MAΥΡΗ ΣΗΜΑΙΑ, Αναρχικό Δελτίο Αντιπληροφόρησης και Δράσης, νο 44, Μάρτιος 2007

Ο ΑΓΩΝΑΣ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ

H εκπαιδευτική διαδικασία, ως θεσμός του κράτους ιεραρχικά δομημένος, έχει στόχο την εμπέδωση της κυρίαρχης ιδεολογίας, την ενσωμάτωση, δηλαδή, των θεσμών και των αξιών του καπιταλισμού, την αναπαραγωγή των σχέσεων εξουσίας και υποταγής. Την παραγωγή ανθρώπων-μηχανών έτοιμων να “προσφέρουν τις υπηρεσίες τους” στο καπιταλιστικό σύστημα, τη δημιουργία, εν τέλει, υπηκόων έτοιμων να υπηρετήσουν τα σχέδια του κράτους και του κεφαλαίου.

ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΝΑΔΙΑΡΘΡΩΣΗ ΤΗΣ

Ο, εδώ και 2,5 χρόνια, επιχειρούμενος εκσυγχρονισμός της εκπαίδευσης, με την αναθεώρηση του άρθρου 16 του συντάγματος που προβλέπει την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων και με την επιβολή του νόμου-πλαισίου, προωθεί τη μεγαλύτερη και πιο ευέλικτη προσαρμογή του πανεπιστημίου στις ανάγκες του σύγχρονου κοινωνικού-οικονομικού μοντέλου, όπως επιτάσσουν τα συμφέροντα των αφεντικών. Παράλληλα, μέσω του νόμου-πλαισίου, προωθείται και η ουσιαστική κατάργηση του ασύλου μέσα στη γενικότερη ένταση του ελέγχου και της καταστολής. Η εκπαιδευτική αναδιάρθρωση αποτελεί μέρος της ευρύτερης αναδιάρθρωσης των δομών εκμετάλλευσης και καταπίεσης που επεκτείνεται εκτός των άλλων και στον τομέα της εργασίας με την ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων, την κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων και την ανασφάλιστη-“μαύρη” εργασία.

ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΠΑΡΑ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΚΟΜΜΑΤΙ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ
ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ

Απαραίτητη προϋπόθεση για την επιβολή των σχεδίων του κράτους είναι η ένταση της καταστολής και του ελέγχου για την εξουδετέρωση των κοινωνικών αντιστάσεων που αναζωπυρώθηκαν με αφορμή την επιχειρούμενη εκπαιδευτική αναδιάρθρωση και εκφράστηκαν με καταλήψεις, διαδηλώσεις και συγκρούσεις με τις δυνάμεις των ΜΑΤ τόσο κατά την περίοδο του Μάη-Ιούνη όσο και τους τελευταίους μήνες με ιδιαίτερη ένταση.

Στο επίκεντρο αυτής της επίθεσης, που γίνεται τόσο σε κατασταλτικό όσο και σε ιδεολογικό επίπεδο, βρίσκονται οι αναρχικοί-αντιεξουσιαστές και εν γένει οι ριζοσπαστικές πρακτικές αγώνα, ιδιαίτερα σε μια περίοδο που τις οικειοποιούνται στους δρόμους ευρύτερα κοινωνικά κομμάτια. Το κράτος απαντάει με τη βίαιη καταστολή των δυναμικών διαδηλώσεων, με χρήση χημικών, ξυλοδαρμούς, συλλήψεις, με αποκορύφωμα τον πυροβολισμό από τον ειδικό φρουρό στην πορεία της 1ης Μάρτη έξω από το υπ. Αιγαίου. Ταυτόχρονα, στα ΜΜΕ παρελαύνει ένας συρφετός από μεγαλοδημοσιογράφους, καθηγητές, εκπροσώπους κομμάτων και μπάτσους που λασπολογούν και συκοφαντούν τους αγωνιζόμενους, μιλώντας για εγκληματίες και προβοκάτορες, με στόχο να αφαιρέσουν τον κοινωνικό χαρακτήρα των συγκρουσιακών γεγονότων, βαφτίζοντάς τα “εγκληματικές πράξεις. Παράλληλα θέτουν σε θέση άμυνας εκπροσώπους των φοιτητών και τους καλούν να καταδικάσουν τις δυναμικές πρακτικές αγώνα.

Τη στιγμή που ο αγώνας κλιμακώνεται (ενώ έχει κατατεθεί προς ψήφιση ο νόμος-πλαίσιο) δεν μπορούν παρά να τεθούν στο περιθώριο η κομματική πρωτοπορία και η συνδικαλιστική καθοδήγηση των οποίων η λογική οδηγεί στην εκτόνωση των κοινωνικών αγώνων λειτουργώντας σα βαλβίδα αποσυμπίεσης της κοινωνικής οργής.

Ως αναρχικοί απορρίπτουμε τις λογικές διαμεσολάβησης και αντιπροσώπευσης, προτάσσουμε την αυτοοργάνωση των αγώνων και τη ριζοσπαστικοποίηση των αντιστάσεων, μην έχοντας καμία αυταπάτη για τον εξωραϊσμό του υπάρχοντος συστήματος εκμετάλλευσης και καταπίεσης ή κομματιών αυτού (όπως το εκπαιδευτικό). Ο αγώνας ενάντια στην εκπαιδευτική διαδικασία δεν μπορεί παρά να εντάσσεται στον ευρύτερο αγώνα ενάντια στο κράτος και τα αφεντικά, δεν μπορεί παρά να βρίσκεται στην κατεύθυνση της συνολικής ανατροπής του κόσμου των κυριάρχων.

ΝΑ ΣΑΜΠΟΤΑΡΟΥΜΕ ΤΙΣ ΕΠΙΛΟΓΕΣ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ
ΣΕ ΚΑΘΕ ΜΕΤΩΠΟ ΤΟΥ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΥ ΚΑΙ ΤΑΞΙΚΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ

ΟΙ ΝΟΜΟΙ ΚΑΤΑΡΓΟΥΝΤΑΙ ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ ΚΑΙ ΣΤΑ ΟΔΟΦΡΑΓΜΑΤΑ

πρωτοβουλία αναρχικών από σχολές
8/3/07

 

8 ΜΑΡΤΗ: ΠΑΝΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΠΟΡΕΙΑ ΚΑΙ ΚΑΤΑΛΗΨΗ ΤΗΣ ΠΡΥΤΑΝΕΙΑΣ

*