Αναρχικό Δελτίο, νο 42, Δεκέμβρης 2006

OAXACA LIBRE!
22 ΔΕΚΕΜΒΡΗ - ΗΜΕΡΑ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ

 

Όπως γράφαμε στο προηγούμενο Δελτίο (νο41) “για άλλη μια φορά η φλόγα της εξέγερσης φωτίζει το Μεξικό και όλο τον κόσμο”. Η εξέγερση στην πολιτεία του νότιου Μεξικό Οαχάκα ξεκίνησε στις 14 Ιούνη 2006 μετά από την αιματηρή επίθεση που επιχείρησε η αστυνομία του κυβερνήτη Ουλίσες Ρουίζ Ορτίζ για να καταστείλει την απεργία 70 χιλιάδων δασκάλων, πολλοί από τους οποίους είχαν κατασκηνώσει στην πλατεία Ζόκαλο της πόλης Οαχάκα. Η νυχτερινή επίθεση της αστυνομίας είχε σαν αποτέλεσμα τουλάχιστον τρεις νεκρούς και πολλούς τραυματίες αλλά οι αντιστεκόμενοι δάσκαλοι κράτησαν τις θέσεις τους στην πλατεία. Τις επόμενες μέρες πολλές χιλιάδες αλληλέγγυων κατέβηκαν και κατέλαβαν τους δρόμους και τα κυβερνητικά κτίρια, ζητώντας την αποπομπή του τύραννου Ρουίζ ενώ σχηματίστηκε η Λαϊκή Συνέλευση των Λαών της Οαχάκα -APPO- από 365 πολιτικοκοινωνικές οργανώσεις, ανάμεσά τους και το ελευθεριακό Ιθαγενικό Συμβούλιο της Οαχάκα “Ρικάρντο Φλόρες Μαγόν” -CIPPO-, συνενώνοντας τις διεκδικήσεις τους για “εξαφάνιση των αρχών”, καλύτερες συνθήκες ζωής για τους εργάτες και τους αγρότες, αναγνώριση της αυτονομίας και της αυτοδιεύθυνσης των ιθαγενών λαών της Οαχάκα, ακύρωση των μεγάλων σχεδίων για την “ανάπτυξη” του μεξικάνικου νότου από πολυεθνικές εταιρείες.

Ο ξεσηκωμός στην Οαχάκα και η κατάληψη της πρωτεύουσάς της από τους εξεγερμένους οαχακένιους έσπειρε τον πανικό στα πολιτικά και οικονομικά αφεντικά καθώς και τον φόβο της εξάπλωσής της και σε άλλες περιοχές του Μεξικό. Σαν απάντηση στον ξεσηκωμό και ως συνέχεια της αιματηρής αστυνομικής επίθεσης της 14ης Ιούνη, ο Ρουίζ εξαπέλυσε επιθέσεις από παραστρατιωτικές ομάδες αποτελούμενες από μπάτσους και μέλη του κόμματος PRI προκαλώντας δολοφονίες, τραυματισμούς, απαγωγές αγωνιστών, ενώ ο απερχόμενος πρόεδρος του Μεξικό Βινσέντε Φοξ του ακροδεξιού κόμματος PAN -με την έγκριση του νεοεκλεγέντα (με νοθεία) προέδρου Καλδερόν (του ίδιου κόμματος) και κατ΄απαίτηση επιχειρηματικών κύκλων- απέστειλε στην Οαχάκα ομοσπονδιακές αστυνομικές και στρατιωτικές δυνάμεις απαιτώντας από τους εξεγερμένους να εγκαταλείψουν τους δρόμους και τα περίπου 3.000 οδοφράγματα που ύψωσαν μέσα και γύρω από την πόλη.

Στις 16 Οκτώβρη έφθασε στην Πόλη του Μεξικό η Πορεία για την Αξιοπρέπεια των λαών της Οαχάκα αποτελούμενη από 5.000 διαδηλωτές που διέσχισαν με τα πόδια 550 χιλιόμετρα ζητώντας την αποπομπή του κυβερνήτη Ρουίζ. Στην Πόλη του Μεξικό διαδήλωσαν μαζί με διαδηλωτές από την εξεγερμένη κοινότητα Ατένκο και την Άλλη Καμπάνια των Ζαπατίστας.

