(Αναρχικό Δελτίο, νο 14, Μάρτης 2002)

Η ΕΞΕΓΕΡΣΗ ΣΤΗΝ ΑΡΓΕΝΤΙΝΗ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ...

Παρά τη δολοφονική καταστολή και τις συνεχείς εναλλαγές πολιτικού προσωπικού στην εξουσία της χώρας, η εξέγερση στην Αργεντινή συνεχίζεται μέσα από τις λαϊκές συνελεύσεις, την αυτοοργάνωση της επιβίωσης και της αντίστασης, τις διαδηλώσεις, τα οδοφράγματα και τους αποκλεισμούς των δρόμων, τις απαλλοτριώσεις αγαθών και τις αναμετρήσεις με τους μπάτσους...

Η απόφαση του νεοδιορισμένου προέδρου Ντουάλντε για αποδέσμευση του πέσο από το δολάριο και την δραστική υποτίμησή του κατά 50% οδήγησε σε παραπέρα μείωση των μισθών και αυξήσεις στις τιμές, ενώ η απόφασή του για παράταση στους περιορισμούς των τραπεζικών αναλήψεων έγινε αφορμή για το ξέσπασμα νέων διαδηλώσεων. Τα μεσάνυχτα της 10ης/11ης Γενάρη χιλιάδες άνθρωποι πραγματοποίησαν συγκέντρωση στην Πλατεία Μάη στο Μπουένος Άιρες. Όταν διαδηλωτές προσπάθησαν να πλησιάσουν στο προεδρικό μεγάρο, οι μπάτσοι επιτέθηκαν χρησιμοποιώντας ακόμα και πλαστικές σφαίρες για να διαλύσουν τη συγκέντρωση. Ομάδες διαδηλωτών άναψαν φωτιές και κατέστρεψαν μηχανήματα αυτόματης ανάληψης και προθήκες τραπεζών.

Στις 13/1 πραγματοποιήθηκε στο πάρκο Centenario συνάντηση για το συντονισμό των λαϊκών συνελεύσεων που έχουν συγκροτηθεί στις συνοικίες του Μπουένος Άιρες. Συζητήθηκαν προτάσεις για την οργανωτική μορφή του συντονισμού των συνελεύσεων, αλλά και προτάσεις για την αλληλεγγύη και τη συνάντηση και με άλλες κοινωνικές αντιστάσεις, όπως των “πικετέρος” (άνεργοι), των συνταξιούχων και των απολυμένων εργατών. Πάρθηκαν επίσης αποφάσεις για κοινή δράση, όπως κάλεσμα σε πορεία και ενίσχυση του απεργιακού ταμείου της βιομηχανίας Brukman, η οποία βρίσκεται υπό κατάληψη από τους εργάτες όπως και η κεραμοποιεία Zanon.

Την Παρασκευή 25/1 έγιναν και νέα cacerolazo. Xιλιάδες άνθρωποι βγήκαν στους δρόμους με τα πανώ των λαϊκών συνελεύσεων, φωνάζοντας "Να φύγουν όλοι, να μη μείνει κανείς". Στο Rosario σπάστηκαν τράπεζες, ενώ πορείες έγιναν στην Cordoba, το Neuquen, το Mar del Plata, το Bariloche, το Chipoleti και άλλες πόλεις, όπως και στο Μπούενος Άιρες όπου ξέσπασαν συγκρούσεις στην Πλατεία Μάη, όταν νεολαίοι επιτέθηκαν με πέτρες και μολότοφ στην αστυνομία που χρησιμοποίησε δακρυγόνα και πλαστικές σφαίρες. Αναφέρθηκαν δεκάδες συλλήψεις και τραυματισμοί διαδηλωτών και μπάτσων.

