(Αναρχικό Δελτίο, νο 11, Ιούλης 2001)

Η ΓΕΝΟΒΑ ΔΕΝ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΠΟΡΤΟ ΑΛΕΓΚΡΕ

Για την ανάπτυξη ενός αντίπαλου δέους απέναντι στη μοντέρνα τυραννία, τους απολογητές και τους μεταρρυθμιστές της....
Για “να είμαστε παντού όπου συμβαίνει και να συμβαίνει εκεί που είμαστε”...
Για το πέρασμα από τη διαμαρτυρία στην εξέγερση...
Για την παγκόσμια κοινωνική επανάσταση... Για την Αναρχία...

...Σήμερα, καθώς η παγκοσμιοποίηση της κυριαρχίας προχωρά,
- εξοπλισμένη με νέα “οράματα” για τηη λεηλασία και την αναδιανομή του πλανήτη, μετά την κατάρρευση του διπολικού κόσμου που επέτρεψε να γίνουν εκ νέου οι γεωγραφικοί και κοινωνικοί χάρτες πεδία εφαρμογής, ανάπτυξης και επιβολής του δυτικού καπιταλιστικού μοντέλου, έχοντας σε ρόλους-κλειδιά υπερεθνικούς πολιτικούς και οικονομικούς θεσμούς (όπως το G8 και η Ευρωπαϊκή Ένωση - το ΔΝΤ, η Παγκόσμια Τράπεζα και ο ΠΟΕ)...
- εξοπλισμένη με τα “επιτεύγματα” τηςς τεχνολογίας (πληροφορική, γενετική, βιοτεχνολογία, τηλεματική) που έρχονται να γίνουν τα νέα εργαλεία τιθάσευσης της φύσης και του ανθρώπου, τα νέα μέσα καταστολής και ελέγχου, μετασχηματίζοντας την εξουσία όχι απλά ποσοτικά αλλά και ποιοτικά, προσφέροντας άπειρες δυνατότητες για τη διάχυσή της και τη μετατροπή της κοινωνίας σε φυλακή...
- εξοπλισμένη με εγκληματικά στρατιωττικά και αστυνομικά επιτελεία μισθοφόρων (του ΝΑΤΟ ή της CIA, του FBI και της Europol) και με διεθνείς στρατηγικές για την επιβολή της τάξης και την εγκληματοποίηση της αντίστασης (διεθνείς “αντιτρομοκρατικές” νομοθεσίες), όπως επίσης και με ένα εκσυγχρονισμένο ιδεολογικό οπλοστάσιο -αντλούμενο από τον, αιματοβαμμένο κατά τ’ άλλα, ανθρωπιστικό και δημοκρατικό δυτικό πολιτισμό- που θα κατασκευάζει την απαραίτητη συναίνεση για τις επιχειρήσεις θανάτου που διεξάγονται...
σήμερα, λοιπόν, το ζήτημα ενός αντίπαλου δέους απέναντι σ’ αυτή τη σύγχρονη δικτατορία του Κράτους και του Κεφάλαιου τίθεται πιο επιτακτικά παρά ποτέ...

Κι αυτό γιατί παράλληλα με την ανάδυση της νέας ιδεολογίας του κυρίαρχου μπλοκ εξουσίας, περί “ανθρώπινων δικαιωμάτων” και “ανθρωπιστικών πολέμων”, “κοινωνιών της καταναλωτικής ευημερίας”, “ανάπτυξης, ασφάλειας και εκσυγχρονισμού”, περί “δημοκρατικής συμμετοχής” στη διακυβέρνηση του κόσμου μέσα από την “Κοινωνία των Πολιτών” και τις “Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις”, επανεμφανίζονται επίσης και οι υποβαθμισμένοι υπηρέτες του καθεστώτος: εθνικιστές, παπάδες, εργατοπατέρες συνδικαλιστές κλπ, αυτή τη φορά με το προσωπείο της αντίστασης” στην παγκοσμιοποίηση. Απ’ τη μια μεριά για να διαπραγματευτούν τη δική τους είσοδο στη νέα εποχή, απ’ την άλλη για να εγκλωβίσουν στις σκουριασμένες αλυσίδες τους τις αυθεντικές κοινωνικές αντιστάσεις, εξαγοράζοντας έτσι μια θέση στο παιχνίδι της κυριαρχίας, ως στυλοβάτες της συναίνεσης και εγγυητές της νομιμότητας.