Πολλοί διαδηλωτές κατασκήνωσαν έξω από το κτίριο της Γερουσίας απαιτώντας την καθαίρεση του κυβερνήτη της πολιτείας Ρουίζ, και 20 δάσκαλοι και αγωνιστές από την APPO ξεκίνησαν απεργία πείνας στις 19 Οκτώβρη μετά τη δολοφονία από παραστρατιωτικούς του μέλους της ΑΡΡΟ Alejandro Garcia Hernandez ο οποίος σκοτώθηκε μπροστά από κάποιο οδόφραγμα στο κέντρο της πόλης Οαχάκα χτυπημένος με τρεις σφαίρες μέσα από διερχόμενο αυτοκίνητο. Ήταν ο δέκατος νεκρός από τη στιγμή που ξεκίνησε η απεργία των δασκάλων.

Στο μεταξύ, ο ηγέτης του συνδικάτου των δασκάλων Rueda P. εκφράζοντας τα συντηρητικότερα και πιο φοβισμένα κομμάτια του αγώνα μπροστά στην απειλή του αιματοκυλίσματος κάλεσε από την εθνική τηλεόραση τους δασκάλους να σταματήσουν την απεργία και να εγκαταλείψουν τα οδοφράγματα. Άρχισαν μάλιστα να κυκλοφορούν φήμες από τα ΜΜΕ ότι στο εσωτερικό του κινήματος εμφανίστηκαν αντιμαχόμενες ομαδοποιήσεις με αναφορά στο αποσχισθέν διδασκαλικό τμήμα του CCL (Κεντρική Επιτροπή Αγώνα) που συνδέθηκε με το PRI και κάλεσε επίσης τους δασκάλους να επιστρέψουν στα σχολεία. Ταυτόχρονα ο τύραννος Ρουίζ, αναθαρρεύοντας και πιστεύοντας ότι ήταν δυνατή η υπονόμευση και η λήξη του ξεσηκωμού με μια επιστροφή των δάσκαλων στα σχολεία, υποσχέθηκε να παραχωρήσει “γενική αμνηστία”.

Στον αντίποδα το Ευρύ Μέτωπο για το Λαϊκό Αγώνα (FALP) και άλλες οργανώσεις που συγκρότησαν την APPO κάλεσαν τους δασκάλους να αντιδράσουν σε αυτούς που “ενεργούν ανεύθυνα και ανώριμα υπονομεύοντας τον κοινό αγώνα και οδηγώντας τον στην καταστροφή”. Η πλειοψηφία των απεργών δασκάλων, τιμώντας την αλληλεγγύη και την εμπιστοσύνη των άλλων δυνάμεων του αγώνα που τους προέτρεψαν να συνεχίσουν τον αγώνα θυμίζοντάς τους ότι ο λαός τους συμπαραστάθηκε, τους έδωσε ψωμί, έζησε μαζί τους στα οδοφράγματα και τις κατασκηνώσεις, απέκρουσε τις εκκλήσεις της ηγεσίας και τις υποσχέσεις του Ρουίζ.

Η πολιτειακή συνέλευση των δασκάλων στην Οαχάκα στις 18 Οκτώβρη επαναδιατύπωσε την απόφαση ότι το αίτημα για την αποχώρηση του Ρουίζ δεν είναι ανακλητό ούτε διαπραγματεύσιμο, γι' αυτό και “η πρόταση επιστροφής στις τάξεις υποδηλώνει ότι μέσα στο συνδικάτο των δασκάλων υπάρχουν θέσεις ευνοϊκά διακείμενες στο κράτος, που εκδηλώνονται θέτοντας ημερομηνίες σχετικά με την επίλυση της κρίσης, καταστέλλουν το δικαίωμα της βάσης για άμεση απάντηση χωρίς να προσφέρουν την ευκαιρία να διαπιστώσει κανείς αν αυτός είναι ο καλύτερος τρόπος να επιτευχθεί μια αξιοπρεπής έξοδος από την παρούσα κρίση.”

