(Αναρχικό Δελτίο, νο 28, Φλεβάρης 2004)

ΣΑΜΠΟΤΑΖ ΣΤΗΝ ΕΚΛΟΓΙΚΗ ΑΠΑΤΗ

 

”Η εξουσία καλπάζει από πάνω μας και της φιλάμε τα πέταλα!”
Χάινριχ Μαν: Ο νομοταγής πολίτης

Τρεις δεκαετίες από την πτώση της στρατιωτικής δικτατορίας... Το μεταπολιτευτικό πολιτικό σύστημα της αστικής δημοκρατίας, ενσωματώνοντας επίσημα την αριστερά, αντικατέστησε τη χούντα στην πάταξη των μαχητικών κοινωνικών και ταξικών αγώνων που δεν έπαψαν να αναζητούν την ελευθερία έξω από μια άλλη διαχείριση της εξουσίας. Τράφηκε από τις “σοσιαλιστικές” ψευδαισθήσεις του '80 διακηρύσσοντας την επίλυση της κοινωνικής-ταξικής σύγκρουσης μέσα από τους θεσμούς και επενδύοντας στους διαμεσολαβητικούς μηχανισμούς. Αναδείχτηκε μια νεόκοπη ελίτ από το χώρο των πρώην "αποκλεισμένων" από την πολιτική διακυβέρνηση που στελέχωσε τον κρατικό μηχανισμό και αποδείχτηκε καταλληλότερη για τη χειραγώγηση και την καταστολή. Από τις αρχές του '90, η δια πυρός και σιδήρου επιβολή του νεοφιλελεύθερου καπιταλιστικού μοντέλου, η σύμπραξη των ντόπιων αφεντικών με τα διεθνή οικονομικά και πολιτικά επιτελεία στην αναδυόμενη εποχή της νέας τάξης, έγινε η πάγια στρατηγική της κοινοβουλευτικής δικτατορίας, όποια απόχρωση κι αν επικρατούσε. Η αυγή της νέας χιλιετίας άφησε πίσω της αμήχανες τις αντιπολιτευόμενες οπισθοφυλακές του παλιού κόσμου να αναμασούν τις προδομένες υποσχέσεις του "κράτους πρόνοιας", μπροστά στην απροκάλυπτη καπιταλιστική βαρβαρότητα και την εκσυγχρονισμένη κρατική τρομοκρατία.

Η εκλογική διαδικασία παραμένει βασικός μηχανισμός για την απόσπαση συναίνεσης στην κοινοβουλευτική δικτατορία, το επικρατέστερο σήμερα πολιτικό σύστημα για τον έλεγχο και την καθυπόταξη των δυτικών κοινωνιών. Μέσα από την απάτη των εκλογών που επαναλαμβάνεται ανά τετραετία, απόλυτα ελεγχόμενη με μηχανισμούς προπαγάνδας και χειραγώγησης, επικυρώνονται οι κυριαρχικοί σχεδιασμοί και ανανεώνεται η ισχύς του κράτους και του καπιταλισμού, με το άλλοθι της κοινωνικής νομιμοποίησης. Η “κοινωνία” ως άθροισμα ψηφοφόρων καλείται να εκφράσει την υποτιθέμενη βούλησή της διαλέγοντας αφέντες, να αποποιηθεί κάθε προοπτική αυτοκαθορισμού και να μετατραπεί σε απρόσωπη μάζα που αφομοιώνει τους εκβιασμούς της εξουσίας, συμβάλλοντας στη διαιώνισή τους. Όποιο κομματικό προσανατολισμό και αν έχει η ψήφος, αποτελεί εθελούσια παράδοση στα γρανάζια του καθεστώτος, ενισχύοντας τους πολιτικούς φορείς που στέκονται φραγμός στους αγώνες για τη χειραφέτηση από το ζυγό της κοινωνικής υποδούλωσης.

Η όποια “αξιοπιστία” απέμενε στο πολιτικό σύστημα με βάση τα ανταλλάγματα του "κοινωνικού συμβολαίου" (παιδεία, υγεία, δουλειά, ασφάλιση) εξαντλείται, και οι αυταπάτες που συντηρούνταν στη φορμόλη της αντιπροσωπευτικής δημοκρατίας φαντάζουν προϊστορικά απολιθώματα, όταν οι κεντρικές οικονομικές πολιτικές χαράσσονται από υπερεθνικά διευθυντήρια και η εμπέδωσή τους εξασφαλίζεται με διακρατικές συνεργασίες και ομογενοποιημένες μεθόδους επιβολής, αποκαλύπτοντας το σκληρό πυρήνα του Κράτους, την καταστολή.

