(Αναρχικό Δελτίο, νο 29, Mάρτης 2004)

KINHTOΠΟΙΗΣΕΙΣ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΟΛΥΜΠΙΑΔΑ

Παρέμβαση αντιπληροφόρησης στην Ομόνοια. Στις 7 Φλεβάρη έγινε στην Ομόνοια παρέμβαση αντιπληροφόρησης που κάλεσε η Ανοιχτή Συνέλευση Αναρχικών-Αντιεξουσιαστών, ενάντια στην Ολυμπιάδα, τις εκλογές, τις διώξεις αγωνιστών, τους "αντι"τρομοκρατικούς πολέμους, τις κρατικές δολοφονίες, τα εργατικά "ατυχήματα" και το ανθρωποκυνηγητό προσφύγων και μεταναστών. Στην παρέμβαση, που διήρκεσε τρεις ώρες, συμμετείχαν περίπου 70 σύντροφοι-ισσες. Από τη μικροφωνική διαβάζονταν κείμενα, τοποθετήθηκαν ταμπλό με φωτογραφικό υλικό, μοιράστηκαν προκηρύξεις και γράφτηκαν συνθήματα. Τα πανό που αναρτήθηκαν έγραφαν: "Όχι στην απάτη των εκλογών - Πόλεμο στον πόλεμο των αφεντικών", "Κάτω τα χέρια από τους μετανάστες", "Αλληλεγγύη στους διωκόμενους αγωνιστές - Οι δίκες θα γίνουν του κράτους καταδίκες", "Η Ολυμπιάδα των αφεντικών χτίζεται από των αίμα των εργατών" και "Destroy Olympics 2004". Υπήρχαν αστυνομικοί της ΥΜΕΤ σε μικρή απόσταση και μια διμοιρία ΜΑΤ στην Πανεπιστημίου, ενώ ασφαλίτες που παρακολουθούσαν τη συγκέντρωση έκαναν ελέγχους σε μερικά άτομα για εκφοβισμό.

ΠΑΤΡΑ. Πορεία ενάντια στην Ολυμπιάδα, 10 Φλεβάρη. Η κινητοποίηση άρχισε με συγκέντρωση στην πλ. Όλγας όπου μοιράστηκαν προκηρύξεις. Στις 7μμ ξεκίνησε η πορεία στην οποία συμμετείχαν περίπου 100 άτομα και συνοδευόταν από ασφαλίτες και διμοιρίες ΥΜΕΤ. Ακούστηκαν τα συνθήματα: “Εργατικά ατυχήματα και σφαίρες στο ψαχνό, τον πόλεμο τον ζούμε κάθε μέρα εδώ”, “Εργάτες ξυπνάτε τ'αφεντικά κρεμάτε”, “Δεν είναι ατυχήματα, μην έχετε αυταπάτες, κράτος και αφεντικά δολοφονούν εργάτες”, “Μπάτσοι δικαστές και ειδικοί φρουροί όλοι θα πληρώσετε το αίμα του Ηρακλή” κ.ά.

Αναρχική πορεία ενάντια στην Ολυμπιάδα. Με συμμετοχή 500-600 ατόμων πραγματοποιήθηκε στις 17 Φλεβάρη αναρχική πορεία ενώ είχε προηγηθέι και αναρχική αντιολυμπιακή εκδήλωση στις 14 Φλεβάρη. Η πορεία ξεκίνησε λίγο μετά τις 7μμ από την πλατεία Ομόνοιας, όπου είχε προηγηθεί συγκέντρωση με μικροφωνική, και κινήθηκε στη Σταδίου και την Πανεπιστημίου, με δυναμισμό και παλμό ...και αρκετές διμοιρίες ΜΑΤ στα δεξιά και τ'αριστερά. Μερικά από τα συνθήματα που φωνάχτηκαν ήταν: ΜΙΖΕΣ, ΤΣΙΜΕΝΤΟ ΚΑΤΑΣΤΟΛΗ - ΑΥΤΟΙ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΑΓΩΝΕΣ ΟΙ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ, ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ Τ'ΟΝΕΙΡΟ ΜΑΣ Η "ΙΣΧΥΡΗ ΕΛΛΑΔΑ" - ΣΤΟ ΔΙΑΟΛΟ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΚΑΙ Η ΟΛΥΜΠΙΑΔΑ, Η ΟΛΥΜΠΙΑΔΑ ΤΩΝ ΑΦΕΝΤΙΚΩΝ ΧΤΙΖΕΤΑΙ ΑΠ' ΤΟ ΑΙΜΑ ΤΩΝ ΕΡΓΑΤΩΝ, ΤΡΕΙΣ ΝΕΚΡΟΙ ΕΡΓΑΤΕΣ ΚΑΘΕ ΕΒΔΟΜΑΔΑ - ΝΑ ΒΑΛΟΥΜΕ ΦΩΤΙΑ ΣΤΗΝ ΟΛΥΜΠΙΑΔΑ, ΟΥΤΕ ΕΘΕΛΟΝΤΗΣ ΟΥΤΕ ΘΕΑΤΗΣ ΣΤΗΝ ΟΛΥΜΠΙΑΔΑ ΤΗΣ ΚΑΤΑΣΤΟΛΗΣ, και πολλά άλλα ενάντια στην αστυνομοκρατία και τις εκλογές.