Στις 19 Οκτώβρη 2006 η πλειοψηφία της Γερουσίας του Μεξικό απέρριψε την απαίτηση της “εξαφάνισης των αρχών” στην Οαχάκα και της αποπομπής του κυβερνήτη Ρουίζ. Η γερουσία, που η πλειοψηφία της αποτελείται από γερουσιαστές του ακροδεξιού ΡΑΝ (κόμμα του προηγούμενου προέδρου Φοξ και του νυν Καλδερόν) και του κεντροδεξιού PRI (το κόμμα που κυβέρνησε το Μεξικό για 70 χρόνια), ανακοίνωσε επίσης πως δεν μπορεί να διατηρηθεί η κατάσταση ακυβερνησίας που επικρατεί στην πολιτεία, εν μέσω μάλιστα συνταγματικής κρίσης καθώς το μισό Μεξικό δεν αναγνωρίζει τον νεοεκλεγέντα Καλδερόν σαν νέο πρόεδρο.

Εν τω μεταξύ την ίδια ώρα που οι γερουσιαστές ήταν "απασχολημένοι" με την υπόθεση της ψηφοφορίας (διαδικασία που στην πραγματικότητα προϋπόθετε μια μορφή συμμαχίας μεταξύ PAN-PRI), ένας ακόμα απεργός δάσκαλος, ο Pafilo Hernandez Vasquez, δολοφονήθηκε από παραστρατιωτικούς στις 18 Οκτώβρη, βγαίνοντας από μια συνέλευση στην συνοικία Jardin. Μετά τη δολοφονία του δάσκαλου Hernandez, την απορριπτική απόφαση της Γερουσίας και τις απειλές του Ορτίζ γαι βίαιη καταστολή της εξέγερσης, η APPO μέσω των κατειλημμένων ραδιόφωνων κάλεσε τους αγωνιστές να ενδυναμώσουν τα οδοφράγματα και να βρίσκονται σε συνεχή επιφυλακή. Στις 27 Οκτώβρη φθάνοντας στο αποκορύφωμα της τρομοκρατίας παραστρατιωτικές ομάδες αποτελούμενες από ένοπλους τραμπούκους του PRI και μπάτσους με πολιτικά, επιτίθενται πυροβολώντας σε οδοφράγματα μέσα στην πόλη δολοφονώντας τουλάχιστον τρεις αγωνιστές και τραυματίζοντας περισσότερους από είκοσι. Οι εξεγερμένοι αμύνονται στις επιθέσεις με αυτοσχέδια μέσα όπως κοκτέιλ μολότωφ. Ανάμεσα στους νεκρούς, έναν δάσκαλο κι έναν αγωνιστή της APPO ήταν κι ένας αναρχικός αλληλέγγυος από τις ΗΠΑ, ο Brad Will εθελοντής οπερατέρ από το Indymedia της Νέας Υόρκης.

Αξιοποιώντας τις υποκινούμενες επιθέσεις και τις προβοκάτσιες των παραστρατιωτικών μέσα στην πόλη, ο πρόεδρος Βινσέντε Φοξ διέταξε την επομένη τις ειδικές κατασταλτικές δυνάμεις να κινηθούν κατά της πόλης της Οαχάκα “για να αποκαταστήσουν την τάξη”, ξεκινώντας από το αεροδρόμιο το οποίο κατέλαβαν για να μην το καταλάβουν οι εξεγερμένοι. Η ανακοίνωση της προεδρίας της Δημοκρατίας αναφέρει πως αυτή η απόφαση είναι η απάντηση στα γεγονότα που "πλήττουν την τάξη και την ειρήνη των πολιτών" στην Οαχάκα.

Στις 28 Οκτώβρη η APPO μπροστά στην επικείμενη εισβολή των κρατικών δυνάμεων στην πόλη κήρυξε γενική απεργία και αποκλεισμό των εμπορικών κέντρων και των εθνικών οδών επιμένοντας σταθερά στην “εξαφάνιση των αρχών” και την αποπομπή του Ουλίσες Ρουίζ.

