Αναρχικό Δελτίο, νο 34, Mάη 2005

To τσουνάμι της παγκόσμιας καπιταλιστικής βαρβαρότητας

Το διαρκές έγκλημα των οικονομικών και πολιτικών αφεντικών του πλανήτη σε βάρος των κολασμένων του λεγόμενου "τρίτου κόσμου" δεν έχει μόνο τη μορφή στρατιωτικών επιδρομών και καθεστώτων κατοχής. Η ενδυνάμωση και επέκταση της κυριαρχίας των ισχυρών της γης προϋποθέτει την καταδίκη ολόκληρων πληθυσμών σε μόνιμες συνθήκες εξαθλίωσης και θανάτου. Η απομύζηση φυσικών πόρων, η εκμετάλλευση φτηνής εργατικής δύναμης, η λεηλασία του περιβάλλοντος είναι οι εκφράσεις της καπιταλιστικής λαίλαπας που θερίζει τον φτωχό Νότο και τροφοδοτεί την ευημερία του πλούσιου Βορρά.

Το τσουνάμι που προκάλεσε ο σεισμός των 9 ρίχτερ στις 26 Δεκέμβρη ’04 στα ανοιχτά των δυτικών ακτών της Σουμάτρα στην Ινδονησία ήταν ένα σφοδρότατο πλήγμα για τους κολασμένους ενός μεγάλου τμήματος της λεηλατούμενης καπιταλιστικής περιφέρειας: 300.000 νεκροί, χιλιάδες αγνοούμενοι και τραυματίες, πάνω από 5.000.000 άστεγοι σε 13 χώρες του Ινδικού Ωκεανού, από τη Ν.Α. Ασία μέχρι τις ανατολικές ακτές της Αφρικής.

Πέρα όμως από τα ίχνη της καταστροφής που άφησε πίσω του το τσουνάμι, μια καθαρή ματιά στις πληγείσες περιοχές θα αναγνωρίσει τα ίχνη της ανθρωποβόρας τουριστικής βιομηχανίας, του "σεξοτουρισμού" -παιδική πορνεία-, της άγριας εκμετάλλευσης των ντόπιων προλετάριων από τις πολυεθνικές -παιδική εργασία- (Ν.Α. Ασία), των "ανθρωπιστικών" ταγμάτων θανάτου της Νέας Τάξης (Σομαλία).

Η γιγαντιαία έκταση αυτής της φυσικής καταστροφής, καθώς και οι θάνατοι και οι τραυματισμοί εκατοντάδων δυτικών τουριστών έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στην απήχηση που έλαβε το γεγονός στις "κοινωνίες" της Δύσης. Η ταξική διαστρωμάτωση του θανάτου, που αποκαλύφθηκε για μια ακόμα φορά μέσα από τον αφανισμό των εξαθλιωμένων πληθυσμών των παράκτιων παραγκουπόλεων και την πλήρη έκθεσή τους σε τέτοιου είδους φαινόμενα εξαιτίας της έλλειψης συστημάτων υποδομής και πρόληψης -σε αντίθεση με άλλες αναπτυγμένες οικονομικά χώρες, όπως η Αυστραλία και η Ιαπωνία-, δεν αποτελεί είδηση. Σύμφωνα με τις επίσημες στατιστικές, 211 εκατομμύρια άνθρωποι κάθε χρόνο υφίστανται τις συνέπειες φυσικών καταστροφών και τα 2/3 προέρχονται από χώρες του Νότου. Ενώ 24.000 άνθρωποι πεθαίνουν κάθε μέρα από πείνα. Την ίδια στιγμή η ελονοσία και το ΑΙDS σαρώνουν την περιφέρεια της Δύσης σκορπώντας το θάνατο σε 4,3 εκατομμύρια ανθρώπους το χρόνο.

Όσο για την έκρηξη "ανθρωπισμού" από την πλευρά της παγκόσμιας ελίτ, ο κυνισμός της υπουργού εξωτερικών των ΗΠΑ, Κ. Ράις, που χαρακτήρισε την παροχή "βοήθειας" σαν "θαυμάσια ευκαιρία για την αμερικάνικη διπλωματία", δεν είναι δηλωτικός για τις σκοπιμότητες μόνο της πλανητικής υπερδύναμης. Ολόκληρη η οργάνωση της παγκόσμιας "ανθρωπιστικής" καμπάνιας από τις ηγεμονικές δυνάμεις της Δύσης (ΗΠΑ, ΕΕ, ΟΗΕ) και τους ακολουθητές τους (ΜΚΟ) είχε τον χαρακτήρα της παραγωγής εντυπώσεων γύρω από το ανθρώπινο προφίλ ενός συστήματος που βασίζεται στην εκμετάλλευση και την καταπίεση και σκορπά το θάνατο σε ολόκληρη τη γη.