Μέσα σ’ αυτή την πραγματικότητα επιβεβαιώνονται όλο και περισσότερο οι αγώνες που έχουν χαρακτηριστικά ρήξης με κάθε μορφή της κυριαρχίας, που αντλούν την ταυτότητά τους από τη ριζική άρνηση του καθεστώτος και προτάσσουν την καθολική καταστροφή του, χωρίς αυταπάτες για περιθώρια διαπραγμάτευσης με θεσμούς που παρατείνουν την επιβίωση σ’ έναν κόσμο άδειο από ζωή κι ελευθερία. Ακόμα πιο ορατή όμως γίνεται και η επιθυμία για την ανάπτυξη αυτού του ανταγωνιστικού πόλου μέσα στο νέο παγκόσμιο τοπίο, για την επικοινωνία των διαφορετικών αγώνων και τη δυνατότητα συντονισμού τους...

Έκφραση μιας τέτοιας προοπτικής πέραν του “καλού” και του “κακού” (δηλ. την υπεράσπιση του παλιού κόσμου και των αξιών του, όπως της πατρίδας, της θρησκείας, της εργασίας, ή τον εκσυγχρονισμό του), αντιπροσωπεύουν οι εξεγερτικές στιγμές που σημάδεψαν τις κινητοποιήσεις στο Άμστερνταμ, το Λονδίνο, το Σηάτλ, την Πράγα, τη Νίκαια, τη Νάπολη και το Κεμπέκ, αποκτώντας παγκόσμια απήχηση. Είναι το στίγμα μιας απειλής “από τα κάτω” στα θεμέλια της νέας τάξης, κόντρα στην πολυδιαφημισμένη παντοδυναμία της και την ηττοπάθεια που παράγει. Είναι επίσης η εκδήλωση μιας άλλης παγκοσμιοποίησης με οικουμενικά και αντικαθεστωτικά χαρακτηριστικά, η παγκοσμιοποίηση της αντίστασης και της αλληλεγγύης για έναν κόσμο χωρίς σύνορα. ...Συγκρούσεις που ξεσπούν με κάθε ευκαιρία, όπως για παράδειγμα εκεί που συνεδριάζουν οι υπερεθνικοί οικονομικοί και πολιτικοί μηχανισμοί. Συγκρούσεις που αποτελούν στιγμές του κοινωνικού και ταξικού πολέμου που διεξάγεται καθημερινά σε κάθε γωνιά του πλανήτη, και στον οποίο εμπεριέχεται κάθε μικρή ή μεγάλη πράξη αντίστασης ενάντια στο Κράτος και τ’ αφεντικά. Πρόκειται για τον κοινωνικό πόλεμο που εκδηλώθηκε με τις επιθετικές δράσεις στους δρόμους της Αθήνας τη νύχτα της επίσκεψης του Κλίντον, με τον ιθαγενικό ξεσηκωμό που σάρωσε τη χώρα του Εκουαδόρ, με τις άγριες συγκρούσεις των απεργών με την αστυνομία στη Σεούλ, με τα πυρπολημένα κτήρια των πολυεθνικών που παράγουν τα γενετικά μεταλλαγμένα τρόφιμα στη Β. Αμερική, με τις μαχητικές διαδηλώσεις στο Σαντιάγκο, το Μπουένος Άιρες και το Σάο Πάολο της Λατινικής Αμερικής ... Τον ίδιο πόλεμο που συνεχίζεται μέσα κι έξω από τις φυλακές ενάντια στα προγράμματα εξουδετέρωσης των πολιτικών κρατούμενων, στην Τουρκία ενάντια στα λευκά κελιά, στην Ισπανία ενάντια στο καθεστώς απομόνωσης FIES, για την απελευθέρωση των αγωνιστών της RAF και της Action Directe στη Γερμανία και στη Γαλλία, των μαύρων και ινδιάνων μαχητών στις ΗΠΑ, για την απελευθέρωση όλων των φυλακισμένων αναρχικών, όλων των πολιτικών και κοινωνικών κρατούμενων, σ’ όλα τα μήκη και τα πλάτη της γης... Τον ίδιο πόλεμο που μαίνεται στις σύγχρονες μητροπόλεις ανάμεσα στους αποκλεισμένους προλετάριους και τους ενσωματωμένους του καθεστώτος, ανάμεσα στη νεολαία και την αστυνομία, στους αγώνες που ξεσπούν ενάντια στη νεοφιλελεύθερη καπιταλιστική επίθεση.

