για μια κοινωνία βασισμένη στην αλληλοβοήθεια και την αλληλεγγύη, όπου δεν θα ληστεύονται οι καρποί της δουλειάς των ανθρώπων και όπου οι αποφάσεις που αφορούν ολόκληρη την κοινωνία θα λαμβάνονται από την ίδια στο σύνολό της και όχι από μια ελίτ. Δεν μας ενδιαφέρει τίποτα λιγότερο από την καταστροφή του καπιταλισμού.

Διεθνή γεγονότα, όπως η σύνοδος του G8, αν και από τη φύση τους είναι συμβολικά, για μας είναι μια ευκαιρία να δείξουμε ότι δεν πρόκειται να μείνουμε απαθείς την ώρα που ο καπιταλισμός ... εξαπολύει έναν διαρκή πόλεμο ενάντια σε όλους μας. Τα εξεγερσιακά γεγονότα που σημάδεψαν τις κινητοποιήσεις στο Άμστερνταμ, την Πράγα, το Σηάτλ, τη Νάπολη, το Κεμπέκ, τη Γένοβα ή τη Θεσσαλονίκη είναι μόνο στιγμές των συνεχών συγκρούσεων που συνθέτουν τον παγκόσμιο κοινωνικό και ταξικό πόλεμο. Όταν τα προάστια των γαλλικών μητροπόλεων φλέγονται, όταν ανά τον κόσμο ολόκληρες γειτονιές καθίστανται ακυβέρνητες, τότε είναι που οι αντιφάσεις αυτού του συστήματος αναδεικνύονται με τη μορφή των κοινωνικών ρήξεων. Είναι υπόθεση των αριστερών και των αντιεξουσιαστών να παρέμβουν σε αυτά τα γεγονότα, δοκιμάζοντας να τους δώσουν προοδευτικό και επαναστατικό χαρακτήρα. Μέρα με τη μέρα, αυτός ο αγώνας παίρνει μορφή, είτε με διαδηλώσεις είτε με δυναμικές ενέργειες είτε με άλλες μορφές έκφρασης. Στη Βόρεια Αμερική με την πυρπόληση της περιουσίας εκείνων που καταστρέφουν τον πλανήτη για να αποκομίσουν κέρδη, με τις εργατικές και φοιτητικές εξεγέρσεις στο Σαντιάγο, το Μπουένος Άιρες και τη Λα Παζ, ή στη Βόρεια Ευρώπη, όπου νεολαίοι εξεγείρονται στους δρόμους της Κοπεγχάγης υπερασπιζόμενοι το δικαίωμά τους να οραματίζονται μια διαφορετική ζωή.

Είναι ο ίδιος πόλεμος που μαίνεται μέσα και έξω από τις φυλακές, ενάντια στα σχέδια εξόντωσης των πολιτικών κρατούμενων (λευκά κελιά στην Τουρκία, FIES στην Ισπανία), για την απελευθέρωση των φυλακισμένων της RAF και της Action Directe, των φυλακισμένων αναρχικών απεργών πείνας στην Ελλάδα, των κρατούμενων των απελευθερωτικών Ινδιάνικων και Μαύρων κινημάτων στις ΗΠΑ, για την απελευθέρωση όλων των φυλακισμένων αναρχικών και επαναστατών…

Είναι ο ίδιος πόλεμος που μαίνεται στις σύγχρονες μητροπόλεις, από το Παρίσι ως την Αθήνα, ανάμεσα στους αποκλεισμένους και τους ενσωματωμένους, ανάμεσα στη νεολαία και την αστυνομία. Μπορεί αυτός ο πόλεμος να μην είναι πάντα όπως τον οραματιζόμαστε, αλλά αποτελεί πάντα ένα σημάδι των επερχόμενων κοινωνικών ρήξεων. Είναι υπόθεση της επαναστατικής αριστεράς να αποκαλύπτει και να διευρύνει τη ρήξη!