Επιπλέον, η επιχείρηση αποστολής "ανθρωπιστικής βοήθειας" λειτουργεί σαν όχημα για την ενδυνάμωση του ελέγχου της πλανητικής κυριαρχίας στην περιοχή. Είναι χαρακτηριστικό ότι με το πρόσχημα της παροχής "βοήθειας" αυτή τη στιγμή οι ΗΠΑ πραγματοποιούν τη μεγαλύτερη στρατιωτική επιχείρηση στην περιοχή της Ν.Α. Ασίας από την εποχή του πολέμου στο Βιετνάμ.

Σήμερα, η "ανθρωπιστική βοήθεια" που στην καλύτερη περίπτωση μεταφράζεται σε άθλια καταλύματα, συσσίτιο και στοιχειώδη ιατρική περίθαλψη είναι συστατικό στοιχείο των νέων συνθηκών εξαθλίωσης που επικρατούν στις κατεστραμμένες περιοχές. Ενώ τα ντόπια καθεστώτα διαχειρίζονται την καταστροφή που προκάλεσε το τσουνάμι προς όφελος της έντασης της επίθεσής τους σε βάρος των καταπιεσμένων.

Ενδεικτικά, στην επαρχία Άτσεχ, βόρεια της Σουμάτρα, όπου ο αριθμός των νεκρών έφτασε τις 120.000, με πρόσχημα τη διανομή " ανθρωπιστικής βοήθειας" ο στρατός εντείνει τις εκκαθαριστικές επιχειρήσεις με σκοπό την εξόντωση των ανταρτών του κινήματος για την απελευθέρωση του Άτσεχ (GAM). Μόνο τις δύο πρώτες εβδομάδες μετά το τσουνάμι δολοφονήθηκαν 120 αντάρτες, ενώ ένα μεγάλο ποσοστό των κατοίκων δεν έχει πρόσβαση σε κανενός είδους "βοήθεια".

Στη Σρι Λάνκα, ελάχιστοι είναι εκείνοι που έχουν λάβει "ανθρωπιστική βοήθεια". Στην περιοχή της Μπατικαλόα, που είναι η φτωχότερη της Σρι Λάνκα και είχε τις μεγαλύτερες απώλειες της χώρας, το καθεστώς αυστηρού στρατιωτικού ελέγχου που έχει επιβληθεί, με σκοπό την εξολόθρευση του αντάρτικου των αυτονομιστών Ταμίλ, κρατά τον ντόπιο πληθυσμό απομονωμένο από κάθε είδους "βοήθεια".

Στην Ταϋλάνδη, μεγαλοεπιχειρηματίες με τη συνοδεία ένοπλων φρουρών έχουν καταλάβει ολόκληρα οικοδομικά τετράγωνα σε 30 χωριά της χώρας, απαγορεύοντας την προσέλευση στους κατοίκους, με σκοπό τη λήψη αποζημιώσεων για τις κατεστραμμένες δήθεν περιουσίες τους.

Ταυτόχρονα, το παζάρι της ανοικοδόμησης βρίσκεται σε εξέλιξη ενώ οι τουριστικές επιχειρήσεις προσφέρουν πακέτα διακοπών σε τιμές ευκαιρίας με σκοπό την αθρόα προσέλευση τουριστών. Στα τουριστικά θέρετρα, όπως στο Πουκέτ της Ινδονησίας, οι ζημιές αποκαθίστανται σε χρόνο ρεκόρ. Χαρακτηριστική για τις βλέψεις της παγκόσμιας αγοράς απέναντι στις ισοπεδωμένες από το τσουνάμι περιοχές είναι η δήλωση του επικεφαλής του Ινστιτούτου Διεθνών Οικονομικών της Ουάσιγκτον, συμβούλου του G8: "Όσο κι αν φαίνεται διεστραμμένο, καταστροφές αυτής της μορφής έχουν θετική μακροπρόθεσμη επίδραση. Θα υπάρξουν -χάρη και στην ξένη βοήθεια- νέες επενδύσεις, ιδιαίτερα στον κατασκευαστικό τομέα, που θα δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας και υψηλότερο ρυθμό ανάπτυξης, ενώ τα νέα καλύτερα τουριστικά θέρετρα που θα δημιουργηθούν θα προσελκύσουν περισσότερο και καλύτερο τουρισμό".