Την Κυριακή 3/2, χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν κατά του προέδρου Ντουάλντε, ο οποίος αμφισβήτησε την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου να αρθούν οι περιορισμοί στις τραπεζικές αναλήψεις. Ο Ντουάλντε χαρακτήρισε την απόφαση "βόμβα στα θεμέλια της κοινωνικής ειρήνης" και κάλεσε τους πολίτες να μην σπεύσουν στις τράπεζες που παρέμεναν κλειστές, καθώς η λειτουργία τους θα ισοδυναμούσε με κατάρρευση του τραπεζικού συστήματος... Την Τρίτη 5/2 που η κυβέρνηση κατέθεσε τον νέο προϋπολογισμό λιτότητας, χιλιάδες φτωχοί και άνεργοι Αργεντίνοι διαδήλωσαν μπροστά από το προεδρικό μέγαρο ζητώντας δουλειά και τρόφιμα, ενώ οι εκπρόσωποι των "πικετέρος" ανακοίνωσαν ότι θα προχωρήσουν σε νέες διαδηλώσεις και σε οδοφράγματα καταλήγοντας: "πρέπει να διευρύνουμε το σχέδιο δράσης, να κόψουμε όλους τους δρόμους, να αποκλείσουμε όλες τις επιχειρήσεις μέχρι η κυβέρνηση να αναθεωρήσει τα σχέδιά της. Είναι ο μόνος τρόπος να καταλάβουν ότι ο λαός θα αντισταθεί και θα επιβάλει τη θέλησή του στους δρόμους"... Ακολούθησαν συνεχείς διαδηλώσεις στο Μπουένος Άιρες και άλλες πόλεις όπως την Παρασκευή 8/2, την Τετάρτη 13/2, όπου άνεργοι πραγματοποίησαν και αποκλεισμό των διυλιστηρίων, ενώ την Παρασκευή 15/2 χιλιάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν ξανά στην Πλατεία Μάη με το σύνθημα “να φύγουν όλοι να μη μείνει κανείς”.

Διαδηλώσεις έγιναν και το Σάββατο 16/2 ενώ πραγματοποιήθηκε και γενική λαϊκή συνέλευση στην πλατεία του Μάη με τη συμμετοχή χιλιάδων ανθρώπων από τις συνελεύσεις των συνοικιών (Asableas barriales), συνελεύσεις άνεργων (Piqueteros Block National) και απολυμένων εργατών, που συζήτησαν το πώς θα συνεχίσουν τον αγώνα καλώντας σε νέες δυναμικές διαδηλώσεις που περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων αποκλεισμούς δρόμων σε όλη την Αργεντινή και πορείες προς το προεδρικό μέγαρο, εστιάζοντας ιδιαίτερα στην 20ή Φεβρουαρίου, επέτειο των δύο μηνών από τις αιματηρές συγκρούσεις του Δεκέμβρη όπου σκοτώθηκαν περισσότεροι από 30 εξεγερμένοι. Ακολούθησαν και νέες διαδηλώσεις, όπως στις 19/2 στην Σάλτα όπου η αστυνομία διέλυσε βίαια συγκέντρωση γυναικών που διαδήλωναν με τα παιδιά τους, και στο Μπουένος Άιρες όπου σημειώθηκαν επιθέσεις σε τράπεζες, στις 20/2 όπου χιλιάδες φτωχοί και άνεργοι συγκεντρώθηκαν έξω από το Κογκρέσο και σημειώθηκαν συλλήψεις, την 1/3 όπου οι “πικετέρος” διαδήλωσαν στο κέντρο του Μπουένος Άιρες και τελευταία στις 16/3...

Όλα τα γεγονότα δείχνουν ότι είναι αδύνατο να τιθασευθεί η κοινωνική δυναμική που αναδύθηκε το Δεκέμβρη και η οποία ανανεώνεται με την εξάπλωση και τη λειτουργία οριζόντιων μορφών κοινωνικής αυτοοργάνωσης κι αντίστασης, όπως οι Asableas barriales. Είναι φανερό επίσης ότι δεν στάθηκε δυνατόν να αποκατασταθεί -έστω και στο ελάχιστο- η όποια αξιοπιστία των πολιτικών θεσμών και οργανώσεων, όχι μόνο στα κατώτερα κοινωνικά στρώματα, αλλά ακόμα και στα μεσαία. Δείγμα αυτής της αδυναμίας της άρχουσας τάξης να αντλήσει οποιαδήποτε συναίνεση, είναι άλλωστε η διαρκής αντιπαράθεση στο εσωτερικό της, καθώς πολιτικοί, δικαστές, τραπεζίτες και επιχειρηματίες καταφέρονται κατά αλλήλων. Κατά συνέπεια, δεν αποκλείεται καθόλου η προοπτική μιας στρατιωτικής επέμβασης, όπως δήλωσε άλλωστε στις 26 Φεβρουαρίου κι ο υπουργός Άμυνας Οράσιο Χαουρένα, ως μόνη λύση της άρχουσας τάξης μπροστά στην επαπειλούμενη έκρηξη μιας κοινωνικής επανάστασης...