Στην Πόλη του Μεξικό αγωνιστές της ΑΡΡΟ και απεργοί δάσκαλοι έκαναν διαδήλωση και έστησαν οδοφράγματα έξω τη από τη γενική γραμματεία της κυβέρνησης, ενώ παράλληλα συνεχιζόταν η απεργία πείνας έξω από τη Γερουσία κι ενώ η Επιτροπή για την Έκτη Διακήρυξη του EZLN κάλεσε τους συμμετέχοντες στην Άλλη Καμπάνια να διαδηλώσουν σε ένδειξη αλληλεγγύης στο λαό της Οαχάκα με όλους τους τρόπους, σε όλες τις πόλεις, απαιτώντας την άμεση παραίτηση του δολοφόνου Ουλίσες Ρουίζ, την τιμωρία του ίδιου και των πληρωμένων δολοφόνων του.

Στις 29 Οκτώβρη, oι ειδικές κατασταλτικές δυνάμεις της PFP (ομοσπονδιακή αστυνομία πρόληψης) εισέβαλαν στην πόλη της Οαχάκα για να καταπνίξουν βίαια την πεντάμηνη κοινωνική εξέγερση για αξιοπρέπεια και για δικαιοσύνη. 4.500 χιλιάδες πάνοπλοι μπάτσοι, υποστηριζόμενοι από ελικόπτερα και θωρακισμένα οχήματα, επιτέθηκαν στα οδοφράγματα και στους αγωνιστές που τα υπερασπίζονταν.

Πλήθος κόσμου βγαίνει στους δρόμους της πόλης για να διαδηλώσει την αντίθεσή του στην προέλαση των Ομοσπονδιακών Δυνάμεων. Η συνέλευση της ΑΡΡΟ καλεί τους αγωνιστές να αντιμετωπίσουν τους εισβολείς με ψυχραιμία και να αποφύγουν τις άμεσες συγκρούσεις με τις δυνάμεις της PFP για να μην επαναληφθούν τα αιματηρά γεγονότα της 2ας Οκτωβρίου 1968 όπου δολοφονήθηκαν εκατοντάδες εξεγερμένοι φοιτητές. Παρόλα αυτά, ομάδες εξεγερμένων αντιστέκονται βίαια στην επίθεση των μπάτσων χρησιμοποιώντας κοκτέιλ μολότωφ και αυτοσχέδια μέσα. Στους νεκρούς που μετρούσε από την αρχή του ο αγώνας από τις επιθέσεις μπάτσων και παραστρατιωτικών θα προστεθούν κι άλλοι ακόμα, ενώ μεγάλος και συνεχώς αυξανόμενος είναι ο αριθμός των συλληφθέντων και εξαφανισμένων. Ανακοινώνεται επίσημα ο θάνατος δυο αγοριών ενώ φημολογείται ένας ακόμη θάνατος από πυροβολισμό. Μετά από πρόσκαιρη διακοπή, το ραδιόφωνο των εξεγερμένων Radio Universidad επαναλαμβάνει την εκπομπή του με μηνύματα αντίστασης και αλληλεγγύης από το αυτόνομο πανεπιστήμιο της πόλης και η ΑΡΡΟ καλεί για την επομένη μαζική πορεία προς το Ζόκαλο στο κέντρο της πόλης που έχει ανακαταληφθεί από την PFP. Αγωνιστές της APPO εξακολουθούν να κρατούν κάποια οδοφράγματα, αλλά αρκετά κυβερνητικά κτίρια έχουν ανακαταληφθεί από την PFP.