*

Αυτό το καλοκαίρι τα αφεντικά ταξιδεύουν στη Μεσόγειο... Από τις 20 ως τις 22 Ιούλη, οι ηγέτες των εφτά πλουσιότερων - ισχυρότερων κρατών και της Ρωσίας, (G8), θα συναντηθούν στη Γένοβα.

Οι αναρχικοί θα είμαστε και πάλι εκεί...

- Γιατί είναι μια ευκαιρία να συναντηθούμε με τους συντρόφους μας που θα καταφθάσουν απ’ όλο τον κόσμο, να προωθήσουμε διαρκείς συνθήκες επικοινωνίας και συντονισμού του αγώνα σε επίπεδο αντιπληροφόρησης, αλληλεγγύης και δράσης, και να δημιουργήσουμε μαζί στιγμές κοινωνικής αντεπίθεσης.

- Γιατί μας ενδιαφέρει η ανάπτυξη ενός πολύμορφου ριζοσπαστικού κοινωνικού κινήματος, αυτοοργανωμένου και ανατρεπτικού, με χαρακτήρα αντιεθνικιστικό, αντιεξουσιαστικό και αντικαπιταλιστικό, που να διαπερνά τα κατασκευασμένα σύνορα των κρατών. Γιατί η εξάπλωση και η διεθνοποίηση του αγώνα, σήμερα ιδιαίτερα, είναι απαραίτητη όσον αφορά την ποιότητα και την αποτελεσματικότητά του, ενάντια στην παγκοσμιοποίηση των αφεντικών και ενάντια σ’ όσους την “αντιπαλεύουν” από μια πατριωτική θέση.

- Γιατί συναντήσεις όπως αυτή του G8, και γενικά οι τελετές των αφεντικών, προκαλούν τη δυσαρέσκεια ή την οργή χιλιάδων ανθρώπων. Γιατί ο συνασπισμός της αφρόκρεμας των παγκόσμιων ηγετών αποτελεί κομβικό εργαλείο για την προώθηση της παγκοσμιοποίησης, και ευθύνεται για τις ολέθριες συνέπειές της πάνω στους ανθρώπους και τη φύση, όπως αυτές εκφράζονται στα διαφορετικά σημεία του πλανήτη, είτε με την οικονομική ανάπτυξη και την παράλληλη εξαθλίωση των προλετάριων, είτε με τις πολεμικές καταστροφές και τα κύματα των προσφύγων, με τη λεηλασία και τη μόλυνση της γης, με την ένταση της εκμετάλλευσης και της καταπίεσης καθημερινά και παντού.