Περισσότερα για την εξέγερση και κείμενα από αργεντίνους
αναρχικούς στη σελίδα www.geocities.com/anar_gr


-Στις 11/1 μια ομάδα συντρόφων έκανε κατάληψη στο κτίριο της πρεσβείας της Αργεντινής στο Λονδίνο. Η σημαία της Αργεντινής κατέβηκε από τον ιστό και τη θέση της πήρε η μαυροκόκκινη σημαία των αναρχικών."...Καταλάβαμε την πρεσβεία της Αργεντινής για να τονίσουμε την έλλειψη νομιμοποίησης όχι μόνο της κυβέρνησης της Αργεντινής αλλά και όλων των κυβερνήσεων. Η κατάσταση στην Αργεντινή δείχνει ταυτόχρονα την αποτυχία του καπιταλισμού ως ένα παγκόσμιο σύστημα αλλά και την επαναστατική δύναμη που προκύπτει από τον αυτοκαθορισμό των ανθρώπων..."

Μετά από μια ώρα έγινε επέμβαση της αστυνομίας και συνελήφθησαν οκτώ καταληψίες από τους οποίους κρατήθηκαν οι τρεις και θα οδηγηθούν σε δίκη...

-Στις 21/1 πραγματοποιήθηκε εκδήλωση-συζήτηση για την εξέγερση στην Αργεντινή στην κατάληψη Λέλας Καραγιάννη 37, όπου προβλήθηκαν βίντεο και σλάιντς.

-Για την εξέγερση στην Αργεντινή έγινε εκδήλωση και στο στέκι “Πικροδάφνη” στο Μπραχάμι στις 26/1.

-Την Τρίτη 5/2 πραγματοποιήθηκε πορεία στην πρεσβεία της Αργεντινής που είχαν καλέσει αριστερές οργανώσεις. Περισσότεροι από 50 σύντροφοι/ισσες σχημάτισαν ένα αναρχικό μπλοκ που διαδήλωσε με συνθήματα όπως "Η ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΟΠΛΟ ΤΩΝ ΛΑΩΝ - ΠΟΛΕΜΟ ΣΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ ΤΩΝ ΑΦΕΝΤΙΚΩΝ", "ΕΜΠΡΟΣ ΣΤΟ ΔΡΟΜΟ ΠΟΥ ΔΕΙΧΝΕΙ Η ΑΡΓΕΝΤΙΝΗ - ΟΧΙ ΠΟΡΤΟ ΑΛΕΓΚΡΕ ΚΑΙ ΣΥΝΔΙΑΛΛΑΓΗ", "ΖΗΤΩ Η ΕΞΕΓΕΡΣΗ ΣΤΗΝ ΑΡΓΕΝΤΙΝΗ ΜΠΟΥΡΛΟΤΟ ΚΑΙ ΦΩΤΙΑ Σ'ΟΛΟΚΛΗΡΗ ΤΗ ΓΗ", "ΤΟ ΠΟΡΤΟ ΑΛΕΓΚΡΕ ΜΥΡΙΖΕΙ ΜΠΑΛΑΜΟΥΤΙ - ΕΜΠΡΟΣ ΣΤΟ ΔΡΟΜΟ ΠΟΥ ΧΑΡΑΞΕ Ο ΝΤΟΥΡΟΥΤΤΙ".

-Μετά τo τέλος της πορείας σημειώθηκαν επιθέσεις στην είσοδο της βελγικής πρεσβείας στην οδό Σέκερη και σε πολυτελές αυτοκίνητο στην οδό Μαυρομιχάλη.

1