(Αναρχικό Δελτίο, νο 10, Απρίλης 2001)

Η EUROPOL ΔΙΩΚΕΙ
ΑΝΑΡΧΙΚΟΥΣ ΚΑΙ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΕΣ
Εndika Zulutea

Οι αρχηγοί της αστυνομίας όλων των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς και 87 αρχηγοί αστυνομίας από άλλες χώρες και αντιπρόσωποι της Κομισιόν, συναντήθηκαν στο αστυνομικό συγκρότημα Canals της Μαδρίτης, από τις 29 Γενάρη ως τις 2 Φλεβάρη, για να συμμετάσχουν στην 1η Ευρωπαϊκή Σύνοδο για την Τρομοκρατία που οργανώθηκε από το Υπουργείο εσωτερικών της Ισπανίας και την Europol.

... Στην έναρξη της συνόδου, ο Ισπανός υπουργός εσωτερικών Jaime Mayor Oreha όρισε τη Europol ως “το βασικότερο θεσμό στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας”, περιγράφοντάς την ως “το κατάλληλο φόρουμ όπου τα κράτη-μέλη της Ε.Ε. θα πρέπει να εργαστούν για να σχεδιάσουν ένα νέο μοντέλο κοινής ασφάλειας για την Ευρώπη”.

Αμέσως μετά κάλεσε τους αστυνομικούς αντιπροσώπους “... να ενθαρρύνουν τις χώρες τους στην εφαρμογή της Ευρωπαϊκής Εντολής Έρευνας και Σύλληψης (Euro-Order). Στόχος της είναι να καθιστά τους υποτιθέμενους εγκληματίες άμεσα διαθέσιμους στις αρχές της χώρας, όπου υποτίθεται ότι διέπραξαν το σοβαρότερο έγκλημα. Κάτι τέτοιο καταργεί όλες τις υπάρχουσες διαδικασίες έκδοσης.

Ο Oreha δήλωσε ότι “τρομοκρατία δεν είναι μόνο μια ομάδα κομάντος που δρουν, αλλά ένα σχέδιο που προσπαθεί να βρει ρίζες στην κοινωνία, και για να την καταπολεμήσουμε είναι επίσης αναγκαίο να αγωνιστούμε ενάντια στις κοινωνικές, οικονομικές, πολιτικές και επικοινωνιακές δομές που την στηρίζουν και την τρέφουν”.

TO ΕΓΓΡΑΦΟ ΤΗΣ ΜΑΔΡΙΤΗΣ

Στο τέλος της συνόδου της Μαδρίτης, όλοι οι υπεύθυνοι των Ευρωπαϊκών αστυνομικών δυνάμεων υπέγραψαν το Έγγραφο της Μαδρίτης.

Είναι ο οδηγός της Europol στον “αντιτρομοκρατικό αγώνα” για τα επόμενα χρόνια και, ανάμεσα στα άλλα, περιέχει και τις ακόλουθες προτάσεις που συμφωνήθηκαν :

- Να στηριχθεί η πρωτοβουλία της Ισπανίας, της Ιταλίας, της Πορτογαλίας και της Ελλάδας “ως ένα νέο πείραμα με κοινή ομάδα ερευνών σχετικά με την “αναρχική τρομοκρατία”.

Στην πορεία της συνόδου, ο γενικός διευθυντής της Ισπανικής Αστυνομίας Juan Corito είχε ήδη ανακοινώσει ότι η Ισπανία, η Ιταλία και η Ελλάδα κατέληξαν σε συμφωνία για τη δημιουργία “ομάδας ερευνών για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας των ριζοσπαστικών ομάδων που δρουν στις τρεις χώρες”. Είναι η πρώτη φορά που ομάδες “ριζοσπαστών” ή “αναρχικών” εισέρχονται επίσημα στο πεδίο δράσης της Europol, και δεν είναι τυχαίο που αυτό συμβαίνει αμέσως μετά τις αγωνιστικές κινητοποιήσεις ενάντια στην παγκοσμιοποίηση που έλαβαν χώρα στην Πράγα και (παράλληλα με τη Σύνοδο της Μαδρίτης) στο Νταβός.

- Η “δημιουργία βάσης δεδομένων που θα περιλαμβάνει λεπτομερή αρχεία για τους πιο καταζητούμενους τρομοκράτες στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ώστε να υποστηριχθεί μια πιο ενεργητική έρευνα για αυτούς (και όχι μόνο στο επίπεδο των πληροφοριών)”.

Νωρίτερα είχε ήδη ανακοινωθεί ότι αυτή η βάση δεδομένων θα προχωρούσε “πέρα από την απολύτως απαραίτητη πληροφόρηση”...

Πηγαίνοντας ακόμα πιο πέρα, η Europol δεν προτείνει τίποτα λιγότερο από τη μελέτη και την αναζήτηση τρόπων χρηματοδότησης ενός “σχεδίου ανταμοιβών και οικονομικών κινήτρων για όσους προσφέρουν πληροφορίες σχετικά με τρομοκράτες”, και το οποίο θα πρέπει να εγκριθεί από τη Διοικητική Επιτροπή της Ευρωπαϊκής Αστυνομίας. Απ’αυτή τη στιγμή και μετά, εμείς οι πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα μπορούμε να κοιτάζουμε ο ένας τον άλλον, υπολογίζοντας πόσα χρήματα θα μπορούσαμε να πάρουμε (ή θα μπορούσαν να ζητήσουν) για το κεφάλι του καθενός μας.

- Όσον αφορά την ενοποίηση των Ευρωπαϊκών δικαστικών συστημάτων, το Έγγραφο της Μαδρίτης της Εuropol προτείνει την εφαρμογή κοινής (αμοιβαίας αναγνώρισης) αντιτρομοκρατικής νομοθεσίας ανάμεσα στα κράτη μέλη της Europol. Προτείνει επίσης τη γρήγορη και αποτελεσματική υλοποίηση ανακριτικών επιτροπών, την απλοποίηση των διαδικασιών έκδοσης όπως και το να ξεκινήσει μια μελέτη σκοπιμότητας για τη δημιουργία της Ευρωπαϊκής Εντολής (Euro-Order).

*

1