Αναρχικό Δελτίο, νο 40, Ιούλης 2006

ΔΕΚΑ ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗ ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ ΤΟΥ
ΑΝΑΡΧΙΚΟΥ ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΥ ΜΑΡΙΝΟΥ

ΔΕΝ ΞΕΧΝΑΜΕ - ΔΕΝ ΣΥΓΧΩΡΟΥΜΕ

 

II. Πάνω στη σκακιέρα το άλογο προχωράει κατά τρόπο αλλόκοτο. Σε φορά λοξή. Κατά κάποιο τρόπο το άλογο έρχεται σε ρήξη με τις τυπικές συνθήκες του παιχνιδιού ή παίζει με περισσότερη φαντασία από τα άλλα πιόνια. Στην πραγματικότητα το άλογο παίζει λοξά γιατί δεν είναι ελεύθερο, "κινείται πλαγίως, γιατί η ευθεία οδός τού αποκλείστηκε" (Viktor Sklonskij, Η κίνηση του αλόγου, De Donato 1967).

III. Η κίνηση του αλόγου κάνει κομμάτια την αλαζονεία των ηλιθίων. Η ζωή είναι μια σκακιέρα που η αλαζονεία των ιερέων του γίγνεσθαι την πλημμυρίζει με το αίμα των εξεγερμένων.

Η πίστη των αλλόφρονων αρχιερέων, τα ιδανικά των κλόουν της πολιτικής συσκοτίζουν την κακοποιημένη πραγματικότητα που διερευνά τις επιθυμίες της για κοινωνική αλλαγή.
Τα ελεύθερα πνεύματα, με τους κακούς τρόπους, ακονίζουν τις γλώσσες της οξείας διαμάχης που προεξοφλεί το τέλος του πολιτισμού των ειδώλων.

IV. Η κίνηση του αλόγου είναι η διά/σχιση των ιδεολογικών σχηματισμών. Η πορεία του αλόγου εκφράζει την ανησυχία, αναταράζει, καλπάζει προς τους χώρους της ταραχής και της περιπέτειας. Σπάζοντας τα ηνία του αφεντικού, το άλογο κατακτά τα δύσβατα εδάφη της ασυμφωνίας και σηκώνεται στα πίσω πόδια του, "πετάει" προς τα άγνωστα μονοπάτια της γνώσης.

VI. Η γλώσσα της λοξότητας είναι η "αρνητική κριτική" της φαινομενικότητας ως αιωνιότητα του ρόλου. Έχοντας σπάσει τα εμετικά όρια της ακαδημαϊκής-συντεταγμένης γλώσσας, ανοίγονται τα ελικοειδή μονοπάτια της οπτικο-ακουστικής ανεδαφικότητας για τα ναυάγια της ύπαρξης, η οποία είναι εκτοπισμένη στα περιθώρια της ύποπτης -για το παιχνίδι που παίζεται πάνω σε αμετάβλητους κανόνες- κοινωνίας. Η επιβίωση είναι ένας πυροβολισμός στις αιτίες της απειλής. Αλλά μέσα στην πυρακτωμένη σιωπή της μη εμπορεύσιμης γνώσης έχει τις ρίζες της η "συνωμοσία των ίσων". Μέσα στη σιωπή βρίσκεται το αληθινό σώμα της ανατροπής. Εδώ επωάζεται η εκδίκηση ενάντια στους ισχυρούς της γης.

VII. "Να είσαι δύσπιστος σε ό,τι ειπώθηκε με σαφήνεια, γιατί η σαφήνεια δεν είναι άλλο από την φιλόξενη πλευρά του ίσκιου" (Edmond Jabes, Il libro della sovversione non sospetta, Feltrinelli, 1984). Οι λεηλάτες του κοινωνικού φαντασιακού είναι ακριβώς οι παιδαγωγοί της κωδικοποιημένης αλήθειας. Η ηθική της αγέλης είναι η θανατική καταδίκη του μοναδικού.

X. Η αυτοδιαχείριση της ύπαρξης είναι η κοινωνική πρακτική της ελευθερίας. Η αποκεντρωμένη εξουσία σε μια "συμβουλιακή οργάνωση" που ανακαλύπτει στην κατακτημένη ουτοπία το χώρο και τη γιορτή της πραγμάτωσής της.

ΧΙ. Πρόκειται για τη διεκδίκηση της ευτυχίας των καταπιεσμένων ενάντια στις αυθαιρεσίες μιας "κυρίαρχης μειονότητας".
"Η ελεύθερη λειτουργία της οικονομίας γεννάει και διαιωνίζει τη διαφορά σε πλούσιους και φτωχούς. Σ' αυτούς τους τελευταίους, στην περίπτωση που θέλουν να εξεγερθούν, δεν απομένει παρά η ελευθερία του να πεθάνουν" (Yvon Bourdet, Per l' autogestione, Moizzi 1976). Εκείνο που χρειάζεται ο "κοινοβουλευτικός κρετινισμός" είναι η καταστροφή του. Έχοντας εξαφανιστεί η ρητορική και η πειθώ, η απόλαυση της απτής Ουτοπίας είναι ένα εξαιρετικό παιχνίδι στο οποίο έχει εξαλειφθεί η κυριαρχία του ανθρώπου πάνω στον άνθρωπο: "αυτό που μας ανήκει βρίσκεται μπροστά" (Ernst Bloch).