Την επομένη, 30 Οκτώβρη, περισσότεροι από 100.000 κάτοικοι της Οαχάκα συμμετείχαν στην μεγάλη πορεία της ΑΡΡΟ επιβεβαιώνοντας ότι η εξέγερση παρά τη γενικευμένη καταστολή παραμένει ζωντανή. Οι διαδηλωτές προσπάθησαν χωρίς όμως να τα καταφέρουν να ανακαταλάβουν την κεντρική πλατεία της πόλης, το μόνο σημείο της πόλης που κατόρθωσαν ουσιαστικά να καταλάβουν τα χιλιάδες μέλη των κατασταλτικών δυνάμεων καθώς οι γειτονιές σε μεγάλο βαθμό παρέμειναν στον έλεγχο της ΑΡΡΟ. Τα αιτήματα της πορείας της ΑΡΡΟ είναι: η παραίτηση του κυβερνήτη Ουλίσες Ρουίζ, η απόσυρση της ομοσπονδιακής αστυνομίας από την Οαχάκα και το σταμάτημα της καταστολής, η απελευθέρωση όλων των κρατούμενων και η απόδοση δικαιοσύνης για τις δολοφονίες.

Μια μεγάλη διαδήλωση αλληλεγγύης στους εξεγερμένους της Οαχάκα έγινε στις 31 Οκτώβρη από δεκάδες μεξικανικές οργανώσεις και στην πρωτεύουσα, και οι κατασταλτικές δυνάμεις εμπόδισαν βίαια τους διαδηλωτές να προχωρήσουν προς τη Γερουσία η οποία εξαναγκάστηκε τελικά να συνταχθεί με την απόφαση που πήρε η Βουλή του Μεξικού υπέρ της αποπομπής του κυβερνήτη της Οαχάκα, Ουλίσες Ρουίζ, καθιστώντας τον υπεύθυνο για την κατάσταση που επικρατεί στην περιοχή. Πάντως, ο Ρουίζ δήλωσε ότι δεν πρόκειται να παραιτηθεί κι ότι είναι απλά ζήτημα χρόνου να αποκατασταθεί η τάξη στην πόλη.

Την 1η Νοέμβρη χιλιάδες άνδρες και γυναίκες από τις βάσεις στήριξης του EZLN μπλόκαραν όλους τους δρόμους στις περιοχές που ελέγχουν στην πολιτεία Chiapas ως ένδειξη αλληλεγγύης στα αδέρφια τους της Oaxaca και σε κάποιες περιοχές απειλήθηκαν συγκρούσεις με την αστυνομία.

Στις 2 Νοέμβρη, στην πόλη της Οαχάκα η αστυνομία PFP αφού προσπάθησε επανειλημμένως με τη βοήθεια παραστρατιωτικών να απωθήσει τους αγωνιστές από τα οδοφράγματα στο πανεπιστήμιο και να ανακτήσει τον έλεγχο αυτού του στρατηγικού σημείου της πόλης, άρχισε να υποχωρεί καταδιωκόμενη από χιλιάδες διαδηλωτές που εξαπέλυαν επιθέσεις από διάφορες πλευρές. Οι διαδηλωτές -παρόλο που έγιναν δεκάδες συλλήψεις κι υπήρχαν πολλοί τραυματίες- πανηγύριζαν και χόρευαν γιορτάζοντας τη νίκη τους πάνω στην Ομοσπονδιακή Αστυνομία. Οι αντιπρόσωποι της APPO ανακοίνωσαν την απόφασή τους για ανακατασκευή των οδοφραγμάτων σ΄ όλη την πόλη προκειμένου να αμυνθούν απέναντι στις επιχειρήσεις της PFP, και ενδυνάμωση του Radio Universidad και της Πανεπιστημιούπολης, και απηύθυναν κάλεσμα στις βάσεις στήριξης από τις επαρχίες της πολιτείας ώστε να κατευθυνθούν στην πρωτεύουσα και να ενισχύσουν τον αγώνα. Μολονότι θα πρέπει να περάσουν από διάφορα σημεία στρατιωτικού ελέγχου που σκοπεύουν στην αποθάρρυνση της συμμετοχής τους, οι οργανωτές κάλεσαν σε μια ακόμα μεγάλη πορεία στις 5 Νοέμβρη που δεν στρέφεται πλέον μόνον ενάντια στον Ουλίσες Ρουίζ αλλά και στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση. Τέλος, κάλεσαν τον λαό της Οαχάκα να δείξει στον κόσμο ότι δεν είναι μόνο μαχητικοί και νικηφόροι στη μάχη, αλλά επίσης άνθρωποι πειθαρχημένοι και αξιοσέβαστοι ως επίδειξη της εξεγερμένης αξιοπρέπειας του λαού της Οαχάκα.