- Γιατί και αυτός ο θεσμός είναι ένα από τα στρατηγεία απ’ όπου εκπορεύονται τα προγράμματα της παγκοσμιοποίησης, που επιβάλλονται και στην Ελλάδα με το όνομα του εκσυγχρονισμού. Και γιατί κάθε έδαφος στον παγκόσμιο χάρτη είναι πρόσφορο πεδίο αντιπαράθεσης με τα ντόπια και ξένα αφεντικά. Γιατί, όπως όταν αγωνιζόμαστε στο χώρο που ζούμε ενάντια στις πολιτικές του ελληνικού κράτους, αγωνιζόμαστε στην πραγματικότητα και ενάντια σε μια παγκόσμια στρατηγική της κυριαρχίας, έτσι και όταν στοχεύουμε στην υπονόμευση ενός ηγετικού επιτελείου των πλανητικών αφεντικών, υπονομεύουμε και τα συμφέροντα της ελληνικής άρχουσας τάξης. Το να σχεδιάζουμε λοιπόν το σαμποτάζ της γιορτής τους στη Γένοβα είναι και μέρος του αγώνα που διεξάγουμε εδώ, ενάντια στον εκμεταλλευτικό και κατασταλτικό ρόλο του ελληνικού κράτους σε διεθνές επίπεδο και στο εσωτερικό της χώρας:
- ενάντια στο ρόλο του ως μαντρόσκυλο τωων νοτιοανατολικών συνόρων της Ευρώπης-Φρούριο, στα ναρκοπέδια, τα βουνά και τις θάλασσες της οποίας πεθαίνουν κάθε χρόνο εκατοντάδες πολιτικοί και οικονομικοί μετανάστες, ως πολύτιμο μέλος του ΝΑΤΟ όσον αφορά τη θέση του στα Βαλκάνια, και της συμμορίας των Ευρωπαϊκών κρατών και της ΟΝΕ, όπου η κερδοφορία των επιχειρήσεων και των χρηματιστηρίων τους αντιστοιχεί στο αίμα ολόκληρων πληθυσμών που ζουν μόνο για να τους τρέφουν και μόνο όσο τους τρέφουν.
- ενάντια στο βάθεμα των κοινωνικών και ταξικών διαχωρισμών που προκύπτουν από την αναδιάρθρωση του ελληνικού κράτους και κεφάλαιου για την εναρμόνισή τους με την παγκόσμια αγορά (μεταρρυθμίσεις στην εκπαίδευση, την εργασία, την ασφάλιση και την υγεία), ενάντια στις καπιταλιστικές επενδύσεις, τα μεγάλα έργα και την οικολογική καταστροφή, ενάντια στην Ολυμπιάδα του 2004, στον τρομονόμο, τις φυλακές και τον αστυνομικό στρατό κατοχής, ενάντια στην εξουδετέρωση και τον εκφασισμό της κοινωνίας.

- Γιατί στο ετερόκλητο πλήθος που συγκεντρώνεται στις διεθνείς διαδηλώσεις μπορούμε να διακρίνουμε μια ποικιλία συλλογικοτήτων και ατόμων που παλεύουν με διαφορετικές αιχμές -όπως την ανεργία, το ρατσισμό, τις κοινωνικές διακρίσεις, την οικολογία κλπ- και που, μέσα από την αλληλεπίδραση της συνάντησής τους στους δρόμους, έχουν την ευκαιρία να κάνουν έμπρακτα βήματα ξεπεράσματος των συμβιβασμών, των περιχαρακώσεων και των μονοθεματισμών. Γιατί εκεί βρίσκεται επίσης μια νεολαία που ασφυκτιά στα περιθώρια ζωής των σύγχρονων μεγαλουπόλεων, κοινότητες που το σύστημα εγκληματοποιεί για να επιβιώνουν φρουρούμενες στις παρυφές των τειχών που χτίζει γύρω από τα εμπορικά του κέντρα, και που μέσα από αυτές τις κινητοποιήσεις εκδηλώνουν μαχητικά μια νέα μορφή πολιτικοποίησης, ενάντια στην απορρόφηση ή τη συντριβή τους από τους εκβιασμούς της εξουσίας, τις αξίες και τους ρόλους που επιβάλλει. Μια “πολιτικοποίηση” χωρίς ιδιαίτερους δεσμούς με το υπάρχον, που γεννιέται στα συντρίμμια της προηγούμενης εποχής των εξαντλημένων πασιφιστικών ψευδαισθήσεων και των καταναλωμένων συντεχνιακών αιτημάτων, καλλιεργημένη στην ταξική βία, την αποξένωση και τις κοινωνίες-φυλακές της μητρόπολης, χωρίς να περιορίζεται από το σαβουάρ-βιβρ των κομματικών και γραφειοκρατικών μοντέλων διεκδίκησης.

