Αναρχικό Δελτίο, νο 33, Φλεβάρης/Μάρτης 2005

Για τα νέα τρομοσενάρια και το κυνήγι των μαγισσών

Για τους αξιωματούχους του Τρομο-κράτους και τα φερέφωνά τους στα ΜΜΕ, το κυνήγι των μαγισσών στο όνομα της "αντι-τρομοκρατίας" έχει αρχίσει εδώ και καιρό. Πρόσφατα, μια νέα "κυνηγετική περίοδος" - με τα κατασταλτικά όπλα να σημαδεύουν στη σκέψη, τη συνείδηση και την αλληλεγγύη- προαναγγέλθηκε μέσα από πλήθος δημοσιευμάτων αστυνομικής έμπνευσης, που ακολούθησαν το θάνατο του ειδικού φρουρού έξω από την κατοικία του στρατιωτικού ακόλουθου της βρετανικής πρεσβείας στην Αθήνα.

Με στόχο την κατασκευή συναίνεσης για νέες κατασταλτικές επιχειρήσεις, εξαπολύθηκε μια επικοινωνιακή τρομο-εκστρατεία, με την ενοχοποίηση του αντιεξουσιαστικού χώρου μέσα από τον οποίο ξεπήδησε η επιθετική πορεία στο Α.Τ. Αγ. Παντελεήμονα ως μια απάντηση στο βασανισμό των Αφγανών προσφύγων.

Αναπαράγοντας το σύγχρονο κατασταλτικό δόγμα, σύμφωνα με το οποίο κάθε πράξη έμπρακτης αμφισβήτησης της κρατικής και καπιταλιστικής βαρβαρότητας είναι μέρος κάποιου "τρομοκρατικού σχεδίου", οι κονδυλοφόροι της Ασφάλειας ανέλαβαν το δικό τους ρόλο στην εγκληματοποίηση της αντίστασης απέναντι στην Εξουσία που συνθλίβει στα δεσμά της την ανθρώπινη αξιοπρέπεια και ελευθερία, και στην ενοχοποίηση της αλληλεγγύης στους κυνηγημένους από τα κρατικά σκυλιά, ώστε να εμπεδωθεί στην κοινωνία πως όποιος δεν σιωπά συνένοχα θα βαφτίζεται τρομοκράτης και θα διώκεται ανάλογα.

Επιχείρησαν να αντιστρέψουν το κλίμα κοινωνικής απαξίωσης της αστυνομίας το οποίο είχε δημιουργηθεί μετά τη δημοσιοποίηση των βασανιστηρίων, παρουσιάζοντας τους ένστολους δολοφόνους, βασανιστές και βιαστές ως θύματα, ενώ παρέμεναν νωπά στη μνήμη τόσο η κακοποίηση που υπέστησαν επί ημέρες Αφγανοί πρόσφυγες στα χέρια αστυνομικών του τμήματος του Αγ. Παντελεήμονα, όσο και η απαλλαγή από την "ανεξάρτητη δικαιοσύνη" του μπάτσου νταβατζή Μπρικόλια για το βιασμό ουκρανής μετανάστριας -γεγονότα που αποτελούν μέρος της καθημερινής πρακτικής εξευτελισμών και βιαιοτήτων από τους φρουρούς της "τάξης και της ασφάλειας".

Η δημοκρατία των "λευκών κελιών", των τρομονόμων και των ειδικών δικαστηρίων, των ναρκοθετημένων συνόρων και των αστυνομικών πογκρόμ, χρησιμοποιώντας το ιδεολόγημα της “ασφάλειας” ανανεώνει το οπλοστάσιό της. Σε δημοσίευμα της 9ης Γενάρη, ανακοινώνονται οι επαφές του ελληνικού υπουργείου Δημόσιας Τάξης, με αμερικανικές και βρετανικές υπηρεσίες για την υιοθέτηση και νέων κατασταλτικών μέτρων: μετατροπή αδικημάτων από πλημμελήματα σε κακουργήματα, ώστε να επιτυγχάνονται ευκολότερα προφυλακίσεις, σύσταση ειδικών δικαστηρίων για την εκδίκαση υποθέσεων "τρομοκρατίας", τοποθέτηση νέων τεχνολογικών μέσων παρακολούθησης σε δημόσιους χώρους, αλλαγή του πλαισίου ώστε να επιτρέπονται ευκολότερα τηλεφωνικές παρακολουθήσεις κ.α.

Απέναντι στην τρομο-υστερία, τη δημιουργία αστυνομικού κλοιού γύρω από άτομα και κοινωνικούς χώρους με στόχο τον εκφοβισμό τους, και την περαιτέρω θεσμοποίηση της κρατικής τρομοκρατίας, να αντιτάξουμε την αλληλεγγύη και να εντείνουμε τις κοινωνικές και ταξικές αντιστάσεις, σαμποτάροντας τη διαδικασία απόσπασης συναίνεσης στην καθεστωτική βία της εκμετάλλευσης, του κοινωνικού ελέγχου και της καταστολής.

Solidaria

*

1