Την ίδια στιγμή, στις βόρειες ακτές τις Σομαλίας οι κάτοικοι πλήττονται από ασυνήθιστες ασθένειες, αφού το τσουνάμι έβγαλε στην επιφάνεια ραδιενεργά και τοξικά απόβλητα, προερχόμενα από φαρμακευτικές βιομηχανίες και νοσοκομειακές μονάδες, που εδώ και χρόνια θάβονταν στα παράλια της περιοχής, με συνέπειες που ενδέχεται να απλωθούν σε όλη την ανατολική ακτή της Αφρικής. Δεν πρόκειται φυσικά για ένα απομονωμένο γεγονός αφού ολόκληρη η καπιταλιστική περιφέρεια έχει μετατραπεί σε μια τεράστια "χαβούζα" της δυτικής βιομηχανίας. Να σημειωθεί ότι μόνο στην αφρικανική ήπειρο εντοπίζονται 1.400 τοποθεσίες αποθήκευσης επικίνδυνων αποβλήτων.

Μήνες πριν, η ελληνική πολιτική και οικονομική ελίτ εξαργύρωνε τη συνενοχή της στα εγκλήματα της παγκόσμιας κυριαρχίας, στα τηλεοπτικά φιλανθρωπικά γκαλά και τις glamourous δημοπρασίες. Σήμερα, η φαρσοκωμωδία του "ανθρωπισμού" του κράτους και των αφεντικών έχει λάβει τέλος, αλλά η λεηλασία των Βαλκανίων, η συνεισφορά τους στις πολεμικές επιδρομές της Νέας Τάξης (Αφγανιστάν, Ιράκ) και η μαζική εξόντωση προσφύγων και μεταναστών βρίσκεται σε εξέλιξη.

Η ενθάρρυνση της κοινωνικής συστράτευσης με τα οικονομικά και πολιτικά αφεντικά στα πλαίσια της "ανθρωπιστικής" προπαγάνδας, είχε στόχο την καλλιέργεια της λήθης απέναντι στον κοινωνικό και ταξικό πόλεμο που μαίνεται καθημερινά όχι μόνο στην καθημαγμένη καπιταλιστική περιφέρεια αλλά και στα κάτεργα της μισθωτής σκλαβιάς και τους αστυνομοκρατούμενους δρόμους της ελληνικής επικράτειας. Απέναντι στις ανθρωποθυσίες στο βωμό της ασφάλειας και του κέρδους, με τα εκατοντάδες "εργατικά ατυχήματα" και τις "εκπυρσοκροτήσεις" υπηρεσιακών όπλων. Τη φτώχεια, την ανεργία, την εξαθλίωση και τον εκβιασμό της υποταγής που επιβάλλονται σαν όροι "ζωής" για χιλιάδες ντόπιους και μετανάστες προλετάριους.

Ο "ανθρωπισμός" που προτείνουν τα οικονομικά και πολιτικά αφεντικά του πλανήτη βρίσκεται σε πλήρη συνάφεια με τα ευρύτερα σχέδιά τους τόσο για τη συντήρηση του απαραίτητου επιπέδου εξαθλίωσης του πληθυσμού του "τρίτου κόσμου" με στόχο την αχαλίνωτη εκμετάλλευσή του, όσο και για την εμπέδωση του μοντέλου στρατιωτικοποιημένων και ναρκωμένων "κοινωνιών" που βασίζονται στην εξατομίκευση και τη συναίνεση, στις δυτικές μητροπόλεις.

Ο "ανθρωπισμός" που προτείνουν τα αφεντικά είναι ένα διάτρητο άλλοθι για τα εγκλήματά τους σε βάρος της ανθρωπότητας.

Τα αναχώματά μας απέναντι στο τσουνάμι της παγκόσμιας καπιταλιστικής βαρβαρότητας δεν μπορεί να είναι άλλα από εκείνα της κοινωνικής και ταξικής συνείδησης, της αλληλεγγύης και της αντίστασης από τα κάτω. Μέχρι την οριστική απαλλαγή από τα κράτη και τα αφεντικά, μέχρι την παγκόσμια κοινωνική απελευθέρωση.

Nemus

 

*