Το κυρίαρχο μπλοκ εξουσίας της χώρας, με τα συμφέροντά του άρρηκτα συνδεδεμένα με εκείνα των άλλων αφεντικών της Ε.Ε. και τις επιταγές της αμερικάνικης ηγεμονίας, δεν κρύβει από τον προεκλογικό λόγο τα ανυποχώρητα προτάγματά του, προαναγγέλλοντας μια ανανεωμένη επίθεση μετά τις εκλογές της 7ης Μάρτη. Οι λέξεις που επαναλαμβάνονται είναι "ανάπτυξη" και "ανταγωνιστικότητα", μην αφήνοντας αμφιβολίες για την εντατικοποίηση της εκμετάλλευσης των προλετάριων προς όφελος της μεγαλύτερης συσσώρευσης πλούτου για τ’αφεντικά, την εξάπλωση του κοινωνικού κανιβαλισμού στο κυνήγι της επιβίωσης, την ένταση της εργασιακής και κοινωνικής πειθαρχίας και τις νέες εκατόμβες νεκρών εργατών στα κάτεργα της μισθωτής σκλαβιάς. Το δόγμα της "ασφάλειας", κεντρικό σύνθημα στη δίνη του "αντι"τρομοκρατικού πολέμου, είναι επίσης παρόν, περιβάλλοντας ιδεολογικά τον εκσυγχρονισμό της κρατικής καταστολής και τα επιτεύγματά της (έκτακτα στρατοδικεία, "λευκά κελιά", δολοφονίες από την αστυνομία, ανθρωποκυνηγητό εναντίον μεταναστών, "μηδενική ανοχή" για τις κοινωνικές αντιστάσεις).

Ό,τι έχει να επιδείξει η δημοκρατία για να εξαγοράσει τη συναίνεση είναι η διαχείριση του τρόμου, που παράγει η ίδια ανακυκλώνοντάς τον στη μορφή της κοινωνικής ανασφάλειας. Είναι τα ψίχουλα από τη λεία που αντιστοιχεί στη ντόπια άρχουσα τάξη για τη συμμετοχή της στις διεθνείς ληστρικές και δολοφονικές συμμορίες, και η οποία καθρεφτίζεται στους πανηγυρισμούς των αφεντικών για τη θέση της Ελλάδας στην "ισχυρή Ευρώπη" και το ρόλο της στη "σταθερότητα" και την “ανάπτυξη” της Βαλκανικής και της ευρύτερης ανατολικοευρωπαϊκής περιφέρειας. Είναι επίσης οι -αμφίβολες- δυνατότητες καταναλωτισμού, το "εθνικό όραμα" της Ολυμπιάδας και ένας συνδυασμός οπισθοδρομικών και μεταμοντέρνων σλόγκαν, όπως η παροπλισμένη μέχρι πρότινος "αλλαγή" ή η "συμμετοχική δημοκρατία".

Ενάντια στην ανανέωση της κοινοβουλευτικής δικτατορίας, τους αντικοινωνικούς σχεδιασμούς της και τη διαδικασία νομιμοποίησής τους, ενάντια στα σοσιαλπατριωτικά και χριστιανο-εθνικιστικά κατάλοιπα που θέλουν να εκπροσωπήσουν την κοινωνική δυσαρέσκεια, ενάντια στις ρεφορμιστικές ρητορείες της υποταγμένης αριστεράς, ενάντια στον εγκλωβισμό της κοινωνικής και ταξικής οργής στα δεσμά του συστήματος της καταπίεσης, της αλλοτρίωσης και της υποταγής… να σαμποτάρουμε την εκλογική απάτη και την κατασκευή συναίνεσης.

Γνωρίζοντας πως η υπόθεση της κοινωνικής απελευθέρωσης δεν αποτελεί στιγμιαία και παθητική χειρονομία όπως η προσφυγή στις κάλπες, αλλά παλεύεται καθημερινά, μέσα από τη δημιουργία αυτοοργανωμένων δομών αντίστασης, αντι-ιεραρχικά, οριζόντια δίκτυα αλληλεγγύης από τα κάτω, αδιαμεσολάβητους και ανατρεπτικούς κοινωνικούς-ταξικούς αγώνες, στο δρόμο της εξέγερσης...

ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΙΚΑ ΣΥΜΒΟΥΛΙΑ
των νεολαίων και των εργατών
ΚΑΙ ΟΧΙ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΑ
των αφεντικών

Solidarios, Φλεβάρης 2004

 

 

*

1