Ασφαλώς η σύνοδος του G8 είναι ένα σύμβολο (…). Με λίγα λόγια είναι ένα θεατρικό μήνυμα. Αλλά και εμείς ακριβώς αυτό έχουμε σκοπό, να στείλουμε ένα μήνυμα! Προερχόμαστε από διαφορετικούς πολιτικούς και κοινωνικούς χώρους, έχουμε διαφορετικές καταβολές και προοπτικές, καθώς επίσης και διαφορετικές τακτικές. Γι'αυτό, η σύνοδος είναι μια ευκαιρία να συναντηθούμε με συντρόφους από μακριά, να δημιουργήσουμε επαφές και δίκτυα και στο μεταξύ να αξιοποιήσουμε μία ακόμα ευκαιρία για να δείξουμε στους ηγέτες του G8 και σε όλο τον κόσμο τη δύναμη της ταξικής οργής. Εμείς είμαστε πραγματικά ακυβέρνητοι, και κανένα τείχος δεν μπορεί να μας σταματήσει!

ΚΑΝΕΝΑΣ ΚΟΣΜΟΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΕΦΙΚΤΟΣ ΟΣΟ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΜΟΣ!

ΝΑ ΜΠΛΟΚΑΡΟΥΜΕ ΤΟ G8 ΜΕ ΟΛΑ ΤΑ ΜΕΣΑ!

*

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΓΙΑ ΜΑΖΙΚΑ ΚΑΙ ΠΟΛΛΑΠΛΑ ΜΠΛΟΚΑ ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΗΝ “ΚΟΚΚΙΝΗ ΖΩΝΗ” ΣΤΟ HEILLIGENDAMM

Eίναι αλήθεια, δεν βγαίνουμε στον δρόμο για πρώτη φορά από το Seattle και μετά, και με κανένα τρόπο μόνο μέσα από το κίνημα ενάντια στην παγκοσμιοποίηση, για να αγωνιστούμε ενάντια σε ό,τι μας καταστρέφει και για την αυτοδιάθεση της ζωής μας. Όταν οι G8 (οι ηγέτες των 8 πιο αναπτυγμένων βιομηχανικών κρατών) συναντηθούν στο Heiligendamm για να σχεδιάσουν τα επόμενα βήματά τους στην πολεμική αναδιανομή του κόσμου, θα αποτραβηχτούν σε ένα κλουβί, επειδή ξέρουν πολύ καλά ότι οι αντίπαλοί τους θα βρίσκονται ήδη εκεί και έχουν 1000 λόγους επίθεσης ενάντια στην πολιτική τους. Είναι η απεριόριστη καπιταλιστική απληστία, η απουσία ενδοιασμών στη θυσία των ανθρώπων και της φύσης στα συμφέροντα των πολέμαρχων και των εμπόρων του πολέμου καθώς και ο κυνισμός με τον οποίο όλες αυτές οι θανάσιμα πικρές πραγματικότητες προωθούνται με ωραίες λέξεις, που τόσο συχνά μας γεμίζουν θλίψη αλλά και μας οργίζουν απίστευτα. Αρκετά!

Νομίζουμε ότι οι διαμαρτυρίες σε προηγούμενες συνόδους κορυφής ήταν πετυχημένες όταν συνδύαζαν με αλληλοσεβασμό τις διαφορετικές μορφές αγώνα. Έτσι συνέβη στο Evian το 2003 όπως και στις τρεις διαφορετικές αλλά παράλληλες πορείες ενάντια στο ΔΝΤ στην Πράγα το 2000. Έτσι κι εμείς θα σεβαστούμε τις ποικίλες μορφές της δράσης όλων, και αυτό βέβαια ζητάμε και για τις δικές μας.

Είναι πεποίθησή μας ότι είναι άσκοπο να θέτεις αιτήματα στην εξουσία και να νομίζεις πως αυτά θα εκπληρωθούν με γνώμονα τη λογική. Ή να προσπαθούμε στη σκιά των συνεχόμενων πολέμων αυτής της εξουσίας να οικοδομήσουμε μια κοινωνία των πολιτών. Για μας το πρόβλημα δεν έγκειται στο να παρθούν κάποιου άλλου είδους αποφάσεις στη συνάντηση κορυφής, που κύρια σημαίνουν μόνο τον εκσυγχρονισμό της εκμετάλλευσης και της καταπίεσης. Υπό το καθεστώς της καταλήστευσης δεν θα υπάρξει καμιά συνεργασία μαζί τους. Στη δράση μας δεν θα επιτρέψουμε να μας μπουν όρια που έχουν να κάνουν με το δίλημμα της νομιμότητας. Μια νομιμότητα που σημαίνει ότι αποδεχόμαστε την επικρατούσα τάξη πραγμάτων. Δε θέλουμε η δράση μας να συμβολίζει την αναγνώριση μιας τάξης που εξοντώνει καθημερινά χιλιάδες ανθρώπους. Πολύ περισσότερο θα επιδιώξουμε να αντιπαραθέσουμε στους υπεύθυνους αυτού του οργανωμένου εγκλήματος ένα ηχηρό ΟΧΙ, όπως και κάποια πράγματα ακόμα...