Νέα μεγάλη διαδήλωση έγινε στην πόλη της Οαχάκα στις 5 Νοέμβρη και εκατοντάδες χιλιάδες κόσμου πλημμύρισαν τους δρόμους απαιτώντας την απομάκρυνση του κυβερνήτη Ουλίσες Ρουίζ από την εξουσία. Πριν την άφιξη της πορείας στο Ζόκαλο, την κεντρική πλατεία της πόλης, η PFP έκλεισε όλες τις προσβάσεις με ψηλά οδοφράγματα κατασκευασμένα από αγκαθωτό συρματόπλεγμα.

Την ίδια μέρα στην Πόλη του Μεξικό τοποθετήθηκαν εκρηκτικοί μηχανισμοί στα γραφεία του PRI, στο πολυκατάστημα Sanborns, στο Ομοσπονδιακό Εκλογικό Δικαστήριο και σε υποκαταστήματα της SCOTIABANK, από τους οποίους εξερράγησαν οι πέντε. Τις ενέργειες αυτές ανέλαβαν με κοινή προκήρυξή τους πέντε μεξικάνικες ένοπλες οργανώσεις σε αλληλεγγύη με τον αγωνιζόμενο λαό στο Sicartsa, το Atenco, το Guerrero, την Chiapas και την Oaxaca απαιτώντας την παραίτηση του κυβερνήτη της Oaxaca, την απόσυρση της PFP, την άμεση απελευθέρωση των πολιτικών κρατουμένων, την ακύρωση όλων των ενταλμάτων σύλληψης που υπάρχουν εναντίον κοινωνικών αγωνιστών, την επιστροφή των αγνοούμενων και την τιμωρία των φυσικών και ηθικών αυτουργών των βασανιστηρίων και των βιασμών.

Η έβδομη κατά σειρά μεγάλη πορεία της ΑΡΡΟ στην Οαχάκα στις 25 Νοέμβρη μετατράπηκε σε πεδίο μάχης στο ιστορικό κέντρο της πόλης. Οι άγριες συγκρούσεις των διαδηλωτών με τους μπάτσους ξεκίνησαν όταν η πορεία πλησίασε στην κεντρική πλατεία και διήρκεσαν περισσότερες από πέντε ώρες, μέχρι που η PFP άρχισε να προελαύνει σε διάφορες περιοχές της πόλης. Υπάρχουν αναφορές για τρεις νεκρούς, εκατοντάδες συλληφθέντες και αγνοούμενους. Από τους διαδηλωτές πυρπολήθηκαν δεκάδες οχήματα και λεωφορεία καθώς επίσης κυβερνητικά κτίρια, εμπορικά καταστήματα και ξενοδοχεία. Η κυβέρνηση της Οαχάκα κήρυξε την πόλη σε κατάσταση πολιορκίας.

Στις 27 Νοέμβρη, το Απελευθερωτικό Κομάντο των Μαγονιστών (CML), από την πολιτεία Γκερέρο, με ανακοίνωσή του προειδοποιεί ότι: “Η βιαιότητα της ομοσπονδιακής και πολιτειακής νεοφιλελεύθερης κυβέρνησης μάς υποχρεώνει να υψώσουμε τη φωνή μας και να χρησιμοποιήσουμε τα όπλα για να συγκρατήσουμε την επίθεση, η οποία δεν πρέπει να γίνει ανεκτή από καμία επαναστατική οργάνωση”.