XIII. Η γλώσσα είναι ένα σημείο. Ένα αποτύπωμα. "Η γλώσσα πριν να προσδώσει σημασία σε κάτι σημαίνει κάποιον" (Jacques Lacan, Scritti I, Einaudi 1979). Η γλώσσα τη στιγμή που διατυπώνει κάτι, εγκωμιάζει τη "μορφή" και την υπακοή σε αυτή τη "μορφή". Εκκλησία, Οικογένεια, Σχολείο, Δουλειά, Κράτος, είναι οι αυθεντίες διαμέσου των οποίων ο αλφαβητισμός των εκμεταλλευόμενων της γης συντηρεί και εξαγοράζει την υποταγή στο διηνεκές.

XXVI. Εγκώμιο της αμφισημίας σημαίνει το να ξεφεύγεις από τα πλαίσια του κυρίαρχου παρα/λόγου, να απονομιμοποιείς κάθε κυβέρνηση από τον ίδιο της τον καταστατικό χάρτη της καταπίεσης που ασκεί μια μειοψηφία (περισσότερο οπλισμένη) πάνω σε μια πλειοψηφία διευθυνόμενη και εκμηδενισμένη ως τα κατάβαθα των ονείρων της, των επιθυμιών της για κοινωνική αλλαγή, η γνωριμία ενός κόσμου πραγματικά καινούριου δίχως ιδεολογικά φίμωτρα ούτε διδασκαλίες συμπεριφοράς, όπου ο καθένας είναι κύριος του εαυτού του σε έναν κόσμο χωρίς δούλους και αφεντικά. Ουτοπία; Γιατί όχι! Αφού μπορούμε και ζούμε σαν επαίτες της ευτυχίας μέσα σε μια ουτοπική φάρσα (εκείνη του καπιταλισμού) δε βλέπουμε γιατί δεν πρέπει να εργαστούμε για την καταστροφή αυτής της φάρσας. Οι τυφλοπόντικες της απροσδόκητης ανατροπής δεν έπαψαν ποτέ να εργάζονται κάτω από τη σκηνή της περίλαμπρης κοινωνίας. Η γη τρέμει; Όχι ακόμα. Όταν ο καιρός των βλεμμάτων θα έχει τελειώσει θα αρχίσουν τότε οι μεγάλες καυτερές βροχές των διαφορετικών ερωτήσεων και γραφών. Έχοντας αραιώσει οι καπνοί της ιστορίας και η ομίχλη της προδοσίας, παραμένουν παντού τα ερείπια της μπουρζουαζίας κατοικημένα από "εξαίρετα πτώματα". Ο καινούριος κόσμος γεννήθηκε και αντιλαμβανόμαστε ότι τελικά δεν ήταν τόσο μακρυά, υπήρχε ήδη μέσα στα μυαλά μας.

ΧΧΧΙ. Η βία είναι πάντα η ίδια. Εκείνη των αφεντικών του ουρανού και της γης. Μόνο οι ηλίθιοι δεν αντιλαμβάνονται ότι η κρατική δημοκρατία ή ο σοσιαλισμός του Κράτους είναι ένα παιχνίδι κατόπτρων που μια συμμορία εγκλήματος -το Κοινοβούλιο ή η Κεντρική Επιτροπή- παίζει τυραννικά πάνω στη μνήμη των εκμεταλλευόμενων. Έχοντας σπάσει τα κάτοπτρα (οι ρόλοι) και διαλυθεί η απειλή των στολών (οι νεκροθάφτες στην υπηρεσία της κατεστημένης τάξης) δεν απομένουν στους δρόμους παρά κάτι μικρά ασήμαντα ανθρωπάκια φοβισμένα από την ίδια τους τη μετριότητα.

ΧΧΧΙΙ. Η απειλή του μέλλοντος παίρνει μορφή στην επίθεση στον ουρανό και στη γη. Δια/μέσου των συνόρων της απτής Ουτοπίας συναντιούνται τα επεξεργασμένα πεδία της γενικευμένης ανατροπής. Παντού στον κόσμο η πραγματικότητα τίθεται στο επίκεντρο της προσοχής. Όλη εκείνη η υποταγμένη δια της βίας ανθρωπότητα, η κατασφαγμένη, η υπόδουλη ξεσηκώνεται από την οργή της ασιτίας και του θανάτου από την οικολογική καταστροφή. Πρόκειται για την ικανότητα να αρπάζεις τη στιγμή και το χρόνο του τέλους της κοινωνίας του εφήμερου και της αγχόνης. Η αλήθεια μόνη σκίζει το κενό των μύθων.

ΧΧΧΙV. Μέσα από μια στρατηγική του να αποτολμάς αυξάνει το ρήγμα της συνοχής. Οι φιγούρες της σιωπής έχουν επανακτήσει το λόγο και το κλαδευτήρι. Το εξαιρετικό ετοιμάζεται να γράψει τη ματοβαμμένη ιστορία της οδύνης του για την επίτευξη ενός πράγματος που ονομάζεται… το οποίο δεν θα είναι πια ένα όνειρο.

 

(Aποσπάσματα από τον πρόλογο στο βιβλίο κόμικ
“RAVACHOL Το κουτσό άλογο της ελευθερίας”
των M. Paniccuci & P. Bertelli που εκδόθηκε στα ελληνικά το 2000
από τις Εναλλακτικές εκδόσεις Νότιος Άνεμος
αφιερωμένο στη μνήμη του αναρχικού Χρ. Μαρίνου).

 

*