Διεθνείς μαζικές επιθέσεις - να βυθίσουμε τη σύνοδο!

Για να ξεκινήσουμε με ορμή και για να παρεμποδίσουμε τη σύνοδο όσο το δυνατόν ευρύτερα, προτείνουμε έναν κλοιό από πολλά, ... μικρά και μεγάλα μπλόκα, πολύμορφα και αποκεντρωμένα γύρω από το G8. Πέρα από τα κλασσικά μαζικά μπλόκα, αυτό μπορεί να περιλαμβάνει την κατασκευή και αν χρειαστεί την υπεράσπιση οδοφραγμάτων, άμεσες δράσεις από μικρότερες ομάδες ή τη δέσμευση αστυνομικών δυνάμεων από κάποιο black bloc. Υπάρχουν αρκετά σημεία για επίθεση.

Ακόμα και αν οι ηγέτες των 8 (ΗΠΑ, Καναδά, Αγγλίας, Γαλλίας, Γερμανίας, Ιταλίας, Ιαπωνίας και Ρωσίας) συναντηθούν κατευθείαν στο Heiligendamm, η σύνοδος θα γίνεται για πολλές μέρες και σε διαφορετικούς τόπους. Για μια, κατά αυτούς, πετυχημένη σύνοδο θα χρειαστεί ένας μεγάλος αριθμός μεταφραστών, πολιτικών υπαλλήλων, διαφόρων ειδικών, μαγείρων, γραμματέων, προσωπικού ασφαλείας και άλλων, 5-10.000 άτομα συνολικά, καθώς και ο εφοδιασμός τους με τα απαραίτητα.

Με βάση αυτό το σκεπτικό διευρύνεται για εμάς το δυνατό πεδίο παρενόχλησης στους τόπους διαμονής αυτών των ατόμων και στις διαδρομές τις οποίες θα πρέπει να ακολουθήσουν τις μέρες εκείνες. Άρα ο αποκλεισμός με πολλαπλά μπλόκα δεν θα πρέπει να γίνει μόνο στον κεντρικό συνδετικό δρόμο της συνόδου (ανάμεσα στο Bad Doberan και το Heiligendamm) αλλά σε ολόκληρη την περιοχή και σε όλες τις προσβάσεις από και προς τους χώρους διανυκτέρευσης.

Εδώ οι ακτιβιστές θα έχουν τη δυνατότητα επιλογής αν η δράση τους θα γίνει κοντά σε κάποιο μεγάλο μαζικό μπλόκο ή κάπου πιο απόμερα. Η διασπορά σε πολλούς χώρους ευνοεί μια ποικιλία μορφών δραστηριοποίησης και τροφοδοτεί την προσδοκία ενός διεθνούς φεστιβάλ δράσης.

Από τις μέχρι τώρα συζητήσεις σχετικά με τη χορογραφία των κινήσεων προκύπτει ότι τα μεγάλα συντονισμένα μπλόκα θα γίνουν την παραμονή και τη μέρα της έναρξης του G8. Το αν τα μπλόκα θα συνεχιστούν την επομένη ή αν θα γίνει κάποια επίθεση ενάντια στην ”κόκκινη ζώνη”, δεν το ξέρει ακόμα κανείς. Αυτό που είναι καθαρό είναι ότι για μια αποτελεσματική δράση γύρω από τη σύνοδο θα χρειαστεί ένα καλοστημένο δίκτυο άμεσης πληροφόρησης. Ένα καθήκον που θα καλυφθεί από τις κατασκηνώσεις των ακτιβιστών και αποκεντρωμένους κόμβους πληροφόρησης.

Στόχος μας είναι η ολική κατάρρευση της κυκλοφορίας από και προς το Heiligendamm.
Για παγκόσμια κοινωνικά δικαιώματα και ένα εντελώς διαφορετικό όλο.

PAULA, Αντιεξουσιαστική – Αδιάλλακτη - Ελευθεριακή – Αυτόνομη - Υπερτοπική Συνέλευση

 

*