Στις 29 Νοεμβρίου, μετά την άγρια καταστολή της πορείας της 25ης Νοεμβρίου, η APPO ανέβαλε την ανακατάληψη της Πλατείας Σάντο Ντομίνγκο, όπου θα εγκαθιστούσε ξανά το “λαϊκό κέντρο ενημέρωσης”, αφού οι αστυνομικοί είχαν αποκλείσει πάνω από σαράντα δρόμους γύρω από την πλατεία. Την ίδια μέρα, το σύμβολο της αντίστασης και τελευταίο οχυρό του εξεγερμένου λαού της Οαχάκα, το “οδόφραγμα των Σίνκο Σενιόρες” ή “οδόφραγμα του θανάτου” ή “οδόφραγμα της νίκης”, που αποτελούνταν κυρίως από ελευθεριακούς, αναρχικούς και ριζοσπάστες νέους και νέες οι οποίοι προστάτευαν το χώρο γύρω από το Αυτόνομο Πανεπιστήμιο, εγκαταλείφθηκε τελικά, έπειτα από τις διαρκείς επιθέσεις ακόμη και με πυροβόλα όπλα, τις απαγωγές, τις συλλήψεις και τα βασανιστήρια υπερασπιστών του. Λίγες ώρες μετά, σίγησε το “Ράδιο Ουνιβερσιδάδ”, η φωνή της APPO, έπειτα από πέντε μήνες εκπομπών και παρέδωσε το χώρο στον πρύτανη του Αυτόνομου Πανεπιστημίου αφού απειλούνταν άμεσα με βίαιη εκκένωση από την αστυνομία και τους παραστρατιωτικούς. Από την άλλη εξακολουθεί να εκπέμπει ο ραδιοσταθμός των οπαδών του τύραννου Ρουίζ, το “Ράδιο των Πολιτών”, προσφέροντας χρήματα σε όποιον δολοφονήσει μέλη της APPO και καλώντας να πυρποληθούν τα γραφεία των οργανώσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Αγνοώντας για άλλη μια φορά την τρομοκρατία κράτους και παραστρατιωτικών, η ΑΡΡΟ πραγματοποίησε στις 10 Δεκέμβρη μια ακόμα μεγάλη πορεία, την 8η στη σειρά μετά την εισβολή της αστυνομίας στην πόλη της Οαχάκα. Στην πορεία συμμετείχαν εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι απαιτώντας για μια ακόμη φορά την άμεση απελευθέρωση των πολιτικών κρατούμενων, να εμφανιστούν οι αγνοούμενοι, την άμεση απομάκρυνση της PFP και την παραίτηση του τυράννου Ουλίσες Ρουίζ.

Στην κεφαλή της πορείας βρίσκονταν οι συγγενείς των κρατούμενων, των αγνοούμενων και δολοφονημένων στη διάρκεια αυτού του αγώνα, κρατώντας πανώ και φωνάζοντας συνθήματα για την απελευθέρωση των πολιτικών κρατούμενων κι ακολουθούσαν καταζητούμενοι αγωνιστές της ΑΡΡΟ που αγνόησαν τα εντάλματα σύλληψης που εκκρεμούν εναντίον τους.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Παράνομης Επαναστατικής Ιθαγενικής Επιτροπής-Γενική Διοίκηση του EZLN, στις 2 Δεκέμβρη έγινε έκκληση για μια παγκόσμια καμπάνια, όπου θα γίνει γνωστό, με όλους τους τρόπους και σε όλα τα πιθανά μέρη, αυτό που συνέβη και συμβαίνει στην Οαχάκα καθιστώντας τον καθένα και την καθεμιά υπεύθυνο/η να επιλέξει τον τρόπο, το χρόνο και τον τόπο, καθώς και έκκληση αυτές οι ενέργειες να καταλήξουν σε μια ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΑΧΑΚΑ, ΣΤΙΣ 22 ΔΕΚΕΜΒΡΗ 2006 για να καταδειχτεί πως οι εξεγερμένοι της Οαχάκα δεν είναι μόνοι τους.

