Αναρχικό Δελτίο, νο 34, Mάη 2005

ΝΕΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΗ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗ
Η θεσμοποίηση της κρατικής και καπιταλιστικής αγριότητας

Στις 19 Απρίλη εγκρίθηκε από την κυβέρνηση το νέο ναζιστικής έμπνευσης νομοσχέδιο για τους μετανάστες, το οποίο θα κατατεθεί άμεσα στη βουλή για να τεθεί σε εφαρμογή το 2006. Πρόκειται για την αναβάθμιση του νομικού οπλοστασίου του κράτους στα πλαίσια μιας σκληρής επίθεσης εναντίον προσφύγων και μεταναστών, η οποία έχει δρομολογηθεί μετά την ολοκλήρωση της Ολυμπιάδας και το τέλος των ”μεγάλων έργων” όπου οι μετανάστες χρησίμευαν ως φτηνή αναλώσιμη εργατική δύναμη. Το έδαφος άλλωστε έχει προετοιμαστεί με την υστερική καλλιέργεια ρατσιστικού - εθνικιστικού κλίματος για την απόσπαση κοινωνικής συναίνεσης στο κυνήγι των μεταναστών.

Το προτεινόμενο νομικό πλαίσιο αποτελεί τη συμβολή του ελληνικού κράτους στην πανευρωπαϊκή εκστρατεία καταστολής των μεταναστών. Μια εκστρατεία που συνίσταται στην περαιτέρω θωράκιση των συνόρων της Ευρώπης-Φρούριο, τον εκσυγχρονισμό των μεθόδων παρακολούθησης και καταγραφής, την υπογραφή διακρατικών συμφωνιών και την κατασκευή νέων στρατοπέδων συγκέντρωσης, τη δημιουργία ενός νομικού και κοινωνικού περιβάλλοντος που θα επιτρέπει την ελεγχόμενη είσοδο μόνο όσων ανθρώπων χρειάζονται στα γρανάζια της αγοράς εργασίας και την ανελέητη αφαίμαξή τους.

Το καθεστώς της διαρκούς ομηρίας στο οποίο εξαναγκάζονται να ζουν χιλιάδες μετανάστες εντείνεται και ανοίγει ακόμα περισσότερο ο δρόμος για τις ένοπλες συμμορίες του κράτους να πράττουν κατά βούληση, με βάση ένα γενικότερο σχέδιο "περιορισμού" του αριθμού των μεταναστών και "αποτροπής εισόδου" όσων δεν έχουν χαρτιά. Μέσα σ’ένα τέτοιο πλαίσιο, νομιμοποιούνται ουσιαστικά η τρομοκρατία των αστυνομικών πογκρόμ, οι πυροβολισμοί από συνοριοφύλακες, οι βασανισμοί προσφύγων από λιμενικούς, οι "αυτοκτονίες" μέσα στα αστυνομικά τμήματα.

Χαρακτηριστικά να αναφέρουμε πως το νέο νομοσχέδιο προβλέπει την αποκλειστική ανάθεση των διαδικασιών απέλασης στην αστυνομία και την κατάργηση της αναστολής απέλασης για ανθρωπιστικούς λόγους, ενώ επιβάλλει το χαφιεδισμό, καθώς οι εργαζόμενοι σε νοσοκομεία, ξενοδοχεία κ.λπ υποχρεώνονται να ενημερώνουν τις αρχές κάθε φορά που εξυπηρετούν έναν μετανάστη, με την απειλή φυλάκισης και χρηματικών προστίμων. Η τύχη χιλιάδων μεταναστών εξαρτάται άμεσα από τους εργοδότες τους, καθώς απαραίτητη προϋπόθεση για τη χορήγηση άδειας παραμονής είναι να έχουν σταθερή εργασία και ασφάλιση, ενώ τα ένσημα που θα πρέπει να καταθέτουν για να εξαγοράσουν την παραμονή τους στη χώρα υπερβαίνουν κατά πολύ το μέσο όρο των ενσήμων που εξασφαλίζει ετήσια ένας έλληνας εργάτης.

Ταυτόχρονα προωθείται η εποχική εργασία με τη χορήγηση "αδειών περιορισμένης διάρκειας", γεγονός που σημαίνει ότι χιλιάδες μετανάστες θα ζουν και θα δουλεύουν σα σκλάβοι για όσο διάστημα τους χρειάζονται τα αφεντικά και ύστερα θα απελαύνονται.

Τέλος, "άδεια παραμονής μακράς διάρκειας" θα μπορούν να αποκτήσουν όσοι εργάζονται στην Ελλάδα για τουλάχιστον πέντε χρόνια. Η πενταετία θα αρχίσει να υπολογίζεται από 1-1-2006, επομένως οι πρώτες άδειες προβλέπεται να εκδοθούν το 2011.

Προϋπόθεση για τη χορήγησή της -εκτός από την καταβολή 900 ευρώ- είναι η εξέταση των μεταναστών από 5μελείς “επιτροπές μετανάστευσης”, που θα εγγυώνται για τη δυνατότητα ενσωμάτωσης-υποταγής τους. Αυτές οι επιτροπές θα ελέγχουν τις γνώσεις τους στην ελληνική γλώσσα, την ιστορία και τον πολιτισμό, αλλά και το “ήθος και την προσωπικότητά τους” (!).

Πρόκειται για τη θεσμοποίηση και την ένταση της άγριας καταπίεσης και εκμετάλλευσης που βιώνουν ήδη καθημερινά οι μετανάστες, και για ένα μόνο μέρος των συνολικότερων σχεδιασμών καταστολής και ελέγχου της κοινωνίας, που πρώτα εφαρμόζονται στους μετανάστες, δοκιμάζοντας τις κοινωνικές αντοχές.

Στον εφιαλτικό κόσμο που προετοιμάζουν το κράτος και τα αφεντικά για μας, ντόπιους και μετανάστες προλετάριους, είμαστε όλοι ξένοι!

Λίνα

 

 

*