- Γιατί και σε τέτοιες συναντήσεις (όπως συνέβη στο Σηάτλ, την Πράγα, τη Νίκαια, τη Νάπολη και αύριο στη Γένοβα), οι αναρχικοί, οι αντιεξουσιαστές, οι εξεγερμένοι προλετάριοι, με τα προτάγματά τους για συνολική κριτική και επίθεση στο κρατικό και καπιταλιστικό οικοδόμημα, με τον καταλυτικό τρόπο παρέμβασής τους μέσα στον κόσμο που κατεβαίνει στους δρόμους και με την εξεγερτική δράση τους, οξύνουν τον κοινωνικό ανταγωνισμό, λειτουργούν εμπρηστικά ώστε να μετατρέπεται ένα κλίμα αμφισβήτησης σε κοινωνική αντεπίθεση, καταφέρνουν καίρια χτυπήματα στα σύμβολα και τους φρουρούς του καθεστώτος, πλήττουν την εικόνα της “κοινωνικής ειρήνης” και του απόλυτου ελέγχου που θέλουν να παρουσιάζουν τα αφεντικά ως επιτεύγματά τους.... Μέσα σε τέτοια γεγονότα έχει αποκαλυφθεί έμπρακτα για μια ακόμα φορά η ματαιότητα των αυτοπεριορισμών και της απεύθυνσης στις “ευαισθησίες” ενός πάνοπλου συστήματος, έχουν απομυθοποιηθεί οι ελεγχόμενες αντιπαραθέσεις από εξειδικευμένες γκρούπες, έχει αναδειχθεί ότι η αντίσταση ενάντια στο Κράτος και τ’ αφεντικά, όχι μόνο συμπεριλαμβάνει όλα τα προσφερόμενα μέσα του αγώνα, αλλά ανακαλύπτει και νέα.

Γι αυτό το λόγο και η άμεση δράση των εξεγερμένων, πρακτική απόρροια της άρνησης κάθε συμβιβασμού και διαλόγου με τους θεσμούς, συγκέντρωσε τα πυρά όχι μόνο των κατασταλτικών μηχανισμών, αλλά και το ιδιαίτερο μένος της αριστερής πτέρυγας του καθεστώτος, η οποία βρισκόταν μέσα στις κινητοποιήσεις (ή κάπου εκεί κοντά), αλλά αδυνατούσε όχι μόνο να τις αποτρέψει, να τις ελέγξει, να τις καθοδηγήσει ή να τις αφομοιώσει, αλλά ακόμα και να τις παρακολουθήσει.

Προς απογοήτευση όσων πίστεψαν ότι η παγκοσμιοποίηση είναι μια εφεύρεση για την εξυπηρέτηση της αριστεράς, αυτό που χαρακτήρισε την επίσκεψη του Κλίντον στην Αθήνα ήταν η επίθεση των αναρχικών στις τράπεζες και τα πολυτελή καταστήματα, αυτό που σημάδεψε το Σηάτλ και έστειλε μήνυμα αντίστασης παντού ήταν η δράση του μαύρου μπλοκ, και αυτό που δημιούργησε την αναφορά στην Πράγα ήταν η μπλε πορεία των αναρχικών...

Έτσι, λίγο καιρό μετά τα γεγονότα της Πράγας -και την ήττα που υπέστη η λογική της οπισθοχώρησης και της διαμεσολάβησης- ένα συνονθύλευμα κομματικών και κυβερνητικών στελεχών με χαρακτηριστικότερο παράδειγμα τον υπουργό εσωτερικών της Γαλλίας, προσωπικοτήτων που κυμαίνονται από ιδιοκτήτες ΜΜΕ, επιφανείς καθηγητές πανεπιστημίων μέχρι πατριώτες συνδικαλιστές και ένα μίγμα πλεονάζοντος πολιτικού προσωπικού της αριστεράς από ευρωπαϊκές χώρες, οργάνωσαν το Παγκόσμιο Κοινωνικό Φόρουμ στο Πόρτο Αλέγκρε της Βραζιλίας, αντλώντας από την υπόσταση κινημάτων της Λατινικής Αμερικής. Εκεί, επιχειρήθηκε για πρώτη φορά οργανωμένα η συγκρότηση ενός ρεφορμιστικού θεωρητικού πλαισίου, που να μετατρέπει τον αγώνα ενάντια στην παγκοσμιοποίηση της κυριαρχίας, σε ένα ακόμα ενσωματωμένο ρεύμα ανώδυνης αμφισβήτησης, αφού η “επίλυση” των συνεπειών της κοινωνικής και ταξικής εκμετάλλευσης θα μετατίθεται σε θεσμικά αναγνωρισμένα σώματα: στις μη κυβερνητικές οργανώσεις, τα συνδικάτα και τα κόμματα, τους ίδιους φορείς που αναγνωρίζει το κράτος για να διαπραγματεύονται τα συμφέροντα των καταπιεσμένων.

Ενόψει της Γένοβας, πολλές αριστερές οργανώσεις και κόμματα από την Ιταλία και άλλες χώρες της Ευρώπης, με τον τίτλο των εκπροσώπων του Πόρτο Αλέγκρε, συναντήθηκαν για να οριοθετήσουν το πλαίσιο μέσα στο οποίο θα κινηθούν οι διαδηλώσεις ενάντια στο G8. Στη συζήτηση αυτή μεταξύ άλλων “...αναφέρθηκαν σε κάποιες αρνητικές εμπειρίες της Πράγας και της Νάπολης και αποκήρυξαν τις πρακτικές με τα σπασίματα και την καταστροφή της πόλης”. Βιάστηκαν επίσης να εγγυηθούν πως “στις 20 Ιουλίου δεν θα υπάρξει επιθετικότητα με πρωτοβουλία των διαδηλωτών, αλλά ‘κοινωνική ανυπακοή’”.

Η δική τους παρουσία είναι για μας άλλος ένας λόγος να βρεθούμε στη Γένοβα.

- Γιατί όπως έχουμε μια απάντηση για τον καπιταλισμό, έτσι έχουμε μια απάντηση και για όσους διαμεσολαβούν τα συμφέροντα της ασφάλειας του κράτους και περιφρουρούν τις περιουσίες των αφεντικών τοποθετημένοι στο εσωτερικό των κινημάτων. Για αυτούς που αν έχουν κάτι να καταγγείλουν, αυτό δεν είναι η άγρια καταστολή, οι ξυλοδαρμοί, οι συλλήψεις και οι φυλακίσεις των διαδηλωτών από την αστυνομία σ’ όλες αυτές τις κινητοποιήσεις, αλλά η επιθετική δράση των εξεγερμένων ενάντια στους υπεύθυνους για τη μιζέρια και την εξαθλίωση των κοινωνιών του κόσμου, ενάντια στα σύμβολα του πλούτου και τους φρουρούς των αφεντικών.

- Γιατί η αντίσταση ενάντια στην παγκοσμιοποίηση των αφεντικών δεν μπορεί παρά να βασίζεται στην αυτοοργανωμένη άμεση δράση των αγωνιζόμενων, όπως οι ίδιοι την επιλέγουν κάθε φορά, και όχι να εκχωρείται σε θεσμούς και αυτόκλητους εκπροσώπους.

- Γιατί δεν υπάρχει καλύτερος τρόπος από την εφαρμογή ενός ανατρεπτικού σχεδίου, για να χτυπήσεις τις πολιτικές και οικονομικές ελίτ, και ταυτόχρονα να κάνεις ευδιάκριτη την παρουσία σου μέσα σ’ ένα συρφετό πατριωτών, σταλινικών, και πασιφιστών διαμαρτυρόμενων.

- Γιατί δεν είμαστε καθόλου πρόθυμοι να λύσουμε τα προβλήματα του καπιταλισμού, εξωραΐζοντάς τον με “δημιουργικές” προτάσεις. Γιατί δεν μας ενδιαφέρουν οι πλαστικές εγχειρήσεις στο δημοκρατικό προσωπείο της δικτατορίας των κρατικών συνασπισμών. Γιατί δεν θέλουμε να ζήσουμε πιο “ανθρώπινα” μέσα στον εφιαλτικό τους κόσμο, αλλά να ζήσουμε χωρίς αυτούς. Γιατί στο περιβάλλον της παγκόσμιας αντίστασης που διαμορφώνεται, βρίσκουμε τους κοινωνικούς και ταξικούς μας συμμάχους, για να μετατρέπουμε τις αλαζονικές συναντήσεις των αφεντικών σε γιορτές εξέγερσης...

Γιατί τα αφεντικά, οι θεσμοί και τα σύμβολά τους, όπως έχουμε ήδη αποδείξει, δεν είναι απρόσβλητα.

Και εδώ και παντού...

Αναρχικές συλλογικότητες και σύντροφοι

1