Στην ανακοίνωσή του ο EZLN αναφέρει μεταξύ άλλων:

“Εκατοντάδες άντρες και γυναίκες που κρατούνται παράνομα, δεκάδες αγνοούμενοι, βασανιστήρια, έρευνες, κακοποιήσεις. Νέοι και νέες, ινδιάνοι, παιδιά, ηλικιωμένοι και ηλικιωμένες. Σαν να λέμε: ο λαός της Οαχάκα από τα κάτω. Από τα πάνω, η Ομοσπονδιακή Αστυνομία Πρόληψης, οι παραστρατιωτικοί του Ουλίσες Ρουίζ, τα μεγάλα μέσα ενημέρωσης, η πολιτική τάξη.

Σιωπώντας απέναντι σε αυτό, λέμε “Οαχάκα” από τα πάνω, και από τα πάνω κάνει κανείς ευχάριστες… και ηλίθιες εκτιμήσεις.

Γιατί, εκεί ψηλά σπεύδουν να δηλώσουν ότι όλα έχουν επιστρέψει στην ομαλότητα και ότι η “σύγκρουση” έχει ελεγχθεί, αφού συνέλαβαν “τους ηγέτες”, λες και αυτό το κίνημα έχει “ηγέτες” που μπορούν να εξαγοραστούν, να συλληφθούν ή να δολοφονηθούν. Λένε ότι τώρα πρέπει να γυρίσουμε από την άλλη πλευρά. Με άλλα λόγια, πρέπει να κοιτάζουμε διαρκώς προς τα πάνω, προς τα παραφερνάλια της πολιτικής εξουσίας, προς την υποκρισία της, την προσποίησή της ότι διοικεί και διατάζει, ενώ η αληθινή Εξουσία δίνει την ημερήσια διαταγή στα μέσα ενημέρωσης, στους σχολιαστές, στους εκφωνητές, στους καλλιτέχνες, στους διανοούμενους, στους αρχηγούς της αστυνομίας, στους στρατιωτικούς και παραστρατιωτικούς διοικητές.

Η λέξη “Οαχάκα” από τα κάτω σημαίνει συντρόφισσα και σύντροφε, σημαίνει να προστατεύουμε όσες και όσους καταδιώκονται, να κινητοποιούμε τις δικές μας δυνάμεις για να επιστρέψουν οι αγνοούμενοι, για να απελευθερωθούν οι κρατούμενες και οι κρατούμενοι, σημαίνει να ενημερώνουμε, να καλούμε για αλληλεγγύη και διεθνή υποστήριξη, να μη σιωπούμε, να μιλάμε για αυτόν τον πόνο του νότου και να επισημαίνουμε ότι εξαπλώνεται σε ολόκληρη τη χώρα, ακόμη και πέρα από τα σύνορα των τεσσάρων σημείων, σαν ο πόνος να ορίζεται, να εκφέρεται, να ακούγεται και να περπατάει από τα κάτω.

Στην Οαχάκα εξαπλώνεται ο πόνος, αλλά εξαπλώνεται και ο αγώνας.”

Α.Δ. 42

Σημείωση: Στις 31 Οκτώβρη οι σύντροφοι/ισσες από το Αναρχικό Δελτίο και τη συλλογικότητα Κύκλος της Φωτιάς, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα για αλληλεγγύη που απηύθηναν παγκόσμια οι εξεγερμένοι της Οαχάκα, συμμετείχαν μαζί με τους αναρχικούς/ες από τις Δυτικές συνοικίες, τη Σπειρα Αλληλεγγύης, άλλες αναρχικές - αντιεξουσιαστικές ομάδες και ομάδες αλληλεγγύης σε συγκέντρωση στην πλατεία Κολωνακίου μπροστά στη μεξικάνικη πρεσβεία. Στη συγκέντρωση συμμετείχαν περισσότερα από 200 άτομα και κατά το τέλος της σύντροφοι εκτόξευσαν κόκκινες μπογιές στην είσοδο της πρεσβείας και τους κρανοφόρους μπάτσους που τη φρουρούσαν. Οι συγκεντρωμένοι αποχώρησαν συντεταγμένα με πορεία μέχρι την πλατεία Εξαρχείων ακολουθούμενοι από ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις.

 

*