Στο τέλος της πορείας, κι ενώ οι πρώτες γραμμές των διαδηλωτών ανέβαιναν στα Προπύλαια, μια διμοιρία που κινούνταν στο πεζοδρόμιο των Προπυλαίων εγκλωβίστηκε μέσα στον κόσμο και επιχείρησε να απωθήσει τους συντρόφους που βρίσκονταν εκεί, εκτοξεύοντας χημικά. Οι διαδηλωτές ανέβηκαν προς την Πρυτανεία φωνάζοντας συνθήματα ενώ οι μπάτσοι αποτραβήχτηκαν στους γύρω δρόμους.

ΗΡΑΚΛΕΙΟ. Στις 17 Φλεβάρη είχε προγραμματιστεί συγκέντρωση-πορεία και στο Ηράκλειο Κρήτης. Λόγω της κακοκαιρίας η πορεία ματαιώθηκε και πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση-πρέμβαση με μικροφωνική, μοίρασμα κειμένων και ανάρτηση πανό.

ΠΟΡΕΙΑ ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΟΛΥΜΠΙΑΔΑ ΚΑΙ ΤΑ ΕΡΓΑΤΙΚΑ “ΑΤΥΧΗΜΑΤΑ” 25 Φλεβάρη. Η συγκέντρωση ξεκίνησε στις 5μμ στην Ομόνοια, και ο χώρος της πλατείας διαμορφώθηκε με συμβολικά χάπενινγκ και πολλά πανό των αριστερών και αναρχικών-αντιεξουσιαστικών σχημάτων που καλούσαν. Η πορεία ξεκίνησε κατά τις 7.30 στην οδό Πειραιώς, με τη συμμετοχή περίπου 800 ατόμων, από τα οποία 250 διαδήλωσαν με το αναρχικό μπλοκ με πανό "Η Ολυμπιάδα των αφεντικών χτίζεται απ'το αίμα των εργατών" και "Στα κάτεργα των Ολυμπιακών χύνεται το αίμα των εργατών", και με συνθήματα ενάντια στην Ολυμπιάδα, την καταστολή, τις εκλογές και τις δολοφονίες στα λεγόμενα εργατικά "ατυχήματα".

Όταν η πορεία έφτασε στο υπουργείο εργασίας, 20 σύντροφοι από το αναρχικό μπλοκ έριξαν κόκκινη μπογιά πάνω στο κτίριο κι ορισμένοι χτύπησαν κυρίως με τις σημαίες και λίγες πέτρες τις τζαμαρίες του κτιρίου καθώς και τη φρουρά, μια διμοιρία ΥΜΕΤ, τρέποντάς την σε φυγή. Αμέσως εμφανίστηκαν διμοιρίες ΜΑΤ που έριξαν χημικά και όρμησαν τρέχοντας προς το αναρχικό μπλοκ, αποκόπτοντας το μεγαλύτερο μέρος του από την υπόλοιπη πορεία. Τα άλλα μπλοκ προχώρησαν προς την πλ. Κουμουνδούρου που ήταν αποκλεισμένη από την αστυνομία και τελικά γύρισαν προς τα πίσω, εκεί όπου ένα μεγάλο μέρος των αναρχικών παρέμενε συγκροτημένο, περικυκλωμένο από διμοιρίες ΜΑΤ. Η πορεία ξαναενώθηκε και με δυναμικά συνθήματα επέστρεψε εκεί απ'όπου ξεκίνησε. Λίγο αργότερα ομάδες διαδηλωτών επιτέθηκαν, σπάζοντας τις προθήκες, στα γραφεία του Αθήνα 2004, στο μπαρ VOX και στα γραφεία του ΠΑΣΟΚ στα Εξάρχεια.

ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΣΤΟ ΣΤΑΘΜΟ ΗΣΑΠ ΝΕΑΣ ΙΩΝΙΑΣ. Παρά το βροχερό καιρό την Παρασκευή 27/2 πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή αρκετών συντρόφων η αναρχική παρέμβαση αντιπληροφόρησης ενάντια στην Ολυμπιάδα και την επίσκεψη των "αθανάτων" της ΔΟΕ, στο σταθμό της Νέας Ιωνίας. Όλη η γύρω περιοχή μέχρι το μέγαρο του ATHENS 2004 αστυνομοκρατούταν. Ακολούθησε μηχανοκίνητη πορεία, με μεγάλη αστυνομική "συνοδεία", στην Ηρακλείου, την Πατησίων και την Αλεξάνδρας όπου σταμάτησε στη συμβολή με τη Σ. Τρικούπη καθώς απαγορεύτηκε η συνέχειά της μέχρι την πλ. Εξαρχείων. Η πορεία τελικά συνεχίστηκε μέχρι την Βικτώρια όπου και αυτοδιαλύθηκε.

ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΣΤΑ ΠΡΟΠΥΛΑΙΑ. Με τη συμμετοχή αρκετών συντρόφων έγινε την Τρίτη 2 Μάρτη η αντιολυμπιακή και αντιεκλογική παρέμβαση που καλούσαν η Πρωτοβουλία αναρχικών ενάντια στους ολυμπιακούς και αναρχικές ομάδες. Κατά τη δίωρη παρέμβαση διαβάζονταν κείμενα από μικροφωνική, διακινήθηκε έντυπο υλικό και αναρτήθηκαν πανό με τα συνθήματα: “ΟΧΙ ΣΤΙΣ ΚΑΛΠΙΚΕΣ ΕΛΠΙΔΕΣ - ΕΚΛΟΓΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ”, “ΚΑΜΙΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ/ΑΝΟΧΗ ΣΤΗΝ ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ ΠΑΝΟΥΚΛΑ-ΚΑΜΙΑ ΕΚΕΧΕΙΡΙΑ ΣΤΟΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΠΟΛΕΜΟ”, “ΣΤΑ ΚΑΤΕΡΓΑ ΤΩΝ ΟΛΥΜΠΙΑΚΩΝ ΧΥΝΕΤΑΙ ΤΟ ΑΙΜΑ ΤΩΝ ΕΡΓΑΤΩΝ”, “ΑΣ ΠΕΘΑΝΟΥΝ ΟΙ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ ΣΤΟΝ ΤΟΠΟ ΠΟΥ ΓΕΝΝΗΘΗΚΑΝ”.

ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΟΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΣΚΗΣΗ. Με τη συμμετοχή αρκετών συντρόφων πραγματοποιήθηκε στα Προπύλαια, το απόγευμα της Πέμπτης 11 Μάρτη, η αναρχική συγκέντρωση-παρέμβαση αντιπληροφόρησης ενάντια στην “αντι”τρομοκρατική άσκηση “Ασπίς Ηρακλέους 2004” η οποία πραγματοποιείται στο όνομα της ασφάλειας των ολυμπιακών αγώνων και στην οποία συμμετέχουν ελληνικές και αμερικανικές ειδικές δυνάμεις.

ΠΟΡΕΙΑ ΣΤΗΝ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗ ΠΡΕΣΒΕΙΑ. Το ίδιο βράδυ, της 11ης Μάρτη, πραγματοποιήθηκε πορεία ενάντια στην ελληνοαμερικάνικη “αντι”τρομοκρατική άσκηση, η οποία καλέστηκε από αριστερούς πολιτικούς φορείς σαν Αντιολυμπιακή-Αντιαμερικάνικη. Στην πορεία, στην οποία κάλεσαν επίσης και αναρχικές-αντιεξουσιαστικές ομάδες, συμμετείχαν περίπου 1.000 άτομα από τα οποία τα 300 στο αναρχικό μπλοκ με το πανό: “ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΑΣΚΗΣΗ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΗΣΗΣ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ”. Η διαδήλωση από το Σύνταγμα μέχρι την αμερικάνικη πρεσβεία “συνοδεύτηκε” σε όλη τη διαδρομή της από ασφυκτικό κλοιό ισχυρών αστυνομικών δυνάμεων.

 